Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Eldötöttem, hogy elszeretném...

Eldötöttem, hogy elszeretném olvasni a Bibliát. Találtam egy oldalt ahol fel van sztva napok szerint, hogy olvasam?

Figyelt kérdés

[link]

Van a Mózes könyve és a Máté evangéliuma az első ószövetség a msáodik pedig újszövetség?

Sajnos nem tudom . :(

2017. jún. 21. 23:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

amit a legtöbb helyen (pl templomban felolvassák) szoktak használni az az "új fordítás" a fentebb linkelt honlapon "magyar biblia tanács" címen van, ez már sokkal modernebb

Ami kifejezetten "kezdő" az az egyszerű fordítás (abból jobb a 2006-os, a már linkelt honlapon olvashatod is), most előre látom hogy ezért "megköveznek" majd a többiek :D Az egyszerű fordítást sokan nem kedvelik mert egy kifejezetten értelmező fordítás (bibliafordításnál mindig nehéz eldönteni hogy pontosan adjuk e vissza a szöveget[így esetleg az olvasó nem érti mert megyartalan] vagy legyen jól érthető egyszerű és szép magyarsággal fordítva [így viszont az eredeti szövegből veszhet el valami], az ideális valahol a kettő között van, de közel lehetetlen eldönteni pontosan hol)

sok olyan betoldás van a szövegben ami arra szolgál hogy érthetőbb legyen, erre viszont jogos a felháborodás, hogy de ezek az eredeti szövegben nincsenek is benne

néhány esetben az értelmezőfordítás tényleg elvesz valamit az erdetiből pl azt amit más fordítás "írástudó"-nak fordít, itt "törvénytanító"-nak írja, ami nem pontos fordítás, mert nem jogászokról vagy ilyesmikről van szó, de én azt gondolom egy olyan kezdőnek mint neked, vagy amilyen én is voltam 8 éve, ez a kisebbik rossz, jelen példánál maradva én pl azt hittem az "írástudó" azt jelenti tud írni meg olvasni :D (valójában kb azt kell elképzelni ami ma egy rabbi a zsidók között)

másik baj vele, hogy néhány esetben tipikusan a neoprotestáns(modern/új kisegyházak, néha szekták) véleményt tükrözi (pl egyes szexualitással kapcsolatos bűnöket homoszexualitásnak fordít, holott az eredeti szöveg nem valószínű hogy valakit csak azért elítél mert az illető meleg, vagy pl a görög "agape" szót "Isteni szeretet"-nek fordítja ezzel azt sugallva hogy az embereknek még csak törekedni sem kell rá)

A te esetedben viszont úgy látom hogy van benned kellő szerénység hogy ne tudj mindenkinél mindent jobban, ezért nem féltelek, szóval mielőtt messzemenő erkölcsi vagy hitnézeti következtetést vonsz le azért nézz meg más fordítást is :)

még egy apróság: itt a gyakorin óvatosan fórumozz mert sajnos csak mutatóban van 1-2 református, katolikus, meg ilyen "hagyományos" keresztény, és hemzseg a szektásoktól akik gyakran kamu adatokkal traktálnak, nem ritkán privát üzenetben direkt azért hogy nehogy más lássa mit írnak és figyelmeztethessen hogy egy szekta készül téged behálózni

különösen gyanakodj ha valaki az Új Világ Fordítást ajánlja neked. Ha valahol(pl honlapcímen) azt látod hogy "őrtorony" vagy "jw.org" még azt se hidd el amit kérdeznek, csak ha már nagyon alaposan(de tényleg nagyon alaposan!) utána néztél

2017. jún. 22. 02:14
 12/21 anonim ***** válasza:
30%
Attól függ miért olvasod , szerintrm ne az újszövetséggel kezd , sokkal érdekesebb az elejétől kezdeni , így felismerheted a kezdeti baromságokból hogyan szelídült a kereszténység , egy a 21. században is működőképes vallássá.
2017. jún. 22. 06:56
 13/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

Janos evangeliumat miert nem ajanlotta senki? ha jol lattam, elsonek en ezt es Lukacsot ajanlanam

es az Apostolok cselekedeteit is nagyon erdemes olvasni igen, de igazabol meg a levelek is hasznosak (de lenyegben igy mar a teljes ujszovetsegnel tartunk)

Xy4

2017. jún. 22. 07:54
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

"Mi a különbség Máté és Lukács evangéliuma között? Nem ugyanazt meséli el?"

Azzal szokták ezt szemléltetni, hogy olyan, mintha meg akarnál nézni egy várost és van 4 idegenvezető. Mind a 4 a várost mutatja be, csak más útvonalakon.

Én egyébként javaslom a Szent Jeromos Bibliatársulat által kiadott Szentírást, mivel ott minden könyv előtt van pár oldal bevezető a keletkezés körülményeiről, néhány értelmezési dolog stb., amit egyébként a Pázmány Hittudományi Karának tanárai írtak hozzá magyarázatként, segítségként.

2017. jún. 22. 08:22
 15/21 anonim ***** válasza:
Én a fentiek ellenére mégis a Károli 1908-as Bibliát javaslom, az a legpontosabb. így nehezen leszel elterelhető. Ne csak a szektáktól óvakodj, óvatosan kezeld mindegyik egyház saját teológiai magyarázatait. Lehet kezdeni az evangéluimokkal is, javaslom hozzá Pál római levelét, de érdemes akár párhuzamosan is olvasni, a Teremtés könyvétől kezdve (1 Mózes). Ne feledd, újszövetség van. Sok kezdő esik abba a hibába, hogy a törvény megtartása által akar Isten szemében kedves lenni, pedig kedves akkor lehetsz, ha hiszel az Úr Jézusban és megtartod amit Ő és az apostolok mondanak. A Római levél a keresztény 1x1
2017. jún. 22. 09:06
 16/21 anonim ***** válasza:
0%
2017. jún. 22. 09:28
 17/21 anonim ***** válasza:
Olvasd el a kiválasztottról szóló próféciát is!
2017. jún. 22. 11:01
 18/21 anonim ***** válasza:
Javaslatom,hogy először az Újszövetséget olvasd.Az Ószövetséget az Újszövetség fényében könnyebb értelmezni.Bármelyik evangéliummmal kezdheted,utána mehetsz sorba végig az Újszövetséget.Közben ha nagyon felkeltette az érdeklődésedet az Ószövezségből is olvashatod a Zsoltárokat,Példabeszédeket,Prédikátor küönyvét-ha katolikus Bibliád van Sirák fiának könyvét, a Bölcsesség könyvét-Ezek a bölcsességi irodalomhoz tartoznak,sok értékes gondoltat van bennük,amelyekben megtalálhatod önmagadat vagy választ kapsz általuk az életedben lévő eseményekről.Ezek a könyvek könnyebben olvashatók és értelmezhetők az Ószövetségből mint a próféták könyvei vagy a Tóra(Mózes első öt könyve).
2017. jún. 22. 12:05
 19/21 A kérdező kommentje:
Értem. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!! Egyenlőre ószövetséggel kezdtem, számomra fontos az időrendi sorrend, és az alapoktól indulni, de szerintem elfogom olvasni többször is, mivel ez nem egy olyan könyvnek ígérkezik, amit az ember egyszer elolvas és letesz. :) nagyon szépen köszönömm hogy segítettetek!
2017. jún. 22. 12:27
 20/21 anonim ***** válasza:
Kitartást hozzá!
2017. jún. 22. 12:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!