Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kánai menyegzőn ki volt a...

A kánai menyegzőn ki volt a feleség, ki a férj?

Figyelt kérdés

2017. ápr. 20. 19:07
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

Jézus anyjának rokonai lehettek a nászpár.

Az adventista tévtanítást pedig ismét a Biblia cáfolja meg. Lol.

2017. ápr. 21. 10:26
 22/40 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Ha már szóba került a görög és a biblehub: a bibliahub is a "megittasodtak" kifejezést használja (have drunk freely), és nem a részegséget, és a magyar fordításokban is ez a szó szerepel.

Üdv. Péter

2017. ápr. 21. 11:16
 23/40 anonim ***** válasza:
44%
Természetesen Pétert sem érdekli, hogy a szó jelentése részegség, csak épp szebben kifejezve.
2017. ápr. 21. 11:25
 24/40 szp72 ***** válasza:
50%

Az alkohol hatásának a fogyasztott mennyiségtől függően fokozatai vannak, nyilván különbség van a tökrészeg és a többé-kevésbé ittas vidám társaság között. Ez utóbbit nem tiltja a Biblia, az ember szívét megvidámító bor az Isten ajándéka. (Zsolt 104,15)

Nyilván nem minden nyelv árnyalja a részegség fokozatait. A magyar nyelvben is mondjuk, hogy már nem iszom többet, mert már részeg vagyok, holott éppen csak a fejébe szállt.

2017. ápr. 21. 11:56
 25/40 szp72 ***** válasza:
50%

Keresztelő Jánosról tudjuk, hogy bort és más részegítő italt nem ivott:

"Mert nagy lesz az Úr előtt, bort és mámorító italt nem fog inni, hanem már anyja méhében a Szentlélek fogja eltölteni." (Lk 1,15)

Ellenben Jézus ezt mondja:

"Eljött János, nem eszik, nem iszik, s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja." (Mt 11,18-19)

Nem igazán értem, hogy lehet azt állítani, hogy nem ivott alkohol tartalmú italt, világosan állítja, hogy iszik. Nyilván mértékkel ivott, ahogy evett is, s valójában nem volt falánk és iszákos ember.

2017. ápr. 21. 12:10
 26/40 szp72 ***** válasza:

"Minden ember a jó bort adja először, és miután megittasodtak (methüó), akkor a kevésbé jót." (Jn 2,10)

"De ha ez a szolga azt mondja magában: ‘Késik az én uram’, és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, (methüó)" (Lk 12,45)

"Nem részegek (methüó) ezek, ahogy ti gondoljátok, hiszen a nappalnak még csak a harmadik órája van," (Csel 2,15)

"Ne részegedjetek (methüó)le bortól, mert abból erkölcstelenség fakad, inkább teljetek el Lélekkel!" (Ef 5,18)

"Az alvók éjjel alszanak, a részegek (methüó) éjjel részegednek (methüó) le." (1Tessz 5,7)

"akivel a föld királyai paráználkodtak, és akinek paráznasága borától megrészegültek (methüó) a föld lakói!" (Jel 17,2)

"És láttam, hogy az asszony részeg (methüó) a szentek vérétől és Jézus vértanúinak vérétől. Mikor őt láttam, nagyon csodálkoztam." (Jel 17,6)

2017. ápr. 21. 12:38
 27/40 anonim ***** válasza:
18%

Sziasztok!

Szerintem nem nekem vannak itt szövegértési problémáim, hanem azoknak akik nem látják a különbséget a megittasodás és a részegség között.

Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb...

Üdv. Péter

2017. ápr. 21. 12:40
 28/40 anonim ***** válasza:

Ahogy olyat is mondunk, hogy megrészegítette a pénz, megrészegítette a látványa stb...

De ettől függetlenül a bor az bor és nem szőlőlé, vagy frissen préselt must.

2017. ápr. 21. 13:57
 29/40 anonim ***** válasza:
34%

"Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb... "

Ez igaz, de az értelmét a szövegkörnyezet adja. Tehát a bortól megittasodás egy menyegzőn az bizony lerészegedést jelent:)

Ráadásul a 26-os válasz elég meggyőző és biblikus.

"Szerintem nem nekem vannak itt szövegértési problémáim, hanem azoknak akik nem látják a különbséget a megittasodás és a részegség között. "

Szerintem meg Te nem érted a szinonimákat. Az evangélium írója finom akart maradni.

[link]

Az egyszerűsítés elve szerint egy menyegzőn bort adtak, nem mustot és bizony lerészegedésről van szó.

2017. ápr. 21. 15:33
 30/40 szp72 ***** válasza:

@ Megittasodni ugyanis bármitől lehet: győzelemtől, diadaltól, zenétől, sikertől, örömtől, zsákmánytól, szerelemtől, de még a látványtól, szépségtől, stb...

Ja, kivéve a musttól.

A kánai menyegzőn Jézus bort csinált. Nem hiszem, hogy a szöveg arról beszél, hogy a vendégek csaprészegre itták magukat, de mindenesetre ittasak voltak, bizonyára jókedvűen daloltak és táncoltak, mint általában a menyegzőn szokás.

2017. ápr. 21. 16:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!