A kánai menyegzőn ki volt a feleség, ki a férj?
Jézus anyjának rokonai lehettek a nászpár.
Az adventista tévtanítást pedig ismét a Biblia cáfolja meg. Lol.
Sziasztok!
Ha már szóba került a görög és a biblehub: a bibliahub is a "megittasodtak" kifejezést használja (have drunk freely), és nem a részegséget, és a magyar fordításokban is ez a szó szerepel.
Üdv. Péter
Az alkohol hatásának a fogyasztott mennyiségtől függően fokozatai vannak, nyilván különbség van a tökrészeg és a többé-kevésbé ittas vidám társaság között. Ez utóbbit nem tiltja a Biblia, az ember szívét megvidámító bor az Isten ajándéka. (Zsolt 104,15)
Nyilván nem minden nyelv árnyalja a részegség fokozatait. A magyar nyelvben is mondjuk, hogy már nem iszom többet, mert már részeg vagyok, holott éppen csak a fejébe szállt.
Keresztelő Jánosról tudjuk, hogy bort és más részegítő italt nem ivott:
"Mert nagy lesz az Úr előtt, bort és mámorító italt nem fog inni, hanem már anyja méhében a Szentlélek fogja eltölteni." (Lk 1,15)
Ellenben Jézus ezt mondja:
"Eljött János, nem eszik, nem iszik, s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja." (Mt 11,18-19)
Nem igazán értem, hogy lehet azt állítani, hogy nem ivott alkohol tartalmú italt, világosan állítja, hogy iszik. Nyilván mértékkel ivott, ahogy evett is, s valójában nem volt falánk és iszákos ember.
"Minden ember a jó bort adja először, és miután megittasodtak (methüó), akkor a kevésbé jót." (Jn 2,10)
"De ha ez a szolga azt mondja magában: ‘Késik az én uram’, és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, (methüó)" (Lk 12,45)
"Nem részegek (methüó) ezek, ahogy ti gondoljátok, hiszen a nappalnak még csak a harmadik órája van," (Csel 2,15)
"Ne részegedjetek (methüó)le bortól, mert abból erkölcstelenség fakad, inkább teljetek el Lélekkel!" (Ef 5,18)
"Az alvók éjjel alszanak, a részegek (methüó) éjjel részegednek (methüó) le." (1Tessz 5,7)
"akivel a föld királyai paráználkodtak, és akinek paráznasága borától megrészegültek (methüó) a föld lakói!" (Jel 17,2)
"És láttam, hogy az asszony részeg (methüó) a szentek vérétől és Jézus vértanúinak vérétől. Mikor őt láttam, nagyon csodálkoztam." (Jel 17,6)
Sziasztok!
Szerintem nem nekem vannak itt szövegértési problémáim, hanem azoknak akik nem látják a különbséget a megittasodás és a részegség között.
Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb...
Üdv. Péter
Ahogy olyat is mondunk, hogy megrészegítette a pénz, megrészegítette a látványa stb...
De ettől függetlenül a bor az bor és nem szőlőlé, vagy frissen préselt must.
"Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb... "
Ez igaz, de az értelmét a szövegkörnyezet adja. Tehát a bortól megittasodás egy menyegzőn az bizony lerészegedést jelent:)
Ráadásul a 26-os válasz elég meggyőző és biblikus.
"Szerintem nem nekem vannak itt szövegértési problémáim, hanem azoknak akik nem látják a különbséget a megittasodás és a részegség között. "
Szerintem meg Te nem érted a szinonimákat. Az evangélium írója finom akart maradni.
Az egyszerűsítés elve szerint egy menyegzőn bort adtak, nem mustot és bizony lerészegedésről van szó.
@ Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb...
Ja, kivéve a musttól.
A kánai menyegzőn Jézus bort csinált. Nem hiszem, hogy a szöveg arról beszél, hogy a vendégek csaprészegre itták magukat, de mindenesetre ittasak voltak, bizonyára jókedvűen daloltak és táncoltak, mint általában a menyegzőn szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!