Mit ír a Biblia az egységről? Hogyan lehet egység a hívők között?
Kolosszé 3:14
"Mindezek mellett pedig öltsétek magatokra a szeretetet, mert az az egység tökéletes köteléke."
Krisztus beszél az egységről; "egy nyáj lesz és egy pásztor".
Jelenleg sajnos nem így néz ki a dolog, de idővel biztos teljesül. Ha máskor nem, majd amikor újra eljön.
Jézusnak az egységről ez a véleménye:
"Kérdés: Kell-e, lehet-e megreformálni a meglévő egyházakat?"
Jézus válasza:
"Úgy gondolom, hogy ugyanazon szó alatt nem értjük ugyanazt. Igazolom. –
Nekem csak egy Egyházam van. De ez az egy Egyház végig vonul az összes jelenleg ismert egyházakon.
Az Én Egyházamnak ismertető jele az, hogy ugyanaz a Lélek élteti, Aki Engem, mivel létazonosságban van Velem. Vagyis az evangéliumokban megtalálható tanításom ennek az Egyháznak az alapja.
Tehát mindaz, aki a Szentírás többi részét ennek a tanításomnak fényében magyarázza, és nem fordítva, mindaz tudatosan élő tagja Egyházamnak.
Éppen ezért a keresztény felekezetek közötti egységet nem megteremteni kell, hanem megtalálni. Azok mind EGYEK egymással is, akik arra a Jézusra mondanak IGEN-t, aki az EVANGÉLIUMOK alapján, mint ÚT! felismerhető. Minden más egyházias elképzelést ehhez kell igazítani. Ilyen értelemben állandó folyamat kell legyen minden egyházban a reform."
Jézus; A HANG-könyv114
(1Korintusz 1:10) 10 Buzdítalak pedig titeket, testvérek, Jézus Krisztus, a mi Urunk neve által, hogy mindnyájan egyetértésben beszéljetek, és ne legyenek köztetek meghasonlások, hanem legyetek teljesen egységesek ugyanabban a gondolkodásban és ugyanabban a felfogásban.
(2Korintusz 13:11) 11 Végezetül, testvérek, továbbra is örvendezzetek, engedjétek magatokat helyreigazítani, vigasztalódjatok, egyetértésben gondolkodjatok, békében éljetek; és a szeretet és béke Istene veletek lesz.
(Filippi 2:1, 2) . . ., 2 akkor tegyétek teljessé az örömömet azzal, hogy ugyanazon értelemmel vagytok, ugyanaz a szeretet van bennetek, össze vagytok forrva lélekben, egyazon gondolatot tartva elmétekben,
(1Péter 3:8) 8 Végezetül, mindnyájan egyféleképpen gondolkozzatok, . . .
Úgy lehet egység a testvérek között, ahogy az első században is működött, így most is alkalmazható.
De ehhez ahogy akkor, most is nagy fokú alázat kell.
Jézus igaz tanítványai nem csak a szeretetben egységesek, hanem mindenben, ami a keresztények jellemvonásait tartalmazza.
S ez minden népből látható, az oktatásukban az imádatukban, az erkölcsi értékek betartásában.
Azért néhány kiegészítés hogy azok is értsék akik esetleg nem ismert az adott részt a Bibliából!
Idézted a (1Korintusz 1:10) de fontos tudni hogy utána mit is írnak.
1Korintusz 1:11 Mert, testvéreim, Khloé embereitől megtudtam, hogy viszályok vannak közöttetek. 12 Arról beszélek, hogy közöttetek mindenki ezt mondja: Én Pálé vagyok, én meg Apollósé, én meg Kéfásé, én pedig Krisztusé. 13 Hát Krisztus részekre osztható? Vagy Pált feszítették meg értetek, vagy Pál nevére kereszteltettetek meg?
Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket te magad is!
Idézed a (Filippi 2:1, 2)
De meg kell jegyeznem hogy lehagyod az elejét ami pedig nagyon is fontos!
Így lássuk az egészet "egységben"!
Filippi 2:1 Ha azért van Krisztusban vigasztalás, ha van szeretetteljes bátorítás, ha van Lélekben való közösség, ha van irgalom és könyörületesség, 2 teljesítsétek be az én örömömet, hogy egyetértetek, egyazon szeretetben ugyanarra törekedtek,
Lélekben való közösség ,mit is olvashatunk a János 4:23-ban?
Idézed a (1Péter 3:8) és a (2Korintusz 13:11)
S mindezeket szeretném kiegészíteni!
Efézus 4:13 míg mindnyájan eljutunk a hitnek és az Isten Fia megismerésének az egységére, az érett férfiúságra, a Krisztus teljessége szerinti nagykorúságra,
"Úgy lehet egység a testvérek között, ahogy az első században is működött, így most is alkalmazható.
De ehhez ahogy akkor, most is nagy fokú alázat kell."
Ahogyan itt olvasható? János 17:19–23
"Jézus igaz tanítványai nem csak a szeretetben egységesek, hanem mindenben, ami a keresztények jellemvonásait tartalmazza.
S ez minden népből látható, az oktatásukban az imádatukban, az erkölcsi értékek betartásában."
Soha nem olvastam Jézus igaz tanítványairól. Voltak neki hamis tanítványai is?
Milyen jellemvonásai vannak a keresztényeknek?
"Éppen ezért a keresztény felekezetek közötti egységet nem megteremteni kell, hanem megtalálni"
De igen, meg kell teremteni, képesség által. Csak nagyon erős tudással lehet feloldani minden ellentétet, és elérni másokban az egység állapotát. Enélkül nincs és lehetetlenség annak közelébe jutni. De azt jól irod hogy út, meg állandó folyamat stb.
"Milyen jellemvonásai vannak a keresztényeknek?"
Még azt se tudod, mi az a jellemvonás. Jó mondjuk én se tudom. Az igazi jellemvonás az boldogságot, erőt hoz a mindennapokba, és csak ritkán aktiválódik. Össze kell szedegetni változatosan hosszú idő alatt, hogy minnél több legyen. A hivők képesek fokozatosan elsajátatinai ezeket az erényeket, ha "meghallják" a tanitást. De nem sok értelme van ebben a világban, ez olyan mint egy koncertjegy a mennyországba kb.
Amúgy a látomás már nagyjábol elmúlt, de olyasmi volt benne amit mások nem tudtak piszkálni, megtámadni meg mérhetetlen boldogság de mások nem tudák elszivni, kihasználni stb. Ez nem általános a mai világban, mindig van valami ami kihasználja a gyenge pontot, és akkor lőnek az egésznek, de most nem volt, még utána se.
Szia
A kérdésed második feléről.
Jézus Krisztus egy fontos egységesítő alapelvet hangsúlyozott, amikor követőiről ezt mondta: „Nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok.” Igen, Jehova Tanúit semleges álláspontjuk mindenhol egységesíti. Ez összhangban van Jézus imájával: „könyörgök . . . hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk” a János 17:16–21.
Ez a semleges álláspont az egység összetartó ereje, hiszen arra indítja a világ minden táján élő Tanúkat, hogy megfeleljenek annak, amit Ésaiás próféta jegyzett fel mindazokról, akiket Isten ’megtanít az Ő útjaira’. Ésaiás elmondta, hogy ezek az emberek „fegyvereikből kapákat, és dárdáikból metszőkéseket” kovácsolnak. A próféta így folytatta: „nép népre kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanul” Ésaiás 2:2–4.
Jehova Tanúinak az elmúlt évtizedben megtartott kelet-európai kongresszusain megfigyelhető egység és béke jól szemlélteti, hogy Ésaiás próféciája kicsiben már teljesedik. Európában és máshol a Tanúk jelképes értelemben fegyvereikből kapákat és dárdáikból metszőkéseket kovácsoltak. Ezért békének és egységnek örvendenek ma ebben a megosztott világban. Nem csoda, hogy egy újság vezércikke egyszer ezt írta: „Ha az egész világ a Tanúk (vagyis Jehova Tanúinak a Bibliában lefektetett) hitvallása szerint élne, akkor véget érne a vérontás és a gyűlölet, és a szeretet királyként uralkodna.”
Ahhoz, hogy az egész földön megvalósuljon az egység, többre van szükség a jó szándékú emberek viszonylag kicsiny csoportjánál. Olyan kormányzatra is szükség van, amelynek van ereje korlátozni azoknak az embereknek a befolyását, akik az egység és a béke ellen vannak. Jézus azt tanította követőinek, hogy egy ilyen kormányzatért imádkozzanak: „Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is” (Máté 6:10). Igen, Jézus megmutatta, hogy csak Isten kormányzata, „az egek királysága” tudja megoldani a világ gondjait, többek között a megosztottság gondját is a Máté 4:17 szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!