Ezt miért nem említik a reformáció kapcsán történelem órán? És hittan órán a reformátusoknak?
Ez az ateistaklub egyre nagyobb hülyeségeket ír.
Nem vagyok protestáns, de ennek a cikkek a tartalma butaság.
Egyet értek a második hozzászólóval, Luther Martin nem volt náci, ez a cikk nagyon durva ferdítés, nem értem ezeket a harcias ateistákat, bőven elég lenne a valóság a vallások kritizálásához, nem értem miért kell hazudozni, groteszk ,hogy ez a cikk nácizik, de közben teljesen azt a retorikát folytatja amit a neonácik szoktak a zsidók ellen, csak ebben az esetben a protestantizmusról van szó...
Luther egyébként maximum antijudaista volt és nem antiszemita, a kettő között óriási a különbség, az antijudaizmus csak egy valláskritikát jelent
de oké, ne higyj nekem, olvasd el luther könyveit magad is látni fogod, a lutheri retorika pedig minden témában szenvedélyes volt, már a kortársainak sme tetszett, mondhatni ő volt kora puzsér róbertje :D
és hogy miért nem tanítják? hát mert nem igaz:D Ilyen alapon miért nem tanítják ,hogy "a zsidók kislányokat raboltak el és rituálisan megették"?
Egyébként a legtöbb evangélikus tud ezekről, valaki aki aki érdeklődik a történelem iránt valószínűleg hamar tudomást szerez róla, de minthogy az evangélikus egyházban ez később nem igazán maradt meg nem ezért emlékeznek Lutherre
Luther nézetei kora előrehaladtával egyre radikalizálódtak, nem csak a zsidókról, de a nőkről és a katolikusokról is. Ennek ellenére túlzás amit a cikk állít, hogy náci lett volna.
Mellesleg én sem értem, hogy mi köze Luthernek a reformátusokhoz.
Egyrészt Luther nem volt református.
Másrészt, lehetne tanítani ezt is, csak kicsit hosszadalmas lenne elmagyarázni, hogy a korabeli retorika milyen sajátosságokkal bírt. Mert ezek a mondatok ekkor még egyáltalán nem számítottak antiszemitának. A cikk az anakronizmus hibájába esik.
1-nek: bocs elírtam!
"Nem vagyok protestáns, de ennek a cikkek a tartalma butaság."
Miért mondod? Ill. mondjátok? Amit írt, azt nem ő írta, vagy hamisan idézte az író?
"Egyet értek a második hozzászólóval, Luther Martin nem volt náci"
Nem a náci a kérdés, az definíció függő. De amiket írt arról, amiket írt a könyvben az tény, nem? Igazak a vádak, nem?
Az idézett link,egy istentelen szervezet linkje.
Mint ilyen,hemzseg a csúsztatásoktól,és nyílt hazugságoktól.
Maga a szervezet azoktól ered,akik csalódtak az önmaguk képére átformált istenkéjükben,s ezért megölték. ezt Nietzsche így fogalmazta meg:"Isten meghalt,és ti öltétek meg."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!