Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Csak szerintem rossz ez a...

Csak szerintem rossz ez a katolikus egyházban?

Figyelt kérdés

Az, hogy csak úgy áthelyezgetik a papokat. Szól a püspök, hogy egy hónap múlva költöznöd kell ide. Szerintem ez totál embertelen, és nagyon rossz az egyházközségnek és a papoknak is egyaránt. Nálunk is most fogják elhelyezni a papunkat, aki nagyon jófej, ifi csoportot is csinált, meg minden. És most szóltak neki, hogy egy hónap múlva áthelyezik. Most ez mi már, hogy lehet így élni, ilyen bizonytalanságban, hogy bármikor elhelyezhetik? A pap is ember, neki is vannak érzései, ő is megszereti a helyet, a közösséget.

Sokkal jobb a protestánsoknál, ahol a gyülekezetek maguk választhatják meg a lelkeszeiket. :(

Vagy legalább valami emberségesebb bánásmód jobb lenne, hogy hamarabb szólnának nekik, vagy megkérdeznék, akarnak-e menni. :(

Ti mit gondoltok?

2017. nov. 16. 15:08
 1/10 Mansour ***** válasza:
64%
Egyetértek.
2017. nov. 16. 15:15
 2/10 anonim ***** válasza:
35%

Kétségtelenül jogosak az érveid,de más érvek is lehetnek.

Teherbe ejthetett valakit a pap,valaki befolyásos embernek antipatikus,valahol pont ilyen papra van nagyobb szükség,a közösség részére szellemi frissítés szükséges,egy más beállítottságú paptól,vagy csupán,az egyház vezetése éreztetni akarja hatalmát.

2017. nov. 16. 16:35
 3/10 anonim ***** válasza:
61%

Ez a te véleményed, vagy annak a papnak a véleménye? Ha előbbi, akkor miből gondolod, hogy a pap is osztozik véleményeden?

Azt írtad, hogy mennyire jó ember, mennyi mindent tett a közösségért. Miért vagy ennyire irígy, hogy csak magadnak akarod és sajnálod másoktól?

Ahogy a papoknak, úgy a híveknek is szüksége lehet egy kis lelki felfrissülésre. Egy idő után minden bedohosodik, ha egy helyben áll.

Egyébként már az ősegyház idején sem maguk választottak lelkészeket az Egyházban, hanem az apostolok bíztak meg előjárókat a helyi gyülekezetek vezetésével.

Miért tartasz annyira követendőnek egy olyan példát, amiben semmi bibliai nincs, azzal szemben, amit már apostolok is gyakoroltak?

Bár mindenhol változó, átlagban olyan 10 év, amíg egy pap egy adott helyen szolgál. Kivéve rendhagyó eseteket, például egy nagyobb helyen megüresedik a hely és szükség van papra, stb....

2017. nov. 16. 17:35
 4/10 A kérdező kommentje:

Hát a papnak is rosszul esett a hír.

#2, nem volt semmiféle botrany, egyszerűen csak a katolikus egyhában gyakran csinálnak ilyen elhelyezgetéseket.

#3, lehet, igazad van, sokan vélekednek hasonlóképp, hogy neki ott úgyis jobb lesz, többre hivatott, minthogy egy falu plebánosa legyen. Most városba helyezik. Csak ez annyira rossz, mert a jó papokat mindig a városokba helyezik, a falvakba meg a kevésbé lelkesek jutnak, akik nem tudják annyira felébreszteni az emberekben a hitet. Azt vettem észre, a falvakban egyre kevesebb a hívő, míg a városokban pezsrg a hitélet. Ez annak tudható be, hogy a lelkes és hiteles lelkipásztorok a városokban vannak.

2017. nov. 16. 17:45
 5/10 anonim ***** válasza:
82%

Pedig falun lakom. Nem is volt célom falu vs város szintre terelni a témát. Csak arra gondoltam, ha megüresedik egy hely, ami lefed akár 3-4 falut is, közeltekben pedig van több pap, akkor értelemszerű lehet az elhelyezés.

Egyébként én úgy látom, hogy falvakban sokkal erősebb a hitéleti közösség, a városoknak jobban szüksége van segítségre. Például egy remek papra. A városokban sokkal több minden fenyegeti az egyházi közösségeket, gondolj akár a közönyre, a globalizáció káros hatásai ott jobban érezhetőek, nincsenek összetartó kis közösségek, sőt a különféle szekták térnyerése is fenyegetőbb, mint falun.

2017. nov. 16. 17:59
 6/10 szp72 ***** válasza:
100%
A gyakori áthelyezés inkább a káplánokat szokta érinteni, tehát a fiatal segéd papokat, akik most szerzik a tapasztalataikat. Miután megkapják a plébánosi vagyis egyházközségi elöljáró kinevezésüket, már nem nagyon helyezgetik őket.
2017. nov. 16. 22:38
 7/10 A kérdező kommentje:
#6, a mi egyházmegyénkben igen. :/
2017. nov. 16. 22:46
 8/10 anonim ***** válasza:
93%

Ha nem titok, melyik egyházmegye...?

Mert pl. a székesfehérvári elég nagy paphiánnyal küzd, így ha valaki meghal, akkor muszáj odahelyezni másik atyát, még akkor is, ha az illető jó helyen van, mert különben nem lesz, aki ellássa azt a másik területet.

Egyébként általában augusztusban vannak az áthelyezések, szóval itt lehet, hogy történt valami rendkívüli.

"Sokkal jobb a protestánsoknál, ahol a gyülekezetek maguk választhatják meg a lelkeszeiket. :("

Nem, ez nem jobb. Tapasztalat. Nálunk 19 évig szolgált egy nagyon jó plébános. Csak az egyházközség egy része politikai okból megutálta és az önkormányzattal összefogva áthelyeztették. Ha nincs püspökség, akkor még előbb el kell menni néhány idióta miatt. Sajnos a püspökség egy idő után már nem állt a sarkára, hogy már pedig marad, de ha egyáltalán nincs püspökség, akkor még rosszabb.

Illetve azt is láttam itt a településünkön, hogy néhány éve volt egy jó református lelkész. De valami miatt összeveszett néhány presbiterrel és kirakták. Ez szerintem gond, mert még nagyobb bizonytalanságban van. Muszáj jópofiznia a presbitériummal, mert ha nem azt csinálja, ahogy ők fütyülnek, akkor mehet... Szerintem ez rosszabb, mint nálunk.

2017. nov. 17. 08:29
 9/10 anonim ***** válasza:
Csak az a baj, hogy ha áthelyezik a papokat, attól még nem lesz több pap. Ez csak arra alkalmas, hogy egyenletesebben legyenek elosztva, a hiányt nem pótolja.
2017. nov. 20. 20:25
 10/10 anonim ***** válasza:

Persze, több nem lesz.

PL. a mi városunkban 3 plébánia van és mind a 3-nak van külön plébánosa. Mi itt fel sem fogjuk, de ez irigylésre méltó. De ha az egyházmegyében máshol meg 4 falura épp nem jut pap, akkor tőlünk vihetnek oda. ami érthető.

2017. nov. 21. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!