Az gondot jelent, ha református keresztyén ember létemre nem tudom elítélni az LMBT (leszbikus, meleg, biszex, transz) embereket?
Szia!
Szerintem az a válasz, hogy "Teljes mértékben elfogadom őket, ahogy vannak!" és amit utána írsz: "De a Szentírás leírja, hogy:"Ne hálj férfival, mint ahogy nővel hálsz. Utálatos dolog az." (3Mózes 18:22)" ellentétes egymással, ahogyan ezt te is valószínűleg érzékeled, hiszen ezért tetted fel a kérdést.
Ahogyan a többiek is írták - az, hogy nem ítéled el ezeket az embereket helyes dolog, mert nem a mi tisztünk az emberek elítélése, ezt meghagyjuk az Igaz Bírónak, aki a szíveket vizsgálja. Azonban az, hogy mit tesznek, és ez hova vezet - ha tudjuk, hogy nem helyes - akkor kötelességünk legalább figyelmeztetni őket a veszélyre. Természetesen csak akkor, ha "valaki megkérdezi, hogy mi a véleményem róluk".
A helyes válasz szerintem: minden embernek vannak gyengeségei, hibái, bűnei, így nem tisztem az, hogy bűnösként elítéljem ezeket az embereket, hiszen Isten színe előtt semmivel nem vagyok különb náluk. Azonban azt amit tesznek elítélem, mert az Isten szemében ez a fajta viselkedés nem elfogadható, ezért nekik is szükségük van a belátásra, megtérésre, és az Istennek van hatalma arra, hogy megszabadítsa őket ezekből a bűnös cselekedetekből, amit tesznek. Önmagában az, hogy valaki ilyen irányultságú nem bűn, a bűn az, hogyha ezt gyakorolja is.
Üdv. Péter
Szerintem teljesen normális és biblikus, hogy nem foglalkozol sokat ezzel a témával, a Biblia sem foglalkozik vele sokat, Jézus meg se említi például. Viszont amikor foglalkozik vele a Biblia, akkor nem a legjobb fényt vetíti rá... Nézzük meg viszont, hogy mit ír róla az Újszövetség (az ószövetségi hozzáállást már leírtad a kérdésben).
Az Újszövetségben Róma 1 ír a jelenségről (ahol Istentől elfordult emberek homoszexuális partykat csapnak), illetve 1Korintus 6:9-11, miszerint ilyen bűnökből megtert emberek találhatók abban a gyülekezetben.
Utóbbiban a fordítás érdekes. A Károli Bibliában "férfiszeplőtlenítő" szerepel, a legtöbb angol Bibliában egyszerűen "homosexual", az Újfordításban és a katolikus Bibliában pedig nem nevezi meg a homoszexualiást, csak szexuális kiacsapongásról beszél. Nem vagyok nyelvész, nem tudom mi az igazság.
Attól függ milyen szempontból nézzük:
Isten szemében egész biztos nem jelent gondot ha nem ítéled el az LMBTQ-embereket sőt, ez az igazi keresztényi hozzáállás, hiszen miért is kellene őket elítélni? Ahogy írtad is, hogy nem foglalkozol velük, ők pedig nem bántanak téged. Egyesek írják itt, hogy a "bűnt kell elítélni nem a bűnöst", nos az LMBTQ-emberek esetén ez egy levegőben lógó fogalom, hiszen a melegség egy állapot, amit nem ők választanak és nem is tudnak ezen változtatni (a homofób propaganda bármennyire is próbálja elhitetni hogy "van kiút", pedig nincs).
Ha azonban az egyházak szemszögéből nézzük, akkor sajnos már gondot jelenthet az elfogadó magatartásod...A történelmi egyházak ugyanis, kiszolgálva a jelenlegi hatalmat igen erősen propagálják a hagyományos családot és házasságot. Ebben a kontextusban pedig az LMBTQ embereket úgy állítják be, mint akik a halál kultúrájának hirdetői, akik minden erejükkel arra törekszenek, hogy elpusztítsák, szétrombolják, tönkretegyék a hagyományos házasságokat, családokat, szóval egy vallását gyakorló kereszténynek szinte kötelező gyűlölni a meleg embereket. (nálunk katolikusoknál legalábbis ezt látom).
Úgyhogy ha teológiát fogsz tanulni, akkor szerintem ne hangoztasd ezt az elfogadó gondolkodásod, nehogy bajod származzon belőle...
Emberek, transzneműnél hol a "bűn"?
Ül a négyéves gyerek az asztalnál és a focimeccs bámulása helyett virágokat rajzol?
#10!
"Ráadásul Jézus az ószövetségi törvény hatálya alatt élt, és a törvény megtartására buzdított,..."
Tehát arra sarkallt, hogy kövezd meg a házasságtörőt vagy a szombatnapon dolgozót vagy azt aki nem tartja a fogat fogért elvet?
Krisztus szeretett minden embert,s így nekünk is követnünk kell ebben.
A bűnt gyűlöld,de szeresd a bűnöst!
Csak az előttem szólók megerősítése végett én is ideírnám, hogy Jézus mindenkinek lehetőséget adott arra, hogy Vele éljen, senkit nem taszított el magától, azt mondja, "aki énhozzám jön, azt én el nem küldöm" – de ehhez Hozzá kell menni, a tökéletes Tisztasághoz és Szentséghez, aki nem vállalt és ma sem vállal közösséget semmilyen bűnnel. Igen, hív mindenkit magához, és megad minden segítséget ahhoz, hogy megtalálhassuk Őt és megtérhessünk a bűneinkből, de ehhez látnunk kell, hogy bűnben élünk, és Hozzá kell mennünk segítségért és irgalomért.
Teljes mértékben támogatom Asperrimus és Péter fentebbi hozzászólásait is.
És összefoglalva, keresztényként felelősségünk Isten szívét és szentségét visszatükrözni a körülöttünk levőknek, szóval igen: "A bűnöst szeretni, a bűnét elutasítani".
am leszbikus vagyok. es ugye ne gyakoroljam. de gondoljatok bele abba mikor nem tudsz lefekudni egy ferfival hiszen nem izgulsz fel es nem leszel nedves. hogy tegye be? igen probaltam mar. nem jott ossze. na nagy okosok :D akik azt irjak ne gyakoroljam. akk mit tegyek? hogy legyek igy ferfival?
sehogy :D
Kedves előző - szólíthatlak Nagyokosnak kölcsönösségi alapon? - ha nem vagy hívő, akkor nem is vonatkozik rád a kérdés. Ha nem vagy hívő, sokkal fontosabb kérdések várnak megoldásra az életedben, mint bármilyen konkrét bűn, ebben az esetben a homoszexualitás.
Normális hívő ember nem mond olyat, hogy Isten nélkül az ember bármelyik bűnnel szemben tartós győzelmet arathatna. Talán emberfeletti erőfeszítéssel ellenáll egynek, de helyette másnak lesz a rabja. Fokozottan igaz ez a szexuális bűnökre, szenvedélyekre, megkötözöttségekre. Az ágyékrúgás átkonvertálódhat, pofonná, a pofon, gyomrossá, de mindegyik fáj, csak másképpen. Kicsit olyan ez, mint a mesebeli sárkány: egy fejét levágják, és több nő a helyére. Becsületedre váljon, hogy legalább megpróbáltál változtatni. Jézus nélkül azonban hiábavaló próbálkozás. Minden megtért ember bűnökben vergődött, amelyek ellen tehetetlen volt, míg nem jött Jézus, és meg nem szabadította. Nincs valódi különbség kleptománia, hazudozás, blaszfémia, erőszakosság, önkielégítés, házasságtörés, promiszkuitás, nimfománia, homoszexualitás, pedofília, stb. között. Mindegyik kényszeres cselekvés, az embernek csak annyi szabadsága marad mellettük, hogy küzd-e ellenük, vagy feladja, netán szocializálja. Természetesen van különbség minőségre, destruktívitásra, semmiképpen nem húznék egyenlőségjelet egy zsebes és egy rablógyilkos, egy szoknyapecér és egy szatír közé, abban azonban nincs különbség közöttük, hogy a benne szenvedők nem önként választják, és nem is önként maradnak benne. Ám az Istenhez való megtérésnek nem feltétele az, hogy az ember bűntelen legyen. A bűntelenség éppen a megtérés következménye. Sajnos sokan próbálnak felhagyni a bűnnel, ez sokszor csak az, amit ők gondolnak bűnnek, ami csupán a jéghegy csúcsa, miután azonban nem járnak sikerrel, azt gondolják, hogy ez a megtérés-téma nem nekik való. Az igazság azonban az, hogy Jézus bűnösöket fogad magához, de olyan tiszta és szent természete van, hogy az ember gyökeres fordulaton megy át, ha Vele találkozott. E fordulat híján az ember tehetetlen a bűnnel szemben. Ha ez a fordulat nem történt meg az életedben, akkor esélyed sincs a változtatásra. Nem tudsz a bőrödből kibújni. Ennek a megkísérlése helyett inkább gondolkodj azon, hogy velem együtt sokan állítják azt, hogy itt és most lehetséges Jézus Krisztussal találkozni, és Ő meg tudja és akarja oldani minden problémádat, beleértve a kérdésben szereplőt is. De amíg ezt nem tudod elképzelni, addig nem tud megtörténni. Ha már el tudod képzelni, az jó jel, keresned kell az alkalmat a Vele való találkozásra. Azonban ha nem vagy hívő, és nem is érdekel ez a hit-maszlag, akkor nem vonatkozik rád, amit a Biblia a hívőknek mond. De bizonyságot teszek neked arról, hogy Jézus valóban szabadít, ezt a személyes életemben is tapasztaltam, de a környezetemben is. A titok nyitja, hogy be kell tölteni a feltételeket, és akkor a szabadulás nagyon könnyen megy, különben nagyon-nagyon keservesen, vagy sehogyan sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!