Ha valaki felnőttként, megtérése után keresztelkedik meg, akkor is szükséges a konfirmálás?
A konfirmálás a hit megerősítése. De ha valaki felnőttként, megtérése után keresztelkedik meg, saját döntésből, akkor azt miért kellene megerősítenie - miért kellene konfirmálnia?
A reformátusoknál a keresztség és az úrvacsora a két elrendelt sákramentum, ha jól tudom.
Gyermekként nem kereszteltek meg? Ha igen, egy keresztény gyülekezet sem fog újrakeresztelni, akik vallják az apostoli hitvallást.
Ha nem voltál, és most szeretnél keresztelkedni a ref. felekezetbe, akkor is kell konfirmálnod.
Nem ismerem pontosan a konfirmálás magyarázatát és mibenlétét, de mivel Luther, Kálvin katolikusként kezdte, így gondolom a konfirmálás alapja is a katolikus Bérmálás szentsége volt. Ebből kiindulva, a Bérmálás bár valóban egy "felnőtté avatás" is, de mellette a Szentlélek "lehívása" a bérmálkozóra (kb amit egyes neoprotestánsok "betöltekezésnek" neveznek - csak vitustánc és hablaty nélkül). Nem tudom, hogy Kálvin és Luthermennyire ragaszkodott ezekhez a részekhez, vagy mennyire herélte ki az eredeti felfogást, de én ezen az úton indulnék el.
Egyébként ez katolikus berkekben úgy néz ki egy felnőttkeresztelésnél, hogy először a keresztségben eltöröltetik a jelölt minden bűne (átteredő bűn + az addig elkövetett személyes bűnei), méghozzá gyónás nélkül, majd rögtön le is hívják rá a Szentlelket, miután tudatosan megvallotta hitét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!