Kedves katolikusok! Szerintetek mit kéne most tennünk?
28 éves nő vagyok, a párom 32 éves. Ő kisgyermekkorától kezdve vallásos nevelést kapott és tartja is a hitét mind a mai napig. Jómagam felnőttként tértem meg. Az első érdeklődés nem sokkal azelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy őt megismertem. Az ő hatására növekedett a kíváncsiságom, míg végül eljutottam odáig, hogy tényleg ezt az életet szeretném.
A problémánk az, hogy én, mikor még ateistaként éltem, egyszer már férjhez mentem templomban. A volt férjem nagyon akarta a templomi esküvőt én pedig belementem. Akkoriban nem vettem ezt komolyan, de most már úgy tekintek rá vissza, hogy valóban ott volt köztünk az Úr, még ha nem is hittem benne, és örökre elköteleztem magam előtte a volt férjemnek.
Úgy érzem, a jelenlegi párommal tényleg örökké együtt tudnék lenni. Ő a nagy Ő, és most már én is hívő keresztény vagyok. Most már nekem is sokat jelentene a templomi esküvő. Semmit sem szeretnénk jobban, de így már nem lehet. Most ő is nagy dilemmában van, mert nem akar elhagyni, de családod is szeretne a jövőben.
Na, többek között ezért is vagyok katolikus. Mert az Egyház tényleg komolyan veszi a házasságot, ahogy Jézus is tanította. Bár hozzáteszem, sajnos most már kezd lazulni az érvénytelenítési eljárás.
Nekem is apám beleszeretett más nőbe 15 év házasság után. De nem váltak el anyámmal, mert szentségi házasságuk van, ami nem felbontható. Nem volt könnyű, de megoldották. Most azóta nagyobb szeretetben élnek, mint friss házasként.
Ez már nyilván nem erre a kérdésre vonatkozik, mivel a kérdező más helyzetben van.
# 3/ “Kit akarsz követni, embereket, emberi törvényeket, vagy Istent?”
A harmadik válaszoló kérdése nagyon helyén van, a válasz többi része térítés.
Én azt tapasztaltam, hogy előírásokhoz, szabályokhoz, törvényekhez szorosan ragaszkodni mindig ugyanazt a szenvedést hozza magával. Vallások, felekezetek, gyülekezetek tanításának jelentős része pedig e dolgokból áll.
Jó lenne ha utána járhatnál, hogy valóban Isten, vagyis szeretet kötött téged volt férjedhez, a mai barátodhoz, vagy valami más. Hivatalos vagy egyházi házasságkötés nem szeretet, csak szertartás.
"A harmadik válaszoló kérdése nagyon helyén van, a válasz többi része térítés."
Mivel a kérdező katolikus, ezért már nem kell őt megtéríteni, max eltéríteni lehetne, azt pedig véletlenül sem szeretném :)
Amintaz előttem lévők is leírták, a polgári különválásotokkal, még kánonjogilag az "előző férjed felesége vagy." Engedd meg, hogy az Egyház hivatalos álláspontját, a Katekizmust idézzem: "Vannak olyan helyzetek, amikor a házassági együttélés nagyon különböző okok miatt gyakorlatilag lehetetlenné válik. Ilyen esetekben az Egyház megengedi a házastársak fizikai különválását (ágytól, asztaltól való elválás), azt, hogy többé ne éljenek együtt. A külön élő házastársak házassága azonban Isten előtt továbbra is érvényes marad; nem szabadok új házasság megkötésére. Az ilyen nehéz helyzetben a legjobb megoldás, ha lehetséges, a kibékülés. A keresztény közösségnek segítenie kell ezeket az embereket, hogy ebben a helyzetben is keresztények maradjanak, hűségesek a fölbonthatatlan házassági kötelékhez. [173]
1650 Napjainkban számos országban sok katolikus él, akik miután a polgári törvények szerint váláshoz folyamodnak, új polgári házasságot kötnek. Az Egyház Jézus Krisztus szava ("Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. Ha pedig a feleség hagyja el férjét és máshoz megy, házasságot tör." [Mk 10,11--12]) iránti hűsége miatt vallja, hogy nem ismerheti el ezt az új együttélést érvényesnek, ha az első házasság érvényes volt." (Nagy Katekizmus)
"Viszont szentségi házasság érvénytelenítése csak a következő esetekben lehetséges :Ha komoly gyanú merül fel, hogy a megkötés pillanatában nem volt meg minden feltétel, illetve a házasság megkötése után olyan tények látnak napvilágot, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem kellett volna megkötni: nyomás vagy kényszer hatása, mindkét félre vonatkozó, súlyos tény elhallgatása (örökletes betegség, az egyik fél nem kíván gyermeket nemzeni) és persze, a monogámia elvetése, paráznaság.
Ha ilyen vagy ehhez hasonló gyanút bizonyítani tud az egyházi bíróság elsőfokon, másodfokon, és a prímási főszentszéken, akkor kimondja a házasság semmisségét: a megkötés pillanatában nem voltak meg a szükséges feltételek, ezért érvénytelen a házasság. Az Egyház úgy tekinti, hogy amíg nem igazolódott a házasság érvénytelensége, addig a felek érvényes, szentségi kötelékben éltek, tehát semmi esetre sem házasságtörésben. Az Egyház csak komoly esetben jelenti ki - elég hosszas procedúra után - a házasság érvénytelenségét, ami mindkét felet szabad állapotúvá teszi, és köthetnek új, érvényes szentségi házasságot." (Virtuális Plébánia : Béla atyától idézve)
Bocsánat a hosszú válaszért, de remélem mindenre választ ad.
-egy kispap-
10.Hsz!
Egy lényeges igét-talán nem véletlen,hogy rágalmazhass-kihagytál!
"Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét, paráznaság esetét kivéve, az házasságtörővé teszi őt, és aki elbocsátott asszonyt vesz feleségül, az házasságtörést követ el.” (Mt 5:32)
Világos,hogy a paráznaság esete kivétel,ami EXM esetében nyilvánvaló.
15.Hsz!
Egy alapszabály:
A BŰNRŐL TILOS BESZÉLNI ANÉLKÜL,HOGY AZONNAL,A KEGYELEM EVANGÉLIUMÁT HIRDETNÉNK,mert azzal közvetett gyilkosságot is elkövethetünk!
Kérlek ehhez tartsd magad szolgálatodban!
Kedves 18. hozzászóló!
Ezzel teljes mértékben egyetértek, sajnos én most csak kánonjogi szempontból közelítettem meg a helyzetet, viszont, ahogy mondod, a bűnt megtérésnek, bűnbánatnak kell követnie, amit Isten, mint az irgalom forrása és , mint az élő szeretet szívesen fogad. A kiengesztelődés lehetősége mindenkinek adott.
19.Hsz!
Örülök,hogy te is így gondolod!
A "kánonjog"nem tartalmaz kegyelemre való utalást az idézett szöveg közvetlen környezetében?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!