Jehova tanui, igaz lehet ez? Van ilyen?
Van egy jehova tanuja nő és egy nem tanu férfi.A tanu nő összejön a nem tanu férfival,később összeházasodnak és lesz 2 gyerekük.A tanu nőt kiközösítik,majd bizonyos idővel visszaveszik,azzal a feltétellel,hogy a nem tanu férfi is tanu lesz és elkezdi a tanulást.
(azt nem tudom,hogy azután volt e a kiközösítés,mikor összejöttek és tartós kapcsolatban voltak,vagy azután hogy összeházasodtak.).És nem tudom,hogy igaz e a történet,mert aki mondta,az már többször hazudott nekem.
Szia
Kiközösítés akkor történik, ha a Biblia alapelvek ellen tett cselekedetet nem bánja meg az illető.
Házasságkötés miatt senkit nem közösítenek ki, csak azért mert nem Tanúval köt házasságot.
A Házasságkötés, nem Biblia ellenes. A házasságkötés előtti nemi élet viszont igen.
Az tény, hogy a Biblia szerint, az Úrban kell házasodni, mert Isten kéri ezt.
Vagy is ott keresne házastársat, ahol a hitben összhangban van a másik féllel.
Hali
Ès az igaz,ha tanu s nem tanu komoly kapcsolatot vagy hàzassàgot akarnak,akkor vagy be kell lèpnie a nem tanunak,vagy a tanunak ki kell lèpni?s csak ùgy lehetsèges h együtt legyenek?
Az előttem szóló lényegében leírta azt amit kérdeztél.
Senki senkit nem kötelez semmire.
Egy valamit ne felejts el.
(János 6:44) 44 Senki sem jöhet hozzám, csak ha az Atya, aki küldött engem, vonzza őt; . . .
Senki sem lehet Jézus tanítványa, akit Jehova, Jézus atyja nem vonz.
Ha valaki, akkor Jehova is és Jézus is tiszteletben tartja a szabad akaratot, és nem kényszerít senkit semmire.
Ő olyan embereket vonz, akik ha felismerték az igazságot és alázatosak, szeretnének Isten népéhez csatlakozni.
S ez nem jelenti az, hogy minden Tanú kitart ebben.
Mert el is lehet menni.
(Máté 24:13) 13 De aki mindvégig kitart, az részesül megmentésben.
Kedves kérdező!
"A tanu nőt kiközösítik,majd bizonyos idővel visszaveszik,azzal a feltétellel,hogy a nem tanu férfi is tanu lesz és elkezdi a tanulást."
Mivel több évtizedig voltam Tanú, bizton állíthatom, hogy ilyen nincs. Házasságkötésért senkit nem közösítenek ki. Viszont némely előttem szóló némileg elhomályosítja kissé a tényeket, mert aki Tanú létére egy nem-Tanúval köt házasságot, azt "rossz szellemiségű"-nek (vagy "engedetlen"-nek, "rossz példának") fogják bélyegezni és semmilyen gyülekezeti "kiváltsága" nem lehet. (Ez abban az esetben nem áll fenn, ha valaki úgy lesz Tanú, hogy más hitű házastársa van)
A Tanút akkor közösítik ki a gyülekezetből, ha házasságtörést követ el (olyan más férfival/nővel "paráználkodik", aki nem a házastársa) és nem bánja meg amit tett. Ha megbánja, és visszamegy a házastársához (aki eldönti, hogy akarja-e még az illetőt, mert joga van ilyenkor elválni), akkor semmi gond. Mindkettőre láttam példát. (Persze a legtöbbször válás lesz a dologból, a "vétlen" házasfél pedig újranősöl/férjhez megy.)
Mindenesetre nem hiába mondja az Írás, hogy az Úrban kell házasodni, bár ezt Jehova Tanúi csakis saját egyházukra értik.
Vidiripi
"Viszont némely előttem szóló némileg elhomályosítja kissé a tényeket, mert aki Tanú létére egy nem-Tanúval köt házasságot, azt "rossz szellemiségű"-nek (vagy "engedetlen"-nek, "rossz példának") fogják bélyegezni és semmilyen gyülekezeti "kiváltsága" nem lehet."
Ebben az esetben mivel a nő a tanú így túl nagy jelentősége nincs hogy nem kap kiváltságot mert kiváltságot a férfiak szoktak kapni.
Kedves Vidiripi!
Nem feltétlenül. "Kiváltság"-nak számít Jt-inál kisegítő úttörőnek lenni, meg általános úttörőnek, bibliaiskolai tanfolyamokon résztvenni, meg építkezéseken dolgozni, stb. (Nem csak a gyülekezeti vezetőségről van szó) Ezeket testvérnők is megkaphatják, de aki egy nem-Tanúhoz megy férjhez, annak a kérelmét/kinevezését a helyi vének nem hagyják jóvá, mert erre írtam, hogy azt fogják gondolni és mondani róla, hogy: "rossz szellemiségű", "rossz példa", "engedetlen", "Jehovának ellenszegülő", "rossz társaság"stb... Ki nem közösítik, de az ilyen személy bizonyos értelemben megbélyegzett marad. Nem is csoda, hogy a pár évtized alatt senkit se láttam, aki ezek után Tanú maradt volna, szinte mindenki otthagyta az egyházat.
Köszönöm szépen mindenkinek a választ.Nagyon sokat segítettetek :)
Még azt szeretném kérdezni:Ha a tanu feleség elválik a tanu férjtől,aki csalta a nőt,akkor a megcsaló férfi is újraházasodhat?
És ha tanu pasi nem tanu nővel házasodna,azt nem néznék jó szemmel,de nem közösítenék ki,csak kiváltságokat nem kap?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!