Lehet alkalmazni a bibliai történeteket pszichológiái kezelések során? Pl. Meseterápiában?
Némelyik történet szerintem simán mehetne, ugyanakkor ha magam lennék egy ilyen szakember, félnék alkalmazni őket. Ha mély keresztény a páciensem, sértheti az, hogy én ezeket meseként kezelem. Vagy úgy érezheti hogy ha már ő jártasabb a témában, akkor minek is ül nálam? Ellenben ha ateista a páciens, megijedhet tőlem, hogy téríteni akarom. (Ezt valahol vicces elképzelni)
Mindezek ellenére nem lepődnék meg ha valahol tényleg alkalmaznák ezeket.
Mely történetekre gondolsz?
Milyen szituációkban?
Én magam részt vettem keresztényként egy pszichodráma foglalkozáson -más keresztényekkel,és ateistákkal-ahol Jézus elárulása történetét játszottuk el.
A történet szerepeit mindenki maga választotta ki,miután elolvastuk a történetet,a Bibliából.
Nem jelentett semmilyen konfliktust egymással szemben,vagy a pszichológusokkal szemben.
Számomra igen tanúságos játék volt.
Alapból nem bízok a pszichológus szakmában és ateista is vagyok. Ha egyszer arra kerülne a sor, hogy nálam ilyennel próbálkoznak helyből hitelét vesztné.
Azt aki fogékony rá viszont, én is úgy érzem, hogy zavarná ha te kezdenel el erről beszélni neki, mivel a fogékonyságga miatt már valószínűleg vallásos..
Node ez nem az én szakmám, nem neked kellene jobban tudni?
Ha alkalmas rá az adott példabeszéd, vagy történet, miért ne lehetne.
Jézusnak számos olyan példabeszéde van, amiből akár ateisták is tanulhatnak, mert nem mind a hitről szól, hanem arról, hogy miként éljünk helyesen.
Persze kérdésed milyen terepiához tudnád használni ezeket, de ha van ilyen, lehet.
Szia
A probléma ott kezdődik, hogy a bibliai történeteket mesének nézed?, veszed?...holott azok Isten üzenetei az embereknek.
Bár van erős gyógyító ereje, főleg az elmére, a szívünkre és az érzéseinkre...de nem a pszichológián.
Kérdező te troll vagy, különben a pszichológia rovatban kérdezted volna ezt. Ehelyett itt provokálsz.
Arra akarsz kilyukadni, hogy a Biblia mese...
"Tudod, mindenki magából indul ki. Ezernyi ok lehet arra, hogy miért itt teszem fel a kérdést, de te csak a legrosszabbat veszed számításba. Másra nem tudsz gondolni? Mondjuk arra, hogy talán pont a vallásos emberek véleménye érdekel jobban?"
Pszichológus vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!