Eldötöttem, hogy elszeretném olvasni a Bibliát. Találtam egy oldalt ahol fel van sztva napok szerint, hogy olvasam?
Van a Mózes könyve és a Máté evangéliuma az első ószövetség a msáodik pedig újszövetség?
Sajnos nem tudom . :(
igen az is
szerintem is az újszövetséggel kezd, én úgy gondolom ahogy van alapból is úgy olvasd
tehát az első 4 részt amiknek a nevében az van "evangélium" ezek Jézus életéről szóló beszámolók, valóban nagy átfedéssel, az első 3 időrendi sorrendet követ a 4. már kevésbé, valószínűleg azért írták hogy bizonyos fontos eseményeket leírjon valaki olyan is aki látta, ha úgy érzed ez így sok akkor először olvas el a lukács evangélumát, talán ez adja a legtöbb információt, és a János evangéliumát ez pedig a fontos kérdéseket tárgyalja(ez a már említett 4.) de sokkal jobb ha mind a 4-et olvasod, vagy hallgasd meg hangoskönyveben ha az neked kényelmesebb (van youtube-on is több fordításban is)
az apostolok cselekedeteit ezek után találod, ugyan az a lukács írta aki a lukács evangéliumát, ez a korai kereszténység(pl Jézus közvetlen tanítványai) történetéről ír le pár dolgot
itt van egy link, a bal oldali menüben megtalálsz számos bibliafordítást, kiválaszthatod neked melyik a leg érthetőbb, és ha valami nem világos akkor megnézheted más fordításban is:
(a biblia.hu-n a Károli fordítás olvasható ami egy nagy múltú és köztiszteletben álló, szép de nagyon archaikus fordítás ezért sokszor nehezen érthető vagy félreérthető, "kezdőknek" ezért kevésbé javasolnám)
Bizonyos eltérésekkel (Máté.Márk,Lukács) ugyanazt írják.Mindnek megvolt a saját nézőpontja,ami felől Jézus életét (inkább "munkásságát") leírják.
És igen minden,ami a Bibliában szerepel,az a Szentírás része.:)
Értem köszönöm !
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a Károlyi fordítás elég összetett, ( mert egyébként tényleg elég nehezen értelmezhető , ahogy olvasom ) akkor melyik fordítást ajánlanátok nekem, amelyikből a legtöbbet megérthetem így "kezdő" ként?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!