Egy munkatársam kérdezte tőlem: Ki teremtette Istent? A többi lent.
Azt válaszoltam neki, hogy az Ö esetében nem lehet szó teremtésről, hiszen a teremtés az csakis időben és térben jöhet létre. Mivel a tér és az idő is mint létező dolgok belőle fakadnak, ezért Ő a teremtés lehetősége felett áll, s ebből fakad, hogy Ő tértől és időtől független. Ezért is Örök. Vagyis, ahol a tér és az idő (ahol Ő van eredetileg) nem fejtheti ki hatását, ott nincs múlandóság, keletkezés, hanem csak a "van" van. "Vagyok, aki vagyok."
A munkatársam nem válaszolt, de arcán láttam, hogy kissé hitetlen a válaszommal kapcsolatban.
Ti mit válaszoltatok volna, ha a helyemben lettetek volna?
Hú! Nem győzöm olvasni a sok kedves válaszoló kommentjét.
Sok minden kérdést ébreszt bennem, de ez nagyon, ezért felteszem:
Az egyik kedves válaszoló utalt arra, hogy lét, élet csakis térben is időben lehetséges. Tehát arra is utal ezzel, hogy az élethez kiterjedés kell. A tér és az idő kiterjedés. Tehát következményei a kiterjedetlennek. De ha a kiterjedetlen élettelen, akkor hogy lehet belőle élő?
Másik kérdésem az, hogy élet miért ne létezhetne tér és idő nélkül? Tudjuk, hogy létünk (emberi létünk) időben és térben véges. Na de tér és idő nélkül lehet-e végtelen?
"élet miért ne létezhetne tér és idő nélkül?"
Mert az életjelenségekhez ezek szükségesek... még egy istennek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!