Honnan tudom hogy Isten mindig itt van?
Jézusi Hívő ember vagyok. 18/f.
Azt szeretném kérdezni hogy ha valamit tettem/esetleg nem tettem honnan tudom hogy Isten mindig itt van mellettem?
Honnan tudom hogy az életem "sínen" van.
Honnan tudom hogy Isten valóban itt van mellettem?
"Neked miért van szükséged az Istenedre?"
Tévedésben vagy 10-es, nekem nincs szükségem semmire, de Isten van, nincs külön bejáratú "istene" senkinek, egy az Abszolútum van - és én keresem a megismerés lehetőségeiben. Hasonló, hogy egy körnek van 1 középpontja - ami nem része a körnek, de a kör összes pontja leírható vele.
Egy van, és "599 féle istenkép" ill. pontosabban szerintem annyi, ahány ember van, tehát több mint 7 milliárd. Nekem 1 van - mint ahogy 1 én van, ugyanúgy. És ez egyébként nem véletlen.
A kép nem azonosa azzal aminek a képe.
Nem igazodom a többi ember istenképéhez, én keresem magam és ezt én döntöttem el. A többieké érdekel, a vallások is érdekelnek, te is érdekelsz.
"ha csak azért cselekszel jól," - ez egy nehéz kérdés, itt és most mindig el kell döntenem, mi a legjobb, mi a leghelyesebb szó, tett. Intuitíve kell dönteni - és egyben ekkor vagyok a legszabadabb is.
Mindig akarati döntést hozunk - ha most ülsz és felállsz - az is az akarattól függ.
Ha reggel fel akarok kelni, felkelek, ha nem akarok, sajnos horizontális maradok. Magától nem lesz semmi, magától minden tehetetlenül lefele hull. A döntéseimben része vannak hol tartok a megismerésben, miként gondolkodom, mit szeretnék, milyen a fizikai testem.
Ezt pedig alakítja, a fizikai testnél hogy pl mit sportolok, vagy nem sportolok, szellemi megismerésem, mit olvasok, milyen tanítóktól tanulok, kiknek a gondolatait szívlelem meg, még az is milyen irodalmi műveket olvasok, milyen zenét hallgatok - minden alakít, formál és egyre mélyebbre jutok a megismerésben és valahogy kifejezem is ezt - rajzzal,festéssel, írással, vagy máshogy.
* kép nem azonos azzal, aminek a képe.
**A döntéseimben része van annak, hol tartok a megismerésben, miként gondolkodom, mit szeretnék, milyen a fizikai testem.
+De én döntök, nem a testem, lelkem, szellemem - én. Ez fontos: én gondolkodom nem az agyam, én látok nem a szemem (agy, szem: eszköz csupán)
Akkor úgy kérdezem milyen istenben hiszel? Katolikus? Református? Mormon? Iszlám? stb. Vagy valamilyen saját istenképben, egy adott hitvilágból kiemelt elemekkel felruházva? vagy teljesen saját általad alkotott istenkép? Olyanban aki beleszól a világ alakulásába?
Nekem például nincs szükségem istenre, ha valamit nem éltek a világról, nem mondom azt rá, hogy természetfeletti lény csinálta, inkább megpróbálom megvizsgálni a dolgot, utánajárni. Azt, hogy erkölcsileg normális ember legyek, nem kell hozzá isten, normális viselkedést oktatásból, nevelésből, környezetemből tanultam meg.
Te is írtad, hogy a saját döntéseidtől függsz, akkor minek ehhez egy kivülálló isten?
SEHONNAN nem tudhatod.
Csak hiszel valamiben.
Az életedet pedig a körülötted élőkhöz mérheted (azokhoz, akiknek ismered az életét).
13-ra: Abszolútum - nem ilyen-olyan, hanem a legnagyobb, örök és mindenható, metafizikai középpont
Nincs felruházva, elemekkel sincs ellátva -ezek nem ráaggatva, hanem belőle, általa vannak. Tkp csak annyi mondható el: Aki volt, aki van, aki eljövendő.
ez van az aranykörben, a dicsfényben görögül
ho Ón - Aki van.
"hogy erkölcsileg normális ember legyek, nem kell hozzá isten"
- ez így van. Nekem sem kell. Intuitíve tudnom kell, mi a helyes, erre nincs mód és idő rendszerint hogy segédkönyvekben keresgéljek. Viszont ha időm van olvasom a szentiratokat, mert segítőek és szépek
"Te is írtad, hogy a saját döntéseidtől függsz, akkor minek ehhez egy kivülálló isten?"
Hát látod, itt a lényeg. NEM KÍVÜLÁLLÓ.
Ez az, amit soha senki nem tud elvenni tőlem, ez az ami ragyogó fénnyel átsugározza az életem, ez a Világ Világossága.
Meister Eckhart - XIV. sz-i misztikus, domonkos-rendi szerzetes mondta: "Isten közelebb van hozzám, mint én önmagamhoz."
"ha időm van olvasom a szentiratokat, mert segítőek és szépek" igen, néhány dolog kiemelve az, Ószövetség kegyetlen, hatalomvágyó, mindenkire lesújtó istenképe nem oly segítő
mint írtam a bizonyitékok isten létezése ellen szólnak, én továbbra is azok mellé teszem le a voksom
"Hát látod, itt a lényeg. NEM KÍVÜLÁLLÓ. "
Saját döntéseidtöl függsz, erkölcsöt nem onnan meríted, motivációt sem, mert nem csak Isten miatt kell cselekedni jót, betegségekért, viharokért, emberi faj vagy akár a 443 millió évvel ezelőtt élt 8 méter hosszú Cameroceras ragadozó hal kialakulásába 0 természetfeletti beavatkozás kellett, már ismerjük hogyan fejlődtek egyes egyedek 850 millió évtől a ma élő fajokig, hasonlóan az univerzum történetére, melyeket az állandó fizikai törvények befolyásoltak, nem isten.
Kérdés akkor téged, hogy befolyásol? Ha azt állítanád de mi van ha isten alkotta ezeket a fiz. törvényeket stb. akkor volt egyáltalán bármilyen választása? Szerinted van egy olyan "lény" ami csak teremt univerzumokat aztán később annak élőlényeit bünteti egy örökkévalóságra valami miatt, ez aztán nemes cél.
Ha már Jézust linkelted, Újszövetség istenképe, biztos olyan istent akarsz aki leküldi fiát megkinoztatni, szenvedtetni a bolygóra, csak, hogy korábbi bűnt eltöröljön? miért nem csak simán eltörölte, miért kellett ehhez szenvedés, bűntudat?
Világ világossága számomra az, hogy itt szép bolygonkon eltölthetünk egy kis időt, ebből az időből kell a legtöbbet kihozni, magunkért, és bolygó más élőlényeiért, valamint minél jobban megismerni világunkat. Hogy utána mi van? ugyanaz mint születésünk elött, az nem nagyon zavart, mint egy álmatlan végtelen alvás, jobban hangzik, minthogy örökkévalóságig bűnhödjek vagy élvezzem a mennyt, örökkévalóság az örökkévalóság, senki sem szeretne olyat.
"ha időm van olvasom a szentiratokat, mert segítőek és szépek"
- és ha én csak azt olvasom, ami segítő? ki mondta neked,hogy kínozd magad olyannal, ami nem segítő? a szentiratokban nem csak a Biblia van, hanem minden idők, minden kultúrkörének volt/van szentirata - és jó azokat megismerni- és kiválasztva azokat, amelyek segítők használni segítségként. Ebben mi nem érthető?
Hogy mi a szentirat mindenkori helyi szellemi vezetők /sámánok, táltosok, papok, mesterek, szakrális beavatottak/ választották ki.
Mint hogy mi a művészet azt, az ahhoz értők választják ki
(jó esetben - rossz esetben meg a kommunista pártitkárok mondták meg teljesen outsiderként:D:D) (kihúzva pl Fekete István írásaiból az istenes sorokat:D)
--------
Szentirat a maya-kicse indiánok szentkönyve a Popol Vuh is - de az nekem nem segítő -lehet, ha értő kommentárral olvashatnám az lenne)
(megismerni-> dönteni - ez a folyamtat, nem marxista-leninista hagyományként leírni, hogy hülyeség)
szentirat Buddha beszédei -óriási segítség! Szentirat Lao Ce Tao Te King- a taoista hatalmas szellemi hagyomány, segítség a világ az emberek megértéséhez,
szentiratok a középutas Nágárdzsuna írásai,
Patanzsali Yoga-szutrái
- ezeket értő fordításban, vagy eredetiben jó olvasni- és értő kommentár is kell hozzá.
És az evangéliumok - az apokrif iratok is.
"Boldogok, akik emlékezetükben tartják Vergilius vagy Krisztus néhány szavát, mert ezek fénybe borítják napjaikat."
Borges, Jorge Luis
Erről a boldogságról nem mondok le, pár marxista-leninista-freudista téveszméje miatt, akik '45 óta bitorolva uralják a szellemi életet - akik NEM szakrális beavatottak, akik meg akarták ezeket semmisíteni, akik maguk pontosan tudják, a szentiratok az Út, az Igazság, az Élet iratai.
"a bizonyítékok isten létezése ellen szólnak, én továbbra is azok mellé teszem le a voksom "
Jó, nekem meg a saját átélt tapasztalatom más, nem kell "bizonyíték" nem rendőrségi nyomozás ez.
" 8 méter hosszú Cameroceras ragadozó hal kialakulásába 0 természetfeletti beavatkozás kellett, már ismerjük hogyan fejlődtek egyes egyedek 850 millió évtől a ma élő fajokig, hasonlóan az univerzum történetére, melyeket az állandó fizikai törvények befolyásoltak, nem isten. "
Ezt a téveszmét, hogy valami csak magától lesz és "fejlődik " nem kellene elhinni. Magától ugyanis minden tehetetlenül hullik le, bomlik el, semmisül meg. SOHA SENKI NEM TAPASZTALT MÁST! Ebben itt tovább nem kívánok belemenni. Vagy vedd úgy, hogy Magától istenség miatt van:D
Szabad, tudatos szellemi emelkedés van csak. És az "én" az éntudat nem fog csak úgy magától az anyagból "kifejlődni", az én világom nem e világból ered -hanem figyelmem révén keletkezik a Világ világosságából. (ezt jelenti a Luther által kiemelt "Istengyermekség")
( "én" ez egy fontos pont a saját szellemi utunkon az Abszolútum felé - már annak, akit ez érdekel, és nem zárta le magát a transzcendens felé 'bizonyítékok hiányában'.
Az "én" összefügg az Abszolútummal, a keletkezéssel, az ihlettel, a teremtéssel, az intuícióval és azzal, hogy emberi szavakkal beszélünk, értjük egymást, szólények vagyunk,röviden összefügg emberi lényegünkkel:)
"Ha már Jézust linkelted, Újszövetség istenképe, biztos olyan istent akarsz aki leküldi fiát megkinoztatni, szenvedtetni a bolygóra"
Nem "linkeltem Jézust"- gondoltam művészettörténeti ismereteteket adok át.
A keresztényellenes mondataid a nemismerésből, a félretanításokból származnak- nekem ezt itt nincs időm/kedvem a továbbiakban rendbe tenni, meg azoknál, akik 10-20 évig keresztényellenesek, ebben nevelkedtek, nem is lehet.
Az eltűnt Kérdezőnk remélem vett belőle tanítást - ha a Kérdezőnek kérdése van, akár priviben is válaszolok, ajánlott irodalmat adok.
"Világ világossága számomra az, hogy itt szép bolygonkon eltölthetünk egy kis időt"
A Világ Világossága a világ értelme. A Logosz. Nem az, hogy itt időzünk a bolygón, hanem hogy megismerésben haladhatunk a Logosz felé és - amennyiben egy technikát elsajátítunk, gyakorlunk - azt kifejezhetjük ihletetten. Ezért minden művészet szakrális.
Egyébként minden párbeszédnél tapasztaljuk a Logosz jelenlétét - csak nem figyelünk rá. Természetesen meg kell hozzá születnünk, és anyanyelvünket el kell sajátítanunk, de valaki mond egy mondatot, nem a szájmozgásából, nem a hangsorból, nem az iskolai tanulmányainkból, nem a bolygón való éldegélésünkből, hanem a LOGOSZBÓL nyert értelméből, a Világ Világosságából értjük.
Ha nem tanultuk a nyelvet, amelyen megszólal - nem tudjuk megtenni ezt a lépést fel az értelméhez -nem lesz világosságban, mit mond.
Fordításnál ezt egymagunk is tapasztalhatjuk:
1.Adott a mondat egy formában
2. fellépünk az értelméhez (ez formanélküli!)
3. és lehozzuk egy másik formában.
---
Minden jót kívánok, haladjatok a megismerésben és annak kifejezésében!
Luthertől elég merészen idézel, csávó javasolta a wormsi gyülésen a zsidók kitoloncolását az országból, majd következő években megirta a Zsidókról és hazugságaikról c. könyvét, felettébb mutatja Világosságát.
Te általad említett szentiratok irodalmi jelentőségét, szépségét én nem becsülöm alá. Ugyanúgy kéne oktatni különböző vallásirányzatokat gyerekeknek irodalomból, megismerniük minél többet, felnöttként eldöntik mit szeretnének. De maradjon ez az irodalom vagy művészet része.
Ne keverjük bele ezt a témát a bilológia, kémia, fizika világába.
"Vagy vedd úgy, hogy Magától istenség miatt van:D"
Azért mert nem tudunk valamit azon a területen, nem kell egyből rámondani, hogy Isten. Meg kell vizsgálni a dolgot, bizonyítékokat keresni.
"Ezt a téveszmét, hogy valami csak magától lesz és "fejlődik " nem kellene elhinni"
Ajánlom tájékozódj e téren. Ha az élet kialakulására gondolsz itt, nem a semmiből lett az egyszerű egysejtűek, és nem maguktól fejlődtek. Természetes kiválasztódás segítette a folyamatot. Nem értem, hogyan lehetne Nálad ez téveszme, rengetek lelet van erről. Te nézőpontodat mi támasztja alá? személyes tapasztalat?
"A keresztényellenes mondataid a nemismerésből, a félretanításokból származnak"
Nem keresztényellenes vagyok, jópár évig tanultam kialakulását csakúgy, mint a többi vallásnak, semmi természetfeletti dolog nincs bennük, ugyanolyan hétköznapi emberek írták mint mi. Biblia elolvasása után, főleg az Ószövetségnek, nem szeretnék olyan világban élni, ahol ő az én istenképem.
Ha megsemmisítenénk a szent iratokat és tudományos felfedezéseket, 1000 év múlva csak egyik jönne vissza ugyanolyan formában: tudományos felfedezések, melyek bizonyitékokon alapulnak, nem fantázia szüleménye.
"A Világ Világossága a világ értelme."
Igen, de akkor kutassuk, hogyan müködik a világ, ne csak bökjünk rá, hogy isten. Kideríteni miért esik le az alma a fáról, miért barna a zsiráf nyelve, miért egy élő csotányba rakják le tojásaikat a parazita darazsak, miért halt ki a fajok 96 %-a a perm-triász kihalási időszakban 250 millió éve, miért van az univerzum energiájának 70 %-a a proton tömegének 90%-át adó üres térben?
Ezek közül van amire tudjuk a választ, kisérletek útján, bizonyítékok által.
A te agyad is melyet gondolkodásra használsz, több százmillió év alatt fejlődött ilyen komplex, lenyűgöző szervvé. Rengeteg tudományos cikket találsz ezekről, hogyan fejlődött agyad, akár csak ha a Homo nemzetségünket nézzük.
Nem kell boldogságról lemondanod. Krisztusban meg az ő Istenében hiszel, de másik több ezer prófétában istenben nem. Én is hasonlóan vagyok, csak nálad egyel többen nem hiszek. És abszolút szeretnék másoknak is örömöt politikai, vallási irányzattól függetlenül. A körülöttem lévő világot meg minél jobban megismerni, nem csak ignoranciát erősiteni, hogy rámondom isten.
Szentirásukat, olvasatukat tartsuk meg az irodalom, művészet részeként. Ne magyarázzunk meg vele más dolgokat, melyeket ki tudnánk deríteni.
ALÁBBI sorokat OLVASD EL, ha fentit esetleg átfutnád:
1995-ben a perui hegyekben találtak egy 500 éves megfagyott kislány maradványait. Az inkák rituális áldozata lett. Felnőtt inkák szemében mámoros tett volt istenüknek, a kislányt is boldogság járta át, hogy Napistenéhez közel kerül Paradicsomba, vagy sikitott rémületében? Akármelyik is, az biztos, hogy nem lett volna annyira készséges ha ismeri a tényeket: égen az nem a Napisten, hanem millió Kelvin foknál is forróbb hidrogéngömb, amely magfúziós folyamatok során héliummá alakul, és hogy eredetileg ugyanabból a gázkorongból alakult ki,amelyből a Földdel együtt a Naprendszer többi része is összesűrűsödött. Inka felnőtteket nem hibáztathatjuk tudatlanságuk miatt, de azért igen, hogy saját nézeteiket ráerőltették a gyerekre, aki túl fiatal volt, hogy eldönthesse vajon akarja-e a Napot imádni.
(Maradjon az az irodalom része.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!