Miért kötelező még nagyon sok helyen (főleg kisebb városokban) az iskolákban a hittanoktatás?
Én úgy tudom, gondolom hogy a vallás mindenki saját dolga, és szabad akarat van.Plusz semmilyen tényekkel nem bizonyíthatják, hogy a kereszténység "valósabb", mint például a buddhizmus. Szerintem akkor kéne kötelezővé tenni, ha ugyanúgy bizonyítékokkal alá lehetne támasztani, mint pl. a történelmet, matematikát, stb.
Például miért nem vallástörténeti oktatás van? És akkor minden vallást górcső alá lehetne venni (hogyan alakult ki, főbb eszmék, stb), így szélesedne a gyerekek látóköre véleményem szerint.
Miért alakult ez így ki? Illetve a mai "modern" vallási felfogásban (arra gondolok h nem égetnek meg valakit azért, mert nem keresztény) miért kötelező még mindig? Hogy régen miért volt, azt értem.
Kinek mi erről a vélemény?
Nem vallási vitát szeretnék kirobbantani, csupán egy NYUGODT hangvételű eszmecserét.
Kort, nemet és hitet (keresztény, ateista, buddhista, muszlim, stb:D) is íratok oda légyszíves!
Nem kötelező csak van lehetőség rá, hogy aki akarja az belekóstolhasson a vallásába. Bár én már voltam órát látogatni, mint osztályfőnök és nem úgy kell elgondolni, hogy elmélyülten beszélgetnek a vallásról, hanem egy bibliai történet kapcsán beszélgetnek, rajzolnak és feleadatokat oldanak meg. Nekem nagyon tetszett. Emlékszem gyerekkoromban is szerettem járni, mert elég érdekes volt.
31/N református
Az én gyerekkoromba kötelező volt a hittan. A vasárnapi nagymise is kötelező volt menni.
Katolikusnak kereszteltek,nem volt beleszólásom.
71/F
Jajj, hogy sipákolnak egyesek, meg hisztizve mutogatnak a jogaikra, mint az a bizonyos népcsoport, aki mindig azt rikoltozza, hogy rásszistáá.
Jajj, hogy le ne essen a gyűrű az ujjatokról. Fogjátok be füleiteket, és csináljátok mint a reklámba, hogy pá-pá-pá-pá, nehogy halljatok valamit arról a gonosz kereszténységről.
Nem vitázni szeretnék, de
bizonyítékok vannak arra, hogy a történelem tulajdonképpen nem más mint fikció, hiszen bértollnokok jegyezték fel a történéseket és természetesen az őket felbérlő szája íze szerint. Ráadásul pont ez az a tárgy, amit a leginkább forgatnak a kormányok, hitek stb a saját szájuk íze szerint. Ezért ez nem jó példa.
Az irodalom, zene, művészetek szintén nem, mivel ezek kanonizált tárgyak, így a kánon tagjainak ízlését tükröző dolog. Szintén nem jó példa.
Vallástörténeti oktatás van, hiszen történelem, irodalom, művészettörténet, filozófia foglalkozik ezzel- felesleges lenne még egy plusz tárgyat létrehozni.
Úgyhogy az érvelésed nem állja meg a helyét szerintem.
A kérdésed szintén nem, mert mi kára lesz egy gyereknek ha hittant tanul? Nem jelent semmit. Én is tanultam például filozófiát- középiskolában, főiskolán majd az egyetemen is és nem lettem filozófus. Úgyhogy az hogy valaki tanul hittant még nem következik belőle semmi.
Nem akartam semmilyen vitát szítani, mint az ahogy az egyik válaszoló írta, ezt a kérdésemben is leírtam...
Nos elnézést kell kérjek, akkor félre vagyok informálva:) Ugyanis gondolkoztunk rajta, hogy leköltözünk Kőszegre, de egy ottani ismerőstől úgy tudtuk meg, hogy ott nem egyházi általános iskola van, de kötelező a hittan, és mivel ha leköltöztünk volna, valószínűleg a majdani gyerekeink is oda jártak volna suliba. Mi pedig nem szeretnénk, ha hittanra járna majd a gyerekünk, úgy gondoljuk, hogy majd ő eldönti hogy miben szeretni hinni (ezért megkeresztelni sem akarjuk majd).
Köszönöm a válaszokat, akkor jobban utána fogunk járni (egyelőre még csak tervbe van a költözés).
Mindenkit felpontoztam:)
De a kérdésed felveti a kérdést: ki van a kerítésen belül én vagy te.
Téged most komolyan az aggaszt, hogy egyszer majd leköltöztök és majd egyszer lesz gyereketek, aki majd egyszer iskolába fog járni, ahol majd egyszer fog tanulni valamit?
És komolyan azt hiszed, hogy valaki tanul hittant, akkor hívő, templombajáró katolikus lesz?
Egyébként pedig neked sem ártott volna egy kis történelem, az elmúlt rendszerben nem volt hittan oktatás, épp most jön vissza az oktatásba (jelzem egyházi iskolák sem voltak, azok is most kezdenek éledezni)Tehát a kérdésed is miért kötelező még mindig.. talán úgy lenne igaz: Hogy kötelező lesz újra a hittan?
Ja és apró kérdés: hány iskola van Kőszegen? És melyikről beszélünk? Mert beírtam Kőszeget kiváncsiságból (mert nem gondoltam volna, hogy egy akkorka város, ahol egy iskola van ) és amit kidobott a kereső elsőre Árpádházi Szent Margit Iskola- ami nyilván nevéből is adódóan egyházi, katolikus intézmény, így nyilván van hittan oktatás- de ez magániskola, így nyilván nem erről beszéltél, és van mág három állami iskola is, nem hiszem, hogy mindháromban kötelező lenne a hittan.
Úgyhogy probléma megoldva, ha majd egyszer leköltöztök (bárhova)- nem egyházi iskolák közt kell keresgélni, hanem az államiak közt, ott biztos találsz megfelelőt.
tegnap 20:46
Csak csinálja a hangulatot a kérdező, nem kell komolyan venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!