Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jahve. Ennek a szónak van...

Jahve. Ennek a szónak van jelentése?

Figyelt kérdés

2017. máj. 11. 17:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Persze, nagyjából így fordítható "Aki vagyok".
2017. máj. 11. 17:50
 2/11 anonim ***** válasza:

[link]

Vagyok, aki vagyok, esetleg vagyok, aki lenni akarok, lényegében.

2017. máj. 11. 17:51
 3/11 A kérdező kommentje:
Akkor ez eredetileg nem névként szerepel, hanem egyfajta létállapot?
2017. máj. 11. 17:54
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

A YHVH-nak a megfelelője vagyis Isten neve lenne.

Teológusok úgy gondolják,hogy Isten nevének ez a legközelebbi megfelelője ami ki is mondható,ki is ejthető mert nem csak mássalhangzókból áll.

De valójában még ez sem biztos mert nincs egyetlen ókori kézirat vagy semmilyen nyoma sem amelyben lehetne tudni biztosan, hogy eredetileg mi volt Isten neve.

És ahogy telik az idő minél jobban eltorzítják ezt lsd. pl. Jehova Tanúi.

2017. máj. 11. 17:57
 5/11 szp72 ***** válasza:
100%

@ Persze, nagyjából így fordítható "Aki vagyok".

A JHVH a héber létige régies alakja egyes szám harmadik személyben. Tehát a jelentése: aki Van.

2017. máj. 11. 19:41
 6/11 KZitus ***** válasza:
52%

Szia

(a ’válik, lesz [valamivé]’ jelentésű héb. há·wáʹ ige befejezetlen cselekvésű, műveltető alakja; jel.: ’előidézi, hogy legyen’):

Isten személyneve (Ézs 42:8; 54:5). Bár a Szentírás olyan leíró címekkel is utal Jehovára, mint az „Isten”, „legfőbb Úr”, „Teremtő”, „Atya”, „Mindenható” és „Legfelségesebb”, csakis a „Jehova” személynév foglalja össze és fejezi ki teljesen az egyéniségét és tulajdonságait, vagyis azt, hogy ki és mi ő tulajdonképpen (Zs 83:18).

Isten nevének helyes kiejtése: Magyar nyelvterületen Isten nevének a legismertebb kiejtési formája a „Jehova”, bár a héber nyelv tudósainak többsége a „Jahve” alakot részesíti előnyben. A legrégebbi héber kéziratokban a név négy mássalhangzó formájában jelenik meg, amely tetragram (a gör. te·tra- [négy] és gramʹma [betű] szóból) néven ismeretes. Ez a négy betű jobbról balra írva: יהוה, amely JHWH (v. JHVH) formában írható át magyarra.

2017. máj. 11. 21:49
 7/11 anonim ***** válasza:

a kérdésed, ahogy kiveszem az hogy "nem csak egy név?" egyik név sem "csak egy név" mindennek van egy jelentése, minen névnek kivétel nélkül, manapság már a legtöbbnek nem ismerjük hacsak utána nem nézünk, ez egy történelmi fejlődés része, ma már sokszor csak azért kapja valaki a nevét mert jól hangzik, kicsit korábban azért kapták mert ez utalt egy családtagra, annál korábban azért mert egy megbecsült történelmi személyiségre és így tovább

de eredetileg a neveknek miket az emberek adtak emgvotl a jelentése manapság is pl Győző, Virág stb van aminek értjük a jelentését

ugyan így Istennek sincs egy olyna neve hogy "sanyi a nevem na!" és azon kell szólítani minden név amin hivatkoznak rá jelent valamit, az hogy nem "az istenről" beszélünk hanem Istenről jelzi hogy már maga az hogy "Isten" is egy név

az hogy jehova tanúi pedig nagyon eröltetik hogy ezt e nevet (jehova/jahve/jhvh) használjuk a tipikus gondolkodás nélküli fanatizmus

Jézus is gyakran megszidta a kortársait ezért a gondolkodásért, akik mindent betű szerint akartak betartani de a mélyebb tartalmat gyakran figyelmen kívül hagyták, holott az volt a lényeg és a cél

eröltetni ennek a névnek a hsználatát pláne így hogy le sem fordítjuk kb olyan mintha az lenne az alapvetés, hogy "a bibliát le kell fordítani" szóval fognák a könyvet és 180% fokban elforgatnák

2017. máj. 11. 22:17
 8/11 KZitus ***** válasza:

bocsi kérdező:-)

7-es hsz.

"eröltetni ennek a névnek a hsználatát pláne így hogy le sem fordítjuk kb olyan mintha az lenne az alapvetés, hogy "a bibliát le kell fordítani" szóval fognák a könyvet és 180% fokban elforgatnák" - Jézusnak más volt a véleménye erről.

Ő fontosnak tartotta az Atyja nevét, és használta is azt. Honnan tudjuk ezt? A beszédéből.

Máté 6:9, 10

" Ti tehát így imádkozzatok:

»Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved.

János 17:6

Nyilvánvalóvá tettem a nevedet azoknak az embereknek, akiket nekem adtál a világból. A tieid voltak, te pedig nekem adtad őket, és megtartották a szavadat.

János 17:26

És megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni, hogy a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, én pedig ővelük egységben.”

Máté 28:19, 20

Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, kereszteljétek meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. És íme, én veletek vagyok minden napon a világrendszer befejezéséig.”

Ha Krisztus nem használta volna Atyja nevét, a fenti idézetben említett tanításának nem lenne értelme: mert hogyan lehet megszentelni valakinek a nevét, ha nem ismerjük? vagy hogyan tette nyilvánvalóvá az Atyja nevét, ha nem ejtette ki? vagy hogyan lehet megkeresztelni valakit az Atyának nevében, ha nem tudjuk mi a neve? illetve, ahogyan kérdező is feltette, ha nem tudjuk mi áll a név jelentése mögött?

De Sátán mióta uralja a világot mindig minden korban tevékeny volt abban, hogy az emberekkel elfeledtesse Alkotója nevét. Ezt tette a zsidó néppel is. Íme a bizonyíték:

Ezékiel 36:23

»Meg fogom szentelni nagy nevemet, amely meg lett szentségtelenítve a nemzetek között, amelyet ti megszentségtelenítettetek közöttük; és megtudják a nemzetek, hogy én vagyok Jehova — ez a legfőbb Úr, Jehova kijelentése —, amikor megszenteltetem közöttetek a szemük láttára.

Ezékiel 38:23

Fölmagasztalom és megszentelem magamat, és megismertetem magamat sok nemzet szeme láttára; és megtudják, hogy én vagyok Jehova.«

erre kérte akkori népét:

Ézs 12:4: „ Adjatok hálát Jehovának! Hívjátok segítségül a nevét. Ismertessétek meg cselekedeteit a népek között. Emlegessétek, hogy felmagasztaltatott a neve.”

Ez 38:17, 23: „Így szól a legfőbb Úr, Jehova: . . . »Fölmagasztalom és megszentelem magamat, és megismertetem magamat sok nemzet szeme láttára; és megtudják, hogy én vagyok Jehova.«

De miért fontos számunkra Isten neve? csak két bibliai okot említek:

Mal 3:16: „a Jehovát félők beszélgettek egymással, mindegyik a maga társával; Jehova pedig figyelt és hallgatta őket. És emlékkönyvet kezdtek írni őelőtte azokról, akik félik Jehovát, és azokról, akik gondolnak az ő nevére.” - vagyis Jehova figyeli, ki hogyan gondol, beszél a nevéről.

a másik:

Róma 10:13

Mert „mindenki, aki segítségül hívja Jehova nevét, megmentésben fog részesülni”. - tehát Jehova az egyetlen menedék a ma élő ember számára, a közeli nyomorúság idején is.

2017. máj. 12. 09:09
 9/11 anonim ***** válasza:

A Jahve név a héber hayah szóból ered, ami a héber létige (lenni). Ezt mondta Isten Mózesnek, amikor megkérdezte, mi a neve: " VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok." (2Móz 3:14)

A hayah szó a héberben a létige. Azonban a magyarral ellentétben nincs múlt vagy jövő ideje (van, volt, lesz), hanem ez az ige fejezi ki mind a három állapotot. Isten ezzel azt fejezi ki, hogy Ő mindig is volt, van és örökké létezni fog. Ez csak Róla mondható el.

Ezért mondta Jézus is magról: "Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok." (Jn 8:58)

A "vagyok" (hayah) szóval azt fejezte ki, hogy Ábrahám előtt is létezett, és örökké létezni fog, azaz Ő maga Isten.

Mivel ezt a hayah szót használta magára, a zsidók meg akarták kövezni. Ez a szó Istent illeti, csak őt jellemzi az örökkévalóság.

2017. máj. 12. 23:32
 10/11 szp72 ***** válasza:

@ A Jahve név a héber hayah szóból ered, ami a héber létige (lenni).

Nem egészen. A HJH (hájáh) a létige általánosan használt alakja, azonban van egy régies ritkábban használt létige a HVH (háváh), ebből származik a Jáhve.

Amikor Isten Mózesnek bemutatkozott az égő csipkebokorban a HJH igét használta egyes szám első személyben: AHJH (Ehje) vagyis Vagyok. Viszont a bemutatkozás után rögtön áttér a JHVH (Jahve) névre, ami viszont egyes szám harmadik személyű, tehát azt jelenti, hogy Van.

"Mózes ezt mondta Istennek: „Ha megérkezem Izrael fiaihoz és így szólok hozzájuk: Atyáitok Istene küldött, akkor majd megkérdezik: Mi a neve? – mit feleljek erre?” Isten ezt válaszolta: „Én vagyok (ehje), aki Vagyok (Ehje).” Azután folytatta: „Így beszélj Izrael fiaihoz: A Vagyok (Ehje) küldött engem hozzátok.” Azután még ezt mondta Isten Mózesnek: „Aki Van (Jahve), atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre." (2Móz 3,13-15)

2017. máj. 13. 07:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!