Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hamis kereszténység?

Hamis kereszténység?

Figyelt kérdés

Tanácsot szeretnék kérni...A barátommal 3 éve vagyunk együtt és nagyon sokat beszélgettünk már az esküvőről,a közös jövőnkről.Jó vele lenni,szeretjük egymást és ezekről is jó beszélgetni,még ha nem is egy hamar kerül sor esküvőre.Ő katolikus,az egész családja hívő,minden vasárnap járnak templomba+még amikor "kell".Én nem vagyok megkeresztelve,a szüleim azt mondták azért nem mert úgy gondolták,hogy majd én eldöntöm,hogy minek vallom magam, és én ezt nagyon jónak tartom.Egyébként a szüleim katolikusként vannak megkeresztelve,de nem hívők.És én nsem érzem magam hívőnek egyáltalán.Viszont a páromnak ez kicsit gondot jelentett eddig is,hogy nem emgyek velük templomba,meg ilyen éves zarándoklat félére sem és amikro az esküvőről volt szó,akkor világosodott meg bennem,hogy ez neki hatalmas gondot jelent.Én elmondtam,hogy szabadtéri esküvőt szeretnék,kis kápolnával(pappal v. anyakönyvvezetővel,az mindegy) és sok virággal,mert ez az álmom.Ő viszont csak a templomi esküvőt fogadja el,és azt akarná,hogy keresztelkedjek meg hozzá(mivel ugye az nélkül nem lehet).Én meg mondtam,hogy nem,mert nem hiszek konkrétan semmi ilyesmiben,amit a katolikus egyház eszméje mondd.És teljesen álszent dolognak gondolom,azt,hogy csak egy templomi esküvőért megkeresztelkedjek,amikor nem is hiszek benne.Akkor inkább jobb,ha maradok így.Csak más kedvéért valljam magam hamisan kereszténynek?Szerintem jobb az,ha nem csinál ilyesmit az ember.És hát neki ez nagyon nem tetszett és olyasmi megjegyzéseket tett,hogy akkor keressek mást,meg hogy akkor ne is tervezgessünk ilyesmit...Neki fontosabb a vallás?Jobb lenne,ha álszent módon megkeresztelkednék?Vagy mi?

Én ezt nagyon nagyon furcsának tartom...=S Mit gondoltok?

2010. máj. 31. 01:09
1 2
 1/17 anonim válasza:
100%

Hívő katolikus feleségként azt mondom, hogy megértelek és helyeslem a hozzáállásodat. Engem sokkal inkább zavarna, ha valaki csak miattam keresztelkedne meg, mert neki olyan mindegy, annyira langyos az egész kérdés.

Csak az a furcsa nekem, hogy ha ilyen távol áll egymástól a szemléletetek, akkor hogyhogy nem bukott még elő ez a kérdés...

2010. máj. 31. 01:19
 2/17 anonim ***** válasza:

Ha nem hiszel ne keresztelkedj meg, a Biblia azt tanítja, hogy azokat lehet megkeresztelni/bemeríteni, akik hisznek. Nem tudom, hogy ha egy katolikus paphoz mennél oda, hogy szeretnél megkeresztelkedni, de nem hiszel akkor meg keresztelne e, de pl. az itteni református lelkész gond nélkül megkeresztelte unokatesómat, aki nemhívő, ami elég gáz.

Ha ez a dolog közzétek tud állni, akkor talán tényleg el kellene gondolkodnotok, hogy tényleg egymáshoz valók vagytok e.

(Mindazonáltal azt megjegyezném, hogy mivel én megtértem, hívő vagyok, én is csak olyan lánnyaltudom elképelni a jövőmet, aki szintén elmondhatja ezeket magárol)

Sok bölcsességet kívánok nektek, mert szükségetek lesz rá ebben a helyzetben!

<><

2010. máj. 31. 01:25
 3/17 anonim ***** válasza:

Ez egy rendkívül nehéz kérdés, amire nem lehet helyes választ adni.

Én nem akarlak sem téríteni, sem biztatni, csupán leírom a véleményem.

A házasság két fél kölcsönös megegyezésén alapszik. Szeretik egymást, és úgy döntöttek, hogy papíron is összekötik az életüket - ami nagyon szép dolog.

Viszont a párkapcsolat folyamatos kompromisszumokkal jár, azaz olyankor valamit fel kell adnunk a másik érdekében. De cserébe ezt elvárjuk a másiktól is.

Szerintem, ha helyesen akarsz cselekedni, gondold végig, hogy mit adtál a párodnak eddig (miről mondtál le a kedvéért), és hogy ő mit adott neked cserébe. Ez segíthet eldönteni, hogy melyikőtöknek kéne elkezdeni közelíteni az álláspontját a másik felé. Teljesen jogosan vár el az többet, aki többet adott.

Mindenképpen meg kell találnotok a közös nevezőt, ebben én nem segíthetek, mert nem ismerlek titeket.

Ezt a nehéz kérdést a pároddal kell majd lerendezned. Én csak azt tudom mondani, legyetek megértőbbek egymással szemben. Ez egy olyan esemény, ami mindkettőtök életének talán legfontosabb pillanata lesz, ezért se lenne jó, ha valamelyikőtök rosszul érezné magát.

Biztos vagyok benne, hogy te is le tudsz mondani dolgokról a szervezés kapcsán, és ő is.

De a cél világos: meg kell találnotok a közös nevezőt, azaz úgy kell szervezni az esküvőt, hogy az mindkettőtöknek jó legyen.

Ennyit tudtam segíteni.

2010. máj. 31. 03:03
 4/17 anonim ***** válasza:
58%

Kedves kérdező,tájékoztasd barátodat, hogy egyházi esküvőre akkor is sor kerülhet, ha Te nem vagy megkeresztelve. Ezt nevezi a kánonjog vegyesházasságnak.

A hit ajándék, senkire sem szabad ráerőszakolni, mert akkor annyit is ér. Sok boldogságot.

Akkor lesz teljes a siker, ha jön az ötösiker.

Ez vicc voltD

2010. máj. 31. 06:06
 5/17 anonim ***** válasza:
90%

A válaszom elég egyszerű, de a te esetedre valószínűleg nem lesz az. Azért csak elmondom, hogy ilyen is van. A párom családja hívő, a párom pedig mind a 12 évét katolikus iskolában töltötte. Én meg vagyok keresztelve, de nem vagyok hívő...csak az apukám által viccből/kedvességből keresztszüleimnek titulált pár ragaszkodott hozzá, hogy mégiscsak meg legyek keresztelve, de ennyi.

A helyzet az, hogy a párom nem hívő olyan mélyen, mint a tiéd. Úgy gondolja van benne valami, hogy létezik egy felsőbb hatalom, de nem testesíti meg a képzeletében, és nem jár templomba sem, illetve a családja is csak az éjféli misén szokott ott lenni, az esküvő viszont mindenképpen templomi kell hogy legyen, hogy a rokonság ne akadjon ki, meg a párom is erről álmodozik, de csak azért mert a templom egy szép hely, és romantikus (emiatt tetszik nekem is).

Nekem semmi bajom magával a hittel, úgy gondolom szükséges, hogy jelen legyen a világban, mert mindenkinek más nyújt vigaszt baj idején, és attól még, hogy nekem nem Isten az a valami, miért ne lehetne másnak az? DE! Az egyházat tiszta szívemből elvetem! Egy roha.dék intézmény, ami szegény elkeseredett és/vagy naív illetve (akkoriban még, amikor ez az egész megalakult) tudatlan emberek lelki helyzetét kihasználva egy jól tejelő bizniszt és remek hatalmi pozíciót nyújtó rendszert hozott létre. A papok legnagyobb százaléka álszent, és az egyetlen valóban szent ember számomra csak II. János Pál Pápa, de a többi pápa maga az ördög...

Na innentől kezdve engem nem érdekel, hogy tiszteletlenség-e vagy sem, és szerintem ezzel nem a hívőket nézem le, hanem az egyházat, mint intézményt. Miért tartsam én tiszteletben a keresztséget, amikor akármelyik papot lefizethetem, hogy megkereszteljen? SŐT (és én úgy hallottam, ilyen hogy vegyes házasság nincs, mert az eddigi esküvőknél ismerőseimtől mindig megtagadták ám, vagy csak súlyos összegekért voltak rá hajlandóak) Minek keresztelkedjen meg az ember, ha még ennél is több pénze van, és a szerénységet prédikáló papnak ki tud fizetni 100-200 ezer forintot is, hogy papírok nélkül adja össze a párt?...

Vannak jó lelkű papok, akik tényleg adakozóak, tényleg a nyájának akar jót, és önzetlen, de kevés van belőlük, és azok is inkább hívő emberek, mint az egyházi intézmény részei...legalábbis lélekben. (ezt még jó hosszan lehetne fejtegetni) Sajnálom, ha valakit megsértettem, tisztelet a kivételnek, de számomra ezt jelenti az egyház, ami nem keverendő össze a kereszténységgel!! De azért köszönet a gyönyörű templomokért :D (Kár, hogy azok létrejöttéért is sokaknak kellett sanyarogniuk vagy az építkezésen meghalniuk...)

2010. máj. 31. 08:34
 6/17 anonim ***** válasza:

Már nem azért, de az esküvő a lányról szól, nem a vallásról, hitről, vagy bármi másról. :P

Barátnőm is templomi esküvőt szeretne én nem vagyok megkeresztelve, sőt nagyon lagzit se szeretnék. De míg nekem igazából tökéletesen mindegy, addig neki ez fontos, egy lány pici kora óta ezt tervezgeti.

Bár az biztos, hogy nem fogok bekeresztelkedni. Valamint az is biztos, hogy nem kell kereszténynek lenni az esküvőhöz.

2010. máj. 31. 09:10
 7/17 anonim ***** válasza:

legyetek boldogok

külön-külön

2010. máj. 31. 09:25
 8/17 anonim ***** válasza:
Hagyd el.
2010. máj. 31. 09:34
 9/17 A kérdező kommentje:

Igazán köszönöm a válaszokat=) Amiket írtatok,azokat én is mindet végiggondoltam,de jó volt másoktól is hallani.Amúgy eddig ez nem okozott különösebb problémát,de én észrevettem,hogy zavarja az,hogy én nem megyek velük templomba.Az 5.válaszolóval értek viszont teljes mértékben egyet!Nem vagyok ateista,istentagadó,gondolom és valamennyire hiszem,hogy van egy felsőbb"hatalom",de nem egy konkrét személy,vagy 2,akit csak "kineveztek" erre a dologra,ki tudja miért...De én se utasítom el a hívőket,mindenki abban higgyen amiben megtalálja azt amire szüksége van.Mindenesetre még beszélgetünk róla,aztán majd kialakul...

Ja és nálunk nem engedik a vegyes házasságot,csak megkereszteltek házasodhatnak templomban...vagy aki fizet érte nem kis összeget.=S

2010. máj. 31. 11:39
 10/17 anonim ***** válasza:

Magyarországon élsz? Mert alapvető tévedések vannak az írásodban szerintem.ű

Ma Magyarországon a legjobb tudomásom szerint az egyházi esküvő nem törvényes, az a polgári. Így ha valóban házasok akartok lenni, akkor a kiskápolnába is kell az anyakönyvvezető. Meg templomi esküvő előtt után szintén kell polgári.

Egyébként szerintem is ha két embernek ennyire különbözik a világnézete akkor jobb külön és minél előbb anál jobb.

2010. máj. 31. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!