Ellen White honnan szedte, hogy a zsidók nem ittak bort, hanem erjesztetlen szőlőlevet?
19.Hsz!
Saját tapasztalatom,s nem átvett információ:
Egy évben műveltem egy fél fertály szőlőt,ami 90%-ban otelló,és 10 %-ban delovár szőlő volt.
Az az év igen száraz volt,és mire peregni kezdett a delovár szeme,mindegyik mézédes lett.Igen kevés termés volt.Vasárnap reggeltől alkonyatig leszüreteltük ketten,egy idős bácsival.Hazaérve azonnal elkezdtem a zúzást,préselést.A kipréselt mustot ülepítettem,s a tiszta mézédes mustot palackoztam,mosott 2 literes üdítős palackokba úgy,hogy csordultig öntöttem,és a kupak lezárásakor kinyomtam az összes levegőt.
Hajnal 4:30 körülre fejeztem be a munkát.
11 körül felkeltem,hogy elmossam az eszközöket,s akkor találtam meg,az odakészített natrium-benzoikumot,amit a tartósításra akartam felhasználni,de elfelejtettem az éjszaka bekeverni a mustba.Kockáztattam.Nem bontottam fel,a lezárt palackokat,hanem a száraz,hűvös lakáspincémben betároltam.Egyetlen palack must sem erjedt meg(6 hónap alatt,míg el nem fogyott),köszönhetően a magas cukortartalomnak,a viszonylag kevés víztartalomnak,és az oxigén hiánynak.
A mustot,csak vízzel hígítva lehetett inni,olyan édes volt.
Nyilván,a "megittasodtak"kifejezésre utalsz.
Vajon miért nem a másutt,az apostolok gúnyolására használt "édes bortól részegedtek meg"kifejezést használja a Biblia írója?
Nagyjából a 19. század közepétől a kora 20. századig, amikor sok országban (többek közt az USÁ-ban és Magyarországon is) össznépi alkoholizmus tombolt, egészen elkeseredett lépéseket is tettek az alkohol ellen. Ezért voltak a száz évvel ezelőtti szesztilalmak is. (Tudom, kimaradt a törikönyvből, hogy ekkoriban úgy itták az emberek a töményet, mint a vizet: [link] )
Ekkor az egyházak egy része is az alkohol ellen fordult, és megjelentek az átértelmezett, „alkoholmentesített” bibliafordítások. Az első ilyen tudomásom szerint épp az USÁ-ban készült, és általánosan be akarták vezetni, nemcsak az adventisták. Lehet, hogy mai ésszel nem magától értetődő, de akkoriban Biblia még igencsak útjában volt az absztinencia népszerűsítésének.
Mellesleg ókori körülmények között olyan, hogy szőlőlé, csak szüret után 1 napig létezett. A mustsűrítményt tényleg sokfelé ismerték, de azt nem nevezték bornak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!