Mit javítanál ki leginkább a teremtésben?
Szerintem pedig több nézőpontból is problémás a feladat.
Ha ateista szemléletű tanulónak adják fel, akkor eleve értelmetlen a kérdés, hiszen szerinte nincs teremtés. Egy nem létező dolognak hibái sem lehetnek.
Ha egy fundamentalista keresztény válaszol rá, akkor láthatod milyen válaszok születtek itt, nagyjából ugyan ez várható a feladatnál is.
Mint írtam, a keresztények többsége nem érti szó szerint a teremtéstörténetet, elfogadja az ősrobbanást, evolúciót, ezért ők azt mondanák, hogy nem a teremtésben van a hiba, hanem a világ fejlődése során alakultak ki a különféle hibák, pl. az evolúció során.
Igazából nem is értem, hogy pontosan mit szeretne megtudni a feladat.
Másfelöl a feladat megoldható oly módon is, hogy magát a feladatot vizsgáljuk az esszében, azon úton, ahogy hozzászólásomban elindultam. Például milyen válaszok adhatóak rá világszemlélettől függően, mi a probléma a kérdéssel stb...
Végül, de nem utolsó sorban azért problémás a feladat, mert az irodalom tárgynak nem (lehet) célja a tanulók világnézetének ilyen típusú formálása. A kérdéssel pedig akaraltanul is (vagy inkább akarva?) ezt teszik.
Egyetlen tantárggyal sem foglalhatnak állást semmilyen világnézet mellett vagy ellen (itt inkább ez utóbbi történik). Teljesen semlegesnek kell lenni, hittan tárgyat kivéve.
Ahogy többen is írták előttem, legfőképpen nem a termtéssel, hanem Isten kicsinyességével, hiúságával van a probléma.
Lucifer nem volt hajlandó a többi birka arkangyallal együtt fényesre polírozni nyelvvel a tetemtő valagát, mivel látta, hogy amit készített, az korántsem tökéletes. Erre válaszul az igazságos Istenke ledobta a mennyből, majd mikor Lucifer a Földön bebizonyította az igazát, örökre a pokolba száműzte, és minden élőlényt megbüntetett két ember hibájáért. Csupán azért, mert lusta volt írni egy patchet a világhoz, azóta is hagyja bétafázisban rohadni, mint egy kezdő programozó, aki szerint nem a program szar, hanem a felhasználó a hülye. Tehát nem a teremtéssel, hanem a teremtő diktátorral van a gond, meg a sok birkával, akik szerint minden tökéletes, amit valaha tett és teremtett. Én mindenesetre a következő istenválasztáson Sátira szavazok.
"Nem néztek be semmit.
A világító testek előbb voltak a Földnél, csak tudni kell olvasni a Teremtés korszakát."
Persze, lehet visszafelé vagy mozaikszerűen, tetszőlegesen kiragadva részeket olvasni, akkor jó.
De én régimódi vagyok, egy írást az elejéről olvasok a vége felé haladva.
"Akkor megint szólt Isten: "Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, és fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön." Úgy is lett."
"A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó."
"Este lett és reggel: a harmadik nap."
"Akkor megint szólt Isten: "Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától."
He? Már zöldellő növények és gyümölcsök termettek, aztán Nap még sehol.
"Ezek határozzák meg az ünnepeket, a napokat és az éveket. Fényeskedjenek az égbolton, s világítsák meg a földet." Úgy is lett."
Nem is lett volna Föld, ha előbb nincs központi csillag.
"Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat is."
"Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsanak a földnek, uralkodjanak a nappal és az éjszaka fölött"
Kicsit több funkciójuk van, mint világítani meg ünnepeket jelezni, de hát ezt írja az Írás, biztos így jó.
Igen kérdező, nem lesz kész a házi. Ilyen sunyi és alattomos kérdésre csak ez lehet az egyetlen jó válasz, bár az ilyen pofátlan tanároktól (elnézést az igazi tanároktól, hogy ezt az embernek sem való példányt e szóval illettem) nyilván lesz retorzió.
Egyébként kérdező, hogy vigasztaljalak: nem tudsz jó esszét írni akkor sem, ha a témában 20 év kutatás állna mögötted. Pontosabban: objektíve akkor tudnál figyelemre méltó tanulmányt készíteni, de az az elfuserált emberpéldány, amelyik ezt feladta, nem értené meg, ezért leminősítené. Ha te az ő szempontjából szeretnél jót írni, akkor ismerned kell az egyéniségét, nézeteit, kedvenc szavajárását, és eképpen írni. Ebben önmagára ismer, önelégülten boldog és kiváló minősítést ad. A kérdés csak az, vállalkozzon-e az ember minőség és arcvesztés nélkül ilyen silány lépésre.
#26, ez igen, ez a fröcsögő megnyilvánulás igazi keresztényi szeretetet feltételez, és még véletlenül sem ítélsz meg benne senkit. Ha nem lennél funkcionális analfabéta, és tudnád értelmezni, amit olvasol, akkor felfogtad volna, hogy nem egy sunyi, sátánimádó mocsadék tanár adta magától ezt a házi feladatot, hanem az irodalomtankönyvben szerepelt, mint feladat. Ezek után nem csoda, hogy képesek voltak egy halom mesével megvezetni.
A világirodalom évszázadai során számos író/költő szólt bíráló, vádló hangnemben Istenhez, így kifejezve a tehetetlen dühét/bánatát. Nyilván mindannyian a sátán szülöttei voltak, és el kéne égetni a műveiket, ugye? Nem tudom, hogy a turbókeresztényeknek mi annyira fájdalmas egy ilyen feladatban, léteznek gondolkodó emberek, akik nem intéznek el minden rossz dolgot annyival, hogy "Isten útjai kifürkészhetetlenek", meg "A teremtőnek mindennel célja van", hanem bizony változtatnának a világ menetén, alapjain, ha tehetnék. Ha rajtatok múlna, még mindig ókori körülmények között élnénk, hiszen Isten például nem teremtett nekünk szárnyakat, tehát nem akarhatja, hogy repüljünk.
#28,azt hiszem te értetted meg leginkább,hogy mit szerettem volna kérni
Tudnál legalább te mondani olyan dolgokat amiket megváltoztatnál a teremtésben? ( a szárnyas dolog is nagyon jó példa volt)
Senkinek sincs itt fantáziája.
Először is a cél egy tökéletes világ volt. Jól tudom?
Egy tökéletes világban nincsen harc egymás ellen. Tehát az élőlények NEM egymást fogyasztják (nem, a füvet sem), és nem is támadják egymást, valamint a világ maga sem árt senkinek, ezért pl. nem kell bőr sem, meg semmi más, ami a támadáshoz vagy a védekezéshez kellene.
És persze nincsen bűn sem. Tehát nincsen a fa: akinek szükséges, az eleve ismeri a jót és a rosszat is, akinek meg nem kell, az nem is fogja megismerni.
A dolgok pedig NEM romlanak el!
Így szépen végig lehet menni az egész teremtésen, és gyakorlatilag a 99%-ot át lehet írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!