Jehova tanui, igaz lehet ez? Van ilyen?
Van egy jehova tanuja nő és egy nem tanu férfi.A tanu nő összejön a nem tanu férfival,később összeházasodnak és lesz 2 gyerekük.A tanu nőt kiközösítik,majd bizonyos idővel visszaveszik,azzal a feltétellel,hogy a nem tanu férfi is tanu lesz és elkezdi a tanulást.
(azt nem tudom,hogy azután volt e a kiközösítés,mikor összejöttek és tartós kapcsolatban voltak,vagy azután hogy összeházasodtak.).És nem tudom,hogy igaz e a történet,mert aki mondta,az már többször hazudott nekem.
Kedves kérdező!
"Még azt szeretném kérdezni: Ha a tanu feleség elválik a tanu férjtől,aki csalta a nőt,akkor a megcsaló férfi is újraházasodhat?"
Polgárjogilag igen, a magyar törvények szerint. Viszont a férjet, aki megcsalta feleségét (és nem bánta meg amit tett, hanem másik nővel van együtt), ki fogják közösíteni a gyülekezetből. Ezt JT jól teszik.
"És ha tanu pasi nem tanu nővel házasodna,azt nem néznék jó szemmel,de nem közösítenék ki,csak kiváltságokat nem kap?"
Nagyon leegyszerűsítve, igen.
Nem tudom ír e még ide valaki,de még az a kérdésem lenne:,
ha pl tanu pasi és katolikus nő komoly kapcsolatot létesítene,hogy később megházasodjanak és persze úgy,hogy a tanu az tanu marad,a katolikus meg katolikus.:akkor ez a tanu pasi részéről minden esetben jár valami negítívummal?mi történik ilyenkor?minden esetben rossz szemmel nézik?vagy vannak kivételek?
Vidiripi
"Viszont a férjet, aki megcsalta feleségét (és nem bánta meg amit tett, hanem másik nővel van együtt), ki fogják közösíteni a gyülekezetből. Ezt JT jól teszik."
Ezt nem csak JT teszik jól hanem minden egyes gyülekezet ahol bibliai alap elvek szerint rendezik el a dolgokat! Mert nem csak Jehova tanúinál követik Isten szavát!
Kedves kérdező!
"ha pl tanu pasi és katolikus nő komoly kapcsolatot létesítene,hogy később megházasodjanak és persze úgy,hogy a tanu az tanu marad,a katolikus meg katolikus.:akkor ez a tanu pasi részéről minden esetben jár valami negítívummal?mi történik ilyenkor?minden esetben rossz szemmel nézik?vagy vannak kivételek?"
Már próbáltam elmagyarázni, mi JT álláspontja a házasságról, de fussunk neki mégegyszer. Tehát: A Biblia szerint az "Úrban" kell házasodni (pl. 1Kor 7:39, 11.11) Eme előírás persze nem egy halállal sújtandó törvény (amennyiben valaki megszegi), inkább egy jótanács, mely az érdekeinket szolgálja.
Nyilván könnyen belátható, hogy számtalan előnye van, ha a házastársak egy hiten vannak. JT úgy értelmezik, hogy "az Úrban" házasodni csak a saját egyházuk tagjaira vonatkozik, tehát érdekes helyzet áll elő, ha valaki más hitűt akar elvenni feleségül/férjhez menni hozzá. A te általad felvázolt szituáció is ez. Ebben az esetben kritériumok lépnek életbe a Tanú házastárs részére a gyülekezetben, ezt is kifejtettem már, kérlek nézd vissza, az ilyen személy semmilyen gyülekezeti kiváltságot nem kaphat. (lásd a 6-os és 8-as hozzászólásomat)
Bár emberileg nem tartom kizártnak, hogy egy Tanú meg egy katolikus őszintén szerelmes legyen egymásba, és házasságot is kössenek, de az elmúlt évtizedekben megfigyelt tapasztalataim alapján inkább úgy vélem, ez inkább nem működik. Nem nagyon láttam ilyenre példát, inkább csak olyat láttam, hogy egy Tanú egy "hitetlenhez" (istentagadó) ment feleségül, aztán ő maga is azzá vált (Jónéhány lányt láttam így a hitben elbukni). Nos, ez meg pont az, amire a Szentírás figyelmeztet.
Kedves Vidiripi!
"Ezt nem csak JT teszik jól hanem minden egyes gyülekezet ahol bibliai alap elvek szerint rendezik el a dolgokat! Mert nem csak Jehova tanúinál követik Isten szavát!"
Nem kétlem! :) Bár a tapasztalatom az, hogy a szexuális kihágásokat a legtöbb helyen inkább eltűrik/szemet hunynak fölötte, az egyházakat nem érdekli, legfeljebb polgári peres úton válnak el a párok, a felekezetek nem szólnak bele. Szóval nem nagyon látni, hogy a "keresztény" egyházak ragaszkodnának a Szentírás erkölcsi normáihoz, már bocs :) - de tisztelet a kivételnek!
Vidiripi
"Bár a tapasztalatom az, hogy a szexuális kihágásokat a legtöbb helyen inkább eltűrik/szemet hunynak fölötte, az egyházakat nem érdekli, legfeljebb polgári peres úton válnak el a párok, a felekezetek nem szólnak bele. Szóval nem nagyon látni, hogy a "keresztény" egyházak ragaszkodnának a Szentírás erkölcsi normáihoz, már bocs :) - de tisztelet a kivételnek!"
"...minden egyes gyülekezet..." Azt írtam hogy gyülekezet és nem azt írtam hogy egyházak! Elhiszem hogy neked nincs különbség de számomra van.
Nem is olyan rég kioktattál hogy ne formáljak véleményt olyan dologról amivel kapcsolatban nem rendelkezek minden ténnyel.
Én tanács helyett inkább kérdeznék. Mely hívő közösség vagy közösségek mindennapjaival vagy tisztában? Természetesen Jehova tanúit kivéve.
De igen a legtöbb EGYHÁZBAN valóban nem igazán szólnak bele, ez teljesen helytálló megállapítás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!