Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan ismered a Jehova Tanúi...

Honnan ismered a Jehova Tanúi nevezett csoportot, milyen benyomást keltettek benned a legelső találkozáskor, és mi a véleményed a tevékenységükről?

Figyelt kérdés

Ha lehet csak őszinte válaszokat szeretnék!

Meg van az okom amiért érdeklődöm és ezért is szeretném ha minél többen le írnátok véleményeiteket esetleg a velük kapcsolatos élményeiteket.

Én saját magam akarok alkotni minden befolyás nélkül egy saját véleményt a csoportról de ehhez mindhárom felet meg kell hallgassam. Azokat is akik tagjai a csoportnak azokat is akik semlegesek esetleg szimpatizánsok és az ellenzéket.

Tehát én most jelen helyzetemben semleges vagyok, senkit nem pontozok le és a válaszokra sem szeretnék kommentelni egyenlőre.

Köszönöm szépen a segítséget és az együttműködést!

2017. máj. 12. 21:04
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

"ebben viszont lehetetlen igazságot tenni, mert nincs két vallás, vagy akár két felekezet, akik ugyanúgy értelmeznék"

Hát, azért a nagyobb felekezetek között inkább szokásaikban van eltérés, mondjuk hogy mikor keresztelkednek vagy házasodhatnak-e a papok, stb. Az apostoli hitvallást azért ugyanúgy vallják a katolikusok, baptisták, reformátusok, stb is.

2017. máj. 12. 22:50
 12/28 anonim ***** válasza:
0%
sok hiszekeny felnőtt emberek akik még hisznek a mesékben
2017. máj. 12. 22:58
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

Sokukkal találkoztam már, több ismerősöm is Tanú (volt).

Amit el lehet mondani róluk, hogy őszinte, és nagyon kedves emberek. A legtöbb tanú, akivel találkoztam, nagyon pozitív benyomást keltett bennem, tanulhatunk az elkötelezettségükből is.

A probléma inkább a szervezettel van. Vannak dolgok a Bibliából, amiket jól értelmeznek, és vannak, amiket nagyon rosszul. Utóbbiakat belemagyarázzák a szövegekbe, sőt, saját bibliafordításuk van, ahol az ő szájízük szerint fordítottak egyes szövegeket. Nagy kontroll alatt vannak, és nem nagyon gondolkodnak önállóan. Csak a saját kiadványaikat olvashatják.

Tanulmányoztam velük többször is, és azt tapasztaltam, hogyha rámutatok egy ellentmondásra a tanításukban, akkor a betanított dolgokon kívül nem tudnak sok mással reagálni. Következő alkalommal hoznak egy kiadványt amiből felolvassák az ide kapcsolódó részt, nem ők kutatják a Bibliából a választ. Többször tapasztaltam azt is, hogy egy ilyen kérdéses, nézeteikkel ellentmondó részt egyszerűen "jelképesnek" nyilvánítanak azért, mivel szerintük az egész Biblia tanításával nem egyezik.

A valóság sajnos az, hogy ők nem ismerik az egész Biblia tanítását, mivel leginkább azokat a verseket ismerik, amik az ő nézeteiket látszanak alátámasztani - ezeket tanítják és sulykolják beléjük. Ha valamit nem értenek, arra az a vezetőségtől a válasz, hogy olvassanak több kiadványt.

Van olyan ismerősöm is, aki tanú volt korábban. Elmondta, hogy kijönni közülük borzalmasan nehéz, akkora a kontroll. Legtöbbeknek, akik ki akarnak lépni évekig tart meghozni a döntést, és depressziósok lesznek.

Összességében nagyon kedves és őszinte emberek, akiket egy rossz rendszer megtéveszt és fogságban tart.

2017. máj. 12. 23:24
 14/28 anonim ***** válasza:
57%

Első találkozás? Fene se tudja... mindig kint dekkolnak a Moszkván. Bár jöttek volna lakásra is... elsőre az akkor lakótársam társalgott el velük... így természetesen jöttek legközelebb is... szerencsére jó volt a felfogóképességük, mer amikor egy szál törölközőben nyitottam ajtót (mert épp a zuhany alól másztam ki, hogy mit akr má' megint a szomszéd), akkor gyorsan levágták, hogy itt nem lesz semmilyen csevej... azóta békét hagynak.

Nézd, kívülről nézve egy jól felépített kis szekta, akik próbálnak kívülről is berángatni ártatlanokat maguk közé... ezzel nem is lenne baj, ha nem jönnének olya ostobaságokkal, mint:

- kreacionizmus (6000 éves Föld meg ÁdámésÉva)

- hülye szabályok, mint a vértranszfúzió elutasítása

- És nem zargatnák az embert a lakásán, főleg, ha fürdik!!!

2017. máj. 12. 23:25
 15/28 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Teljesen mindegy hogy ki milyen értelemben használja azt a szót hogy szekta. Betiltani úgy sem lehet és aki használni akarja az használni is fogja. Egyébként nincs jelentősége, csak és kizárólag akkor van amikor túlreagálják ezt a szekta féle megjegyzést. Egyszer el kell mondani hogy nem azok és kész. De ezen teljesen felesleges vitázni. Nem vallási kérdés egyáltalán.

A kérdésre válaszolva!

Jómagam a középiskolában egy osztálytársam révén találkoztam Jehova tanúival. A srác az osztálytársam volt túl sok benyomást nem okozott. Hozott kiadványokat azokat olvasgattam és kész. Elvoltunk vele semmi különös nem volt! Ilyen volt a legelső benyomás.

A tevékenységükkel a legnagyobb baj az hogy rengeteg téves információt közölnek az emberekkel és ezt úgy állítják be mint Bibliai igazságot. Közösségi tevékenységet nem végeznek a saját tagjaikon kívül. Leszámítva azt hogy katasztrófák idején azokat is segítik akik nem tartoznak a vallásukhoz.

A prédikáló szolgálatuk az lehetne közösségi munka is, ha nem téves információkat adnának át az embereknek pl. Isten nevét illetően.

Sokan állítják azt hogy a házról-házra végzett szolgálatuk során erőszakosan akarnak téríteni. Ez igaz is meg nem is. Vannak olyanok köztük akik valóban erőszakosan és levakarhatatlanul nyomulnak. De nem mindegyikőjük ilyen. Viszont az emberek általánosítanak így az terjedt el hogy mind ilyen de ez csak félig igaz.

Vannak misszióik is. Pl. börtön misszió. Ezt én magam is megtudom erősíteni mert ismerek olyat aki ezt csinálja. Állítólag van olyan missziójuk is amely állami gondozott gyerekekkel foglakozik de én erről nem tudok csak egyszer hallottam róla. Szóval ezt nem tudom megerősíteni.

Mindenesetre ezek egyáltalán nem különleges dolgok és nem is egyediek. Sok egyház csinál missziókat és jóval szélesebb kőrben mint Jehova tanúi.

Talán az egyetlen misszió ahol kiemelkedőek az a siket-némák felé való szolgálat. Külön csoportjaik vannak ezt illetően és nagy hangsúlyt fektetnek arra hogy ezekkel az emberekkel foglalkozzanak. Amely önmagában még dicséretes is lenne ha nem hamis és téves információkkal látnák el őket a Bibliával kapcsolatosan pl. Isten nevét illetően.

A szolgálatukat békésen végzik ha leszámítjuk azokat akik foggal-körömmel akarnak téríteni de ez egyáltalán nem általános dolog. A legtöbb hívőtől nem tér el a viselkedésük ők is igyekeznek békében élni mindenkivel a törvényeket is igyekeznek betartani tehát ebben nem térnek el másoktól.

Az Őrtorony szervezetből fakadóan megkövetelnek tőlük külsőségeket hogy a szolgálatban legyenek mindig szépen felöltözve. Külön tanítva vannak hogy hogyan viselkedjenek ilyenkor, arra is külön tanítva vannak hogy mit mondjanak amikor felkínálják az Őrtorony újságot. Tulajdonképpen kiképzést kapnak azt illetően hogy hogyan kell megfelelően kézbesíteni a Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania termékeit!

Jártam több gyülekezetükben is az egyikbe rendszeresen majd másfél évig részt vettem kongresszusi alkalmakon, társas összejövetelen, kiránduláson is Jehova tanúi szervezésében. Személyes ismeretségekkel és tapasztalatokkal rendelkezem. Ezenkívül a mai napig tartom a kapcsolatot egy Jehova tanúja családdal. Van hogy elmegyek hozzájuk kicsit beszélgetünk voltam a gyermekeik ballagásán is.

Amennyiben kérdésed van úgy tedd fel igyekszem válaszolni.

Ami az anyagi dolgokat illeti.

A nehéz anyagi helyzetben lévőket természetesen segíteni kell. De nem csak úgy kell őket segíteni hogy mindig adunk nekik pénzt vagy más egyebet ami kell nekik. Ha mindig ezt csináljuk akkor lényegében mi tartjuk el őket. S ez nem jó egyáltalán.

meglehet hogy senki nem volt aki megtanítsa nekik hogy lehet beosztani a pénzt ebben gyakorlati tanácsokat is tudunk neki adni pl a saját tapasztalataink alapján. De a Biblia is a segítségünkre van ebben is. Segíthetünk munkát szerezni vagy ügyet intézni de ez ne azt jelentse hogy mindent mi intézünk a rászoruló helyett. Inkább meg kell tanítani arra hogy mit hogyan csináljon mert az az igazi segítség! De persze mindenki döntse el saját maga hogy mit lát jónak!

Ez volt a gyakorlati oldal de ne feledkezzünk meg a szellemi oldalról sem. Hiszen Jézus azt mondta hogy tanítványokat kell képezni. Tehát ne csak arra tanítsuk őket hogy a mindennapi élet ügyeit hogyan intézze a rászoruló de azt is tanítsa egy hívő ember hogy Istentől bármelyik rászoruló kérhet segítséget és mondjuk el neki hogy hívőként mi magunk is Isten vezetésére támaszkodunk. De persze mindennek meg van a maga ideje. Egy teljesen lecsúszott emberhez hiába megy oda valaki a Biblia üzenetével. Az ilyen embernek elsősorban gyakorlati segítségre van szüksége. De ez nem jelenti azt hogy a szellemit el kell hanyagolni.

S ami a segítség nyújtást illeti azt nem csak egy nem hívőnek kell hanem a hívők egymás között is megteszik. Ennek természetesnek kell lennie hogy testvér segít a testvérnek. De lényegében annak is hogy a testvér segít a nem hívőnek is. Nyilvánvalóan lehetőségeihez mérten.

2017. máj. 12. 23:43
 16/28 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Reagálnék még néhány felvetésre!

"Amúgy én azért nem értem, hogy más felekezetekhez tartozók miért tekintenek fekélyként JT-ra, mert, egyrészt: ha én megértem és átélem a hitemet, és helyesnek, követendőnek gondolom a tanokat, úgy, ahogy vannak, és a vallásom, hitem átsegít ezáltal az élet nehézségein, akkor engem sem a Jehova Tanúja, sem bárki más nem fog áttéríteni másik vallásra."

Azért mert Jehova tanúinál nem megismerés van hanem ismeret szerzés! Ami azt jelenti hogy Jehova tanúinál a saját gyülekezeteikben törvényeskedés van! Ami azt jelenti hogy pl.elő van nekik írva hogy nem mehetnek el egy templomi esküvőre mert ugye az egy másik valláshoz tartozik ráadásul az ő hitük szerint Nagy Babilon része amely el lesz pusztítva.

Amennyiben még is elmegy egy Jehova tanúja a templomi esküvőre akkor őt ezért kiközösíthetik!

De azért is kiközösítés járhat ha kritizálod Jehova tanújaként az Őrtoronydogmákat! Tejesen mindegy hogy megvizsgálva valóban ellentmondásba kerül a Bibliával. Mert a tanúknak nincs joguk az írásmagyarázatokat megvizsgálni felülbírálni meg pláne nincs joguk. Ez egyszerűen tilos nekik. Így mindig meg van mondva hogy miben és hogyan kell hinniük. Nekik nem saját hitük van hanem egy olyan hit amelyet a Vezető testület tanít nekik. Ami adott esetben változik.

S bizony a tanúknál nem egy olyan eset van amikor egy Jehova tanúja elhagyja a szervezetet. De nem erkölcsi okokból hanem szellemi okokból mert egyszerűen nem képes tovább elhinni azokat a valótlanságokat amelyeket az Őrtorony tanít. Ezért is van tiltva az hogy nem mehetnek esküvőre vagy más egyházak Istentiszteleteire de még csak keresztény irodalmat sem olvashatnak. És nem véletlen az sem hogy saját Biblia fordítást adott ki a szervezet! Ezeknek mind-mind meg van az oka!

"Ha másik vallásra van szükségem ahhoz, hogy megtaláljam a nyugalmamat, akkor pedig nyilvánvalóan vagy én nem éltem meg megfelelően az eredeti vallásomat, vagy olyan hiányosságai voltak, amik miatt nem tudtam tőle válaszokat kapni."

Jehova tanúi szerint mindenre van válasza a "hű és értelmes rabszolgának" aki a kellő időben megadja a szellemi eledelt. Tehát ha gond van akkor az csak is az egyénnel lehet és nem a szervezettel. Persze ez a hivatalos álláspont. Leegyszerűsítve az egyén nem jól gondolkozik és nem elég alázatos.

"Másrészt, a Jehova Tanúi a maguk módján semmi mást nem tesznek, mint amire Jézus elvileg az összes keresztényt felszólította - térítenek. Tehát önmagában maga ez a viselkedés szerintem nem "természetellenes"."

Önmagában valóban nem az. Pár részletbe bele lehetne kötni. Ami viszont már tényleg hatalmas probléma az a szellemi "táplálék" amit elvisznek az embereknek. Még az Isten nevét is hibásan viszik el az embereknek. Az Úr Jézus Krisztusról nem is beszélve. Az meg hab a tortán hogy a szervezet állításuk szerint Isten szócsöve. De nem mindenben téves a tanításuk.

"Apukám volt Jehova tanúja fiatalabb korában.

kötelezték neki a katonaságot, és mikor visszatért kitagadták mert fegyvert fogott."

De jó hogy ez feljött. Én ismerek nem egy olyan hívőt aki nem vállalta a katonai szolgálatot. Így polgári szolgálatos lett. De nem azért tette mert konkrétan azt tanították neki hogy nem lehet katona. S ha úgy is dönt hogy elmegy katonának a gyülekezetük nem közösítette volna ki. Ők a saját lelkiismeretük miatt döntöttek így ami a hitükből fakadt.

De olyan hívőt is ismerek aki bizony börtönben is volt azért mert megtagadta a katonai szolgálatot és szintén a hite miatt tette és nem a kiközösítéstől való félelem miatt! Vagy mert ezt tanították neki hogy már bizony neked ezt kell tenned ha jó hívő akarsz lenni!

Lényegében Jehova tanúi nem rossz emberek csak nagyon megvannak tévesztve!

Én nem haragszom a tanúkra de amit tudok azt megteszem hogy felnyissam a szemüket és hogy tájékoztassam az embereket az Őrtorony ártalmairól. Mert ez a legnagyobb baj az Őrtorony szervezet általi tanítás amely romlott és megtévesztő szellemi táplálékot kínál fel az embereknek. Persze eleinte nagyon is szép és összeszedett meg logikusnak is tűnik és könnyen "fogyasztható". De ez a felszín a tanításukban.

2017. máj. 13. 00:22
 17/28 imakommandós ***** válasza:

A legelső találkozásra nem emlékszem teljesen, csak arra, hogy bekopogott két házaló nő, és oda lyukadtunk ki, hogy ahova én járok gyülekezetbe, ott a sátán működik. xd

Nehogy azt higgye mindenki, hogy az ilyen felsőbbrendűség tudattal megvert tanú csak kirívó eset. Itt ennél a kérdésnél a 10. válasznál hasonlóan arogáns személyiség jön át. Szerinte az egész kereszténység hitehagyott, és csak náluk van az igazság:

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

A véleményem ezek után a tevékenységükről ellenzéki. Részletesen hosszú lenne kifejteni, de csak tényekben:

- Biblia-forditásukat egyetlen keresztény felekezet nem ismeri el. Több száz ponton átirták, és/vagy teljesen megváltoztatták az értelmét, annyira, hogy keresztény teológia szempomtjából ha valaki csak ezt a kiadványt olvassa, mindenképp elkárhozik mert nem jut ahhoz a világossághoz hozzá ami az üdvösséghez elengedhetetlen.

- Russel a be nem teljesedett világvégi jóslatait piramisok méreteinek számolgatásából vette, majd a hamis próféciáját atültette láthatatlan dimenzióba.

- Társadalmi szempontból nem feltünőek, nem látszik károsnak a produktumuk. A legnagyobb gond a tevékenységükkel, hogy állandóan "gonoszul szólnak az Úrnak útjáról", és ezzel az emberéleteket akadályozzák a bejutástól:

Ézs 30:11 Hagyjátok el az utat, térjetek le [már] ez ösvényről, vigyétek el előlünk Izraelnek Szentjét!

Fiktív próféciák, bibliahamisitás, Izrael Szentjének, Jézus Krisztusnak való ellenszegülés miatt nem ismerik az örökkévalóság útját, de mindenkit tanitani és tériteni akarnak

2017. máj. 13. 01:21
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Csöngettek már fel hozzánk vasárnap délután nem egyszer,így kezdődött az első találkozás.

Bunkóság,hogy ennyire csak a saját világukat éljék,és ne legyenek tekintettel arra,hogy a legtöbb ember vasárnap pihenni szeretne.Persze,ez is meg van indokolva részükről,és ha valaki arrogánsan elzavarja őket,az sem az ő felelősségük.

Én szerencsére könnyen le tudtam rázni őket,nem volt szükség atrocitásra.

Egyébként kedves embereknek tűnnek,csak nem ők használják az agyukat,hanem a JT.vezetősége.

Terelésre,sumákolásra azért hajlamosak,ezt itt a gyakorin tapasztaltam,privát beszélgetésem is volt tanúkkal.De hát ez is az agymosás része,ha nem az lenne,rájönnének,hogy nincs rá szükségük.Persze,akkor túl sokáig nem is maradnának a szervezetnél...

2017. máj. 13. 09:27
 19/28 anonim ***** válasza:
63%

27. évvel ezelőtt, 23. éves voltam mikor először bekopogtak hozzám.

Nem értettem velük egyet, és úgy indult, hogy bebizonyítom rossz úton járnak.

Ám az általam könyvtárakban olvasott információkból illetve a Biblia írásaiból szembesültem arról, hogy Én tévedtem.

elkezdtem velük tanulmányozni, gyülekezetbe járni, és megkeresztelkedtem.

A Testvéreim is ugyan olyan tökéletlen emberek mint bárki a Földön, és követnek el hibákat, ahogy az Apostolok is, mert nincs tökéletes ember a Földön.

De a Biblia elveit betartva szeretetben élünk egymás mellett, és az írások szerint rendezünk minden hibát.

S így gördülékenyen halad tovább a keresztény életünk.

Nagyon sok segítséget kaptam, úgy anyagilag, érzelmi és szellemi téren, ez erősített meg és segített Isten mellett kitartanom a próbák idején is.

Jézus azt ígérte, hogy sosem hagyja el az övéit, és ez így is volt velem is. Sok mindent megéltem átéltem, voltak kisebb nagyobb nehézségeim, de boldog vagyok és örülök hogy Isten népéhez tartozhatom.

Ha újra kezdhetném, nem döntenék másként.

2017. máj. 13. 09:40
 20/28 anonim ***** válasza:

Vidiripi

living witness!

Fogadd őszinte dicséretemet! Most végre tényleg a kérdésre válaszoltál. Ez a ritka alkalmak egyike és én nagyon örülök ennek. Ezt most jó volt látni!

2017. máj. 13. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!