Keresztények, kérdezlek Titeket: vallásotok, hitetek szerint van-e lelke az állatoknak?
"Lelke"
Attól függ ki mit ért ez alatt.
Ugyan is a Biblia szerint mind az állatok és mind az emberek élő lelkek, ugyan az az éltető erő működteti Őket ami Istentől származik.
Ha meghalnak, ugyan az a vége mind a két fajnak, bár a feltámadás lehetőségét, vagy az örök életet, csak az emberi fajnak ígérte életadónk.
Isten az embert teremtette saját képére, ezért az állatoknak nincs értelmük és szabad akaratuk. Egy állat nem tud választani jó és rossz között, nem tud morális kérdésekben dönteni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség állatvédelemre. Sőt, pl. Szent Ferenc mindent teremtett lényt testvérének hívott, mivel közös a Teremtőnk. Ezért nem jogos az állatkínzás, meg bármi a rombolja a természetet.
5-ös:
Pont azt mondtam, amit írtál, hogy csak a Földi halálig beszél róluk ebben a részben. Mindkettő meghal és porrá lesz testileg.
Lélekben olyan értelemben egyformák, hogy mindkettő lelke Istentől származik, lényegében ugyanabból és ugyanattól van, de az állatoké valószínűleg megszűnik létezni a halál után, mintha sosem lett volna, viszont az emberé nem.
Egy állat olyan nekem, mint egy idegen ember.
Sokan többre becsülik őket, mint a fogyatékosokat.
Nem mintha zavarna bárki szeretete, csak elgondolkodtam, hogy egy ragadozó miért értékesebb bárkinél, csak mert buta. Most felháborító lehet, amit írtam. És ha belegondolok nem tehet róla, hogy húst kell zabálni.
Az tehet róla, aki teremtette a sírunkat. Mind hentesek vagyunk.
Az ember test+lelek+szellem, görögül szoma+pszüché+pneuma. Az angol is megkülönbözteti: Body+soul+ghost.
Az állatnak is van "lelke" psziché értelemben, tehat tud érezni, fél, örül, fáj. De "szelleme" pneuma értelemben nincs neki, mert az a természetfölötti reszunk. Többek közt ebben vagyunk istenkepmasok, de az allat nem az, nem is tud magarol.
A magyar nyelvben általában a nem teszünk különbséget lelek es szellem között, hanem mindenre a lélek szót használjuk. Pl Szentlélek, ami helyesen Szentszellem lenne. Angolul se mondja senki hogy Holy Soul, hanem Holy Ghost.
Szia
Már írták följebb, hogy minden élet forása Istennél, Istenől van - a kezdetektől, Ezt írja a teremtési beszámoló az állatokról:
1Mózes 1:20-22 Majd ezt mondta Isten: „Pezsdüljenek a vizek az élő lelkek sokaságától, és repdeső teremtmények repüljenek a föld felett az égbolt színén!” És Isten megteremtette a nagy tengeri szörnyeket, és mindenféle mozgó, élő lelket teremtett, amely a vizekben kezdett nyüzsögni a maga neme szerint, és mindenféle szárnyas repdeső teremtményt a maga neme szerint. És látta Isten, hogy ez jó. Isten ezután megáldotta őket, ezt mondva: „Legyetek termékenyek, sokasodjatok, és töltsétek be a tengerek vizét, és a repdeső teremtmények is sokasodjanak a földön!”
24-25 " Majd ezt mondta Isten: „Hozzon elő a föld élő lelkeket a nemük szerint: háziállatokat, csúszó és mászó állatokat és a föld vadállatait a maguk neme szerint!” És ez így is lett. Isten kezdte megalkotni a föld vadállatait a nemük szerint, a háziállatokat a nemük szerint, és minden földi csúszó és mászó állatot a maga neme szerint."
hasonló módon teremette meg az embert, de mégis óriási különbséggel:
26-30 "Majd ezt mondta Isten: „Alkossunk embert a mi képmásunkra és hasonlatosságunkra, és uralkodjon a tenger halain, az egek repdeső teremtményein, a háziállatokon, az egész földön, és minden földi csúszó és mászó állaton.” És Isten megteremtette az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette; férfinak és nőnek teremtette őket. Isten ezután megáldotta őket, és ezt mondta nekik Isten: „Legyetek termékenyek, sokasodjatok, töltsétek be a földet és hajtsátok uralmatok alá; uralkodjatok a tenger halain, az egek repdeső teremtményein, és minden élő teremtményen, amely a földön mozog.”
Majd ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, melyen magot rejtő gyümölcs van, hogy legyen nektek eledelül. És a föld valamennyi vadállatának, az egek valamennyi repdeső teremtményének és minden léleknek, amely a földön mozog, s amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt.”
tehát az ember és az állat "élő lelkek", de hatalmas különbség van közöttünk: az ember tud gondolkodni, tervezni, döntéseket hozni, szeretni, lelkiismerete van....stb. az állatnak viszont ösztöne, és amire Isten "programozta", olyan életet él. Nekünk teremtette Isten, ami gyönyörűségünkre, és arra, hogy gondozzuk őket....
A teremtett világ amit mi ismerünk belőle 4 alapvető elemből áll: föld,levegő,víz,tűz.
Ami ezt benépesíti kő,növény,állat,ember. Egy azonban kétségtelen ahogy az alkotó elemeknek is egymás megléte a saját létük léte,így van az ember,állat,növény,kő viszonylatában is. Egyik sem lehet meg a többi nélkül. Az ismereteink szerint az ember ugye a legfejlettebb mert tervezni,gondolkodni képes azóta mióta önmagára ébredt a természetben. Sajnos azt is tudja hogy valamikor vége a földi létének ezért a vallást hívja segítségül hogy némi vigaszt merítsen belőle. A sertés az ő állatszintjén nem gondol arra hogy ha mázsányi lesz akkor neki annyi mert levágják. Én nem vagyok ateista csak összefüggéseiben szemlélem a dolgokat.
"A Biblia szerint nincs lelke az állatoknak"
Miért nem lehet beleolvasni a Bibliába?:(
1 Mózes
7,14 Ők, és minden vad az ő neme szerint és minden barom az ő neme szerint és minden csúszó-mászó állat, mely csúsz-mász a földön, az ő neme szerint és minden repdeső állat az ő neme szerint, minden madár, minden szárnyas állat.
7,15 Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába minden testből, melyben élő lélek vala.
Itt szerintem az "élő lélek" arra az "egyetemes lélekre" (kicsit hülyén hangzik, belátom, de most hirtelen jobb kifejezést nem tudok rá) utal, amivel Isten minden élőt éltet.
Viszont az emberi lélek ettől teljesen eltérő, Isten különleges teremtése, ami csak nekünk adatott meg és minden ember sajátja.
"Itt szerintem az "élő lélek" arra az "egyetemes lélekre" (kicsit hülyén hangzik, belátom, de most hirtelen jobb kifejezést nem tudok rá) utal, amivel Isten minden élőt éltet."
Nem hangzik hülyén, én is gondoltam már erre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!