Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A gyónási titok mennyire...

A gyónási titok mennyire sérthetetlen?

Figyelt kérdés
Egy kitalált szélssőséges példa: egy atya, ha egy gyónás során szerzett információt közöl a hatósággal, akkor ezzel egy súlyos bűntény megelőzhető lenne. Mit tehet a képzeletbeli lelkész?

2017. aug. 20. 17:08
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
1%
Nem teheti meg. Viszont olyan volt ,hogy te elmentél gyónni és a pap írt belőle egy forgatókönyvet . Vasárnap kiprédikàlta,amúgy meg durva volt hittan órán is , dohányzott. De ennek már 30 pár éve.
2017. aug. 20. 17:13
 2/17 anonim ***** válasza:
82%
Sérthetetlen. És be is szokták tartani, nem is utalgatnak, hogy azért mindenki gyanakodjon a szomszédjára/anyósára/egyéb ellenségére hháháh! az lehet a példa mögött! Az előre megfontolt szándékú bűnöző-aspiráns NEM MEGY gyónni, mert előre megfontolja, hogy a pap le akarná beszélni erről a "jó" kis buliról.
2017. aug. 20. 17:30
 3/17 anonim ***** válasza:
77%

Teljes mértékben, annyira, hogy sok pap adta már életét ezért a történelem során.

De a kérdésedben van egy kis zavar, gyónásról és gyónási titokról csak papok esetében beszélhetünk, lelkészeknél ilyen nincs. Egy lelkész akár megtehetné, hogy egyből szalad a hatósághoz, mert náluk nem szentség. A papok számára pedig szentség a gyónás.

2017. aug. 20. 19:24
 4/17 anonim ***** válasza:
61%

Automatikus kiközösítés jár érte, ami alól valószínűleg feloldja a püspöke, ha a bűntényt jelentette a pap a hatóságoknak. De elmondja neki, hogy ekkor a bűnöst el kell küldeni a rendőrségre elégtételként.

Ha másodjára történne ilyen, akkor nem biztos, hogy engedné újra gyóntatni.

2017. aug. 21. 18:03
 5/17 anonim ***** válasza:
13%

Kádár-rendszer alatt legtöbb pap, püspök beszervezett volt. (III/III-as)

Ára volt a "nyugalomnak", az Egyház megtűrésének.

2017. aug. 22. 19:10
 6/17 anonim ***** válasza:
40%

Erről van pontos kimutatásod? Mert azt állítani, hogy a papok és püspökök túlnyomó többsége (tehát jenetősen több, mint 50%) ügynök volt, számomra elég nagy hazugságnak tűnik.

Jó lenne valami hivatalos dokumentum, mert különben amit írtál, inkább tűnik úgy, mintha a hazugság atyjának szájából jött volna, mint sem egy keresztényéből.

Valóban volt néhány beszervezett pap, de nekik sem a gyónási titkok kifecsegése volt a feladatuk, hanem jelenti azon paptársaikat, akik esetleg a rendszer ellen szervezkednek, vagy hasonló kezdeményezéseket a falvakban elfojtani. Illetve a "békepapok", akik eleve inkább a rendszer mellett prédikáltak.

2017. aug. 22. 20:05
 7/17 anonim ***** válasza:
35%

Nézz utána az interneten, ill. könyvek jelentek meg a 90-es években ebben a témában. Engem annyira nem érdekelt, kb sejtettem, éltem ebben a rendszerben eleget, hogy ne legyek naiv, de a holt vallás akkor sem érdekelt, mint ma sem.

Engem az örök élet érdekel, még most sem érzek késztetést, hogy halott információkban turkáljak..,de elismerem ezt a fontos kutatási területet, csak ez úgy látszik nem nekem adatott, ezért fárasztana, ha ezt nekem kellene mondjuk diploma munkába összerendezgetnem.

#5 voltam.

UI: de azért ne légy naiv.

2017. aug. 22. 21:09
 8/17 anonim ***** válasza:
0%
Csak az igazat írtam .... De látom már azt sem lehet 😁 szánalmas ....
2017. aug. 29. 23:35
 9/17 anonim ***** válasza:
Alaposan le lett pontozva a papot ügynököző, de azért ott a kérdés, hogy vajon rendszerváltáskor miért maradt el a papok, átvilágítása? Biztos sokakat érdekelt volna, hogy jelentettek-e, és nem biztos, hogy tovább gyóntak volna egy ex-ügynöknek, aki korábban csiripelt.
2024. máj. 8. 11:08
 10/17 anonim ***** válasza:

Miért kellett volna a papokat diszkrimináltan külön átvilágítani, amikor nincs egyetlen olyan társadalmi csoport, akiket átvilágítottak volna?

Egyébként nem egy papról derült ki, másrészt nyugodtan megnézheted, hogy rólad ki és mit jelentett, ha benne lesz a papod, akkor beszéld meg vele, ha még él.

2024. máj. 8. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!