Az ember (halhatatlan része) hol van a fizikai test halála után és a feltámadás közötti időszakban a Biblia szerint?
Az alábbi igeszakasz szerint halálunk után nem kerülünk azonnal sem a mennybe, se a pokolba. De itt purgatóriumról sincs szó.
"Ne csodálkozzatok ezen, mert eljön az óra, amelyben mindazok, akik a sírban vannak, meghallják az ő hangját, és kijönnek. Akik a jót tették, az életre támadnak fel,; akik pedig a rosszat cselekedték, az ítéletre támadnak fel." (János evangéliuma 5,28-29)
Szia.
Attól, hogy nemtudod elfogadni a halál /alvás/ tanát. Attol még az igy van a Bibliaban.
Az tény, hogy mindenkinek a halála idején dől el az örök sorsa. Vagy üdvösség, vagy végső megsemmisülés.
Viszont ez nem azonnal kerül megvalósításra, hanem csak a feltámadáskor.
Az első feltámadásban az üdvözültek részesülnek, a másodikban az elkárhozók akik a tűznek tavában fognak elégni.
Tehát NINCS második esély. Most kell úgy élnünk, hogy az első feltámadásban legyen részünk.
Követ62!
Szia,
Köszönöm szépen a választ!
Valamit félreérthettél, mert én sem írtam azt, hogy volna második esélyünk. Jelen életünk alapján leszünk megítélve Jézus Krisztust által.
Tudnál igehelyeket adni a halálalvásra vonatkozóan?
Ezzel csak a Jehova Tanúk tanításaiban találkoztam, amikor velük beszélgettem. De olyan igehelyet, ami valóban alátámasztja, belemagyarázások nélkül, akkor sem kaptam.
Köszönöm szépen.
Régóta megy már a vita a felekezetek között, hogy a Biblia szerint pontosan mi is történik a halál után. A helyzet ugyanis az, hogy a Biblia kijelentései eléggé ellentmondásosnak tűnnek, s mindegyik felekezet szakérti, hogy mit kell képletesen és mit szó szerint érteni. Ugye alapvetően két irányzat van: Az egyik miszerint az ember a halál után is létezik valahogy, de azért a teste is feltámad az utolsó napon. A másik irányzat szerint, a feltámadásig csak alvás van és kész. Meg kell adni, hogy ez utóbbi elmélet annyiban tetszetősebb, hogy feleslegesnek tűnik, hogy feltámadjanak a halhatatlanok.
Van egy szerintem figyelemre méltó irányzat, egy modern teológiai irányzat, amely szerint a halálunk utáni élet és a feltámadásunk utáni élet csak számunkra tűnik két teljesen ellentmondásos dolognak.
Ez az elmélet Isten időtlenségén alapul. Az Isten ugye nincs alávetve az időnek, számára a múlt és a jövő tökéletesen ugyanolyan, mint a jelen, a múlt nem veszik a feledés homályába, s a ködös jövőnek sem kell megtisztulnia, hanem minden napot a legapróbb részletekig ugyanolyan élesen és tisztán lát. Csak mi gondoljuk, hogy most 2017 július 14-e van, s számunkra valóban az is van, de Isten tökéletesen ugyanúgy látja a többi napot is.
Tételezzük fel, hogy ma meghalunk, s mondjuk ezer év múlva feltámadunk az utolsó napon, s közben úgymond alszunk. Akkor vajon hosszúnak érezzük ezt az időt, vagy rövidnek? Nyilván rövidnek, sőt azt érezzük, hogy meghaltunk s már támadunk is fel, s kit érdekel, hogy közben mennyit aludt. Ha pedig feltámadtunk, akkor vajon miből tart Istennek, hogy visszavigyen minket a múltba, s megmutassa nekünk a halálunk napját, s mindent ami utána jött? Semmiből. Tehát igazából az egészet úgy is megélhetjük, hogy tulajdonképp meg sem haltunk.
Azt szoktuk mondani, hogy halálunk után test nélkül élünk, feltámadásunk után pedig testben. Nos eme elmélet szerint, igazából nincs is szükség ilyent mondani, mert aki meghalt az kilépett az idő megszokott múlásából és Isten időtlenségén alapuló teljesen más időlogikába érkezik. Aki meghalt, az feltámad és megismeri a teljes történelmet is.
"Tudnál igehelyeket adni a halálalvásra vonatkozóan?
Ezzel csak a Jehova Tanúk tanításaiban találkoztam, amikor velük beszélgettem. De olyan igehelyet, ami valóban alátámasztja, belemagyarázások nélkül, akkor sem kaptam."
Kedves kérdező!
Elősször szeretném eléd tárni, hogy úgy az Ó, mint az Újszövetség ír rólla. És tudjuk, hogy a teljes írás Istentől ihletett II.Tim.3:16-17, vagy Ésa.34:16.
(De gondolom ismered ezeket az ígéket is: V.Móz.4:2, Jel.22:19.)
(Ja én a Károli Gárpár Bibliát használom ahol alvásról beszél. Megnéztem a Csia Lajos féle Újszövetséget ott is alvást ír, de a Revidiált új fordítás és a Szent Jeromos elhonytakról beszél. Kivéve a Jn.11, mert ott mindegyiknél alvás van.) Bevallom számomra elég nyomatékos Jézus szava ebben a dologban.
Jézus ezt mondta Lázárról: Jn.11:11-15, vagy máshol az Újszövetségben Mk.5:39, Csel.13:36, I.Kor.15:6, 20, I.Tessz.4:13-15
Viszont nézzük a kezdeteket: I.Móz.2:7. Kérlek olvasd el lassan, töbször egymás után és kérdezem találsz-e a felsorolás között pluszban lelket amit Isten bel helyezett az emberbe? Kb. így néz ki X + Y = Z.
Nem így X + Y + ? = Z.
Tehát, test + éltető erő = élő lélek (vagy élőlény). Nincs benne mégegy plusz alkotó elem pl. halhatatlan lélek. Igaz, vagy nem? Ha nem mutass rá!
A Biblia beszél a lelkiismeretről a lélekről, de SOHA nem úgy beszél rólla, hogy halhatatlan.
Pl: Ezékiel.18:4.
Tegyük fel, ha már egy ember meghalt, kiszállt a lelke és ezután vétkezik?
Mit ír az íge ki halhatatlan? II.Tim.6:11-16-ig.
A Préd.3:18-22, Itt azt mondja ugyan az a vége az embernek is és az állatnak is, nincs külömb sorsa. Ki száll az éltető lehellet. Szent Jeromos fordítás.
Préd.9:4-6 Az élők tudják, hogy meghalnak a halottak NEM TUDNAK SEMMIT. Semmi részük abban ami a nap alatt történik.
Ha valaki üdvözül rögtön a halál után akkor gondolom van szeretete, van része abban ami történik? Vagy nem?
És még itt jön a nagy kérés!
Ha a halál után mindenki kerül valahová (menny, pokol, purgatórium) akkor MINEK a feltámadás?
I.Thess.4:14-17, főleg, hogy itt azt írja az élő igazak elváltozása és a halott igazak feltámadása egyidőben lesz Jézus megjelenésekor. És ez az első feltámadás Jel.20:5-6.
Egyenlőre ennyi, de lenne még, csak akkor mi marad neked, hogy kutasd?
Bocsi, hogy hosszú lettem. :)
Ja igen és még az előttem szóló gondolataihoz annyit, hogy tényleg aki meghal az nem érzékeli az idő múlását.
Aki 1000, vagy 2000 éve halt meg, aki 6 perce, vagy 6 órája, vagy 6 napja stb. Mind ugyan annyinak érzékelik "egy pillanatnak".
Pontosan ahogy este elalszunk és reggel fel kelünk nem érzékeljük, hogy el telt X óra, ha ébredés nélkül végig aludtuk az éjszakát.
Köszi a választ!
És hívők esetén a Szentlélek, amelyet megkapunk, az sem halhatatlan?
Akkor hogyan tudjuk Lélekben imádni az Atyát?
A ti értelmezésetek (Jehova Tanúi és az Adventisták) szerint ezek alapján csak biológiai gépezetek vagyunk...
Én hiszem azt, hogy az ember több ennél, sokkal.
Ne viccelj már! A Szentlélek a harmadik isteni személy. Hogyan emlitheted egylapon egy halandóval azt akinek élete van önmagában?
Miért lennénk gépezetek? Attól, hogy nincs bennünk halhatatlan rész, mert csak Isten rendelkezik ezzel I.Tim.6:16, Isten által alkotott szabadakaratú lények vagyunk. A teremtmények KAPHATNAK örök életet, de Isten vissza is veheti, mert annak feltétele van. Pontosan úgy, ahogy minden jónak, amint a Biblia irja. Miből gondolod, hogy ebben Isten következetlen.
Minket annyira szeret az Atyánk, hogy feláldozta magát értünk. Pont azért kellett Jezusnak meghalnia, mert nem tudott másként örök életét adni azoknak akik szívből megbánják bűneiket.
Ő maga mondta, hogy a bűnt meg kell büntetni és ez a halál. Nem azt monta, hogy a pololban kell örökké szenvedniük, hanem meg kell halniuk.
NEM KAPNAK ÖRÖK ÉLETET akik nem hagyják el bűnüket.
Zsolt.37:38, 92:8, 101:8, 145:20, Fil.3:19, Zsid.10:27.
Az ítéletet egyszerre tudják meg, először az üdvözültek (első feltámadás), majd a bűnösök (második feltámadás).
Miért baj, ha az ítéletig "alszanak" a sírban?
Tudod pontosan ez bizonyítja, hogy a halál egy nem tervezett dolog, mert egy elő foggal, körömmel küzd azért, hogy mindegy milyen, de legyen valamilyen tovább élésre lehetőség (akár még a pololban is).
És milyen jó, hogy VAN lehetőség. Csak másként nem emberi elképzelés alapján.
Tehát nem mondanak számodra semmit az általam felhozott igék? Mindegy mit mutatok neked te akkor is ragaszkodsz amit maga Sátán talált ki I.Moz.3:4? És bizony keményen beépült az emberek tudatába, tanításába.
Ha így van akkor nemtudok mást mondani legyen hited szerint. De azért egyszer kérdezd meg az Istent is.
Azt kívánom neked, mire Jézus el jön hozd meg a jó döntést!
Az ÚR áldását neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!