Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz hogy a zsidó vallás...

Igaz hogy a zsidó vallás szerint a feleség csak a férj engedélyével válhat el? Ha a férfi nem akarja nincs válás?

Figyelt kérdés
Úgy tudom ennek oka hogy a feleség hozományt kell hogy adjon házasságkötéskor, amit a férj nem szívesen ad vissza, ezért nem engedi a válást.

2016. júl. 14. 20:37
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
86%

A házasságlevél rögzíti, hogy a válás esetén mekkora összeget kell hogy fizessen a férj, nem biztos, hogy ez megegyezik a hozománnyal. De igen, fizetni kell valamennyit.

A férjnek ki kell adnia az elbocsájtólevelet, mert az számít válásnak. Izraelben ez elég problematikus, mert sok férj visszaél ezzel kapcsolatban. Pontosabban a válófélben lévő feleségek értékelik úgy, hogy a férjük visszaél a helyzettel ;) Egy cikk erről:

[link]

2016. júl. 14. 21:30
 2/21 anonim ***** válasza:
Azért az nem úgy megy...
2016. júl. 15. 12:09
 3/21 anonim ***** válasza:

"Úgy tudom ennek oka ..."

Úgy tudod, mert Neked csak a pénz számít.

A valóságban sok oka lehet.

A válás úgy történt, hogy a férj válólevelet ( "get" ) adott a feleségnek, ezzel az asszony szabad lett, férjhez mehetett.

Valóban nem volt szó arról, hogy a feleség is adhat válólevelet, így felületesen azt lehetne gondolni, hogy, ha a férj nem akarja, akkor nincs válás.

Ez nem így van.

Ha a férj nem akaja, akkor az asszony fordlhat a rabbinikus bírósághoz és ha indokoltnak találják, elválasztják és persze jár a pénz, ami jár. Ennyi.

2016. júl. 18. 03:07
 4/21 A kérdező kommentje:

"Úgy tudod, mert Neked csak a pénz számít."

Nekem csak a pénz számít? Nem tudom ezt miből gondolod, én nem vagyok zsidó :) Olvastam erről ezért gondoltam felteszem itt a kérdést hátha zsidó vallásuak elmondják mi az oka.

Egyébként ez a nők szempontjából hátrányos megkülönböztetés mert a férfi bármikor elválhat egy válólevéllel, addig a nő nem válhat el ha a férfi nem akarja csak biróság útján.

2016. júl. 18. 14:11
 5/21 anonim ***** válasza:

"Nekem csak a pénz számít? Nem tudom ezt miből gondolod, én nem vagyok zsidó :)"

Ezért a beszólásért kapsz tőlem egy elismerő vállveregetést. :DD

Amúgy nneduddgi félre értett valamit. Azt hitte ,hogy rossz szándékból tetted fel a kérdést ,ami gondolom nem így van. Szóval a nevébe elnézést a félre értésért. ;) (remélem ő is így látja)

Ami azt illeti ez a "zsidók és a pénz" csak egy hülye sztereotípia.

"Egyébként ez a nők szempontjából hátrányos megkülönböztetés mert a férfi bármikor elválhat egy válólevéllel, addig a nő nem válhat el ha a férfi nem akarja csak biróság útján."

Nem hátrányos. Egyáltalán nem.

2016. júl. 18. 14:56
 6/21 A kérdező kommentje:

"Nem hátrányos. Egyáltalán nem."

Miért nem? Férfi bármikor elválhat, a nő viszont csak a férfi beleegyezésével. Ez igazságos?

2016. júl. 18. 20:15
 7/21 anonim ***** válasza:
Nem mindenhol van így. Mondjuk ortodoxoknál igen ,de más unortodox irányzatoknál nem. Egyébként tényleg nem az ,mert 1.) a bíróság ilyen esetkor a nőnek segít 2.) ő is kap pénzt ,ha felbontja a ketubát.
2016. júl. 18. 20:25
 8/21 A kérdező kommentje:

"1.) a bíróság ilyen esetkor a nőnek segít 2.) ő is kap pénzt ,ha felbontja a ketubát."

Ez a része nem egészen érthető. Ha a bíróság a nőnek segít miért nem válhat el a nő is simán, ahogy a férfi? A nőnek kell fizetnie a férfinek hogy elválhasson?

2016. júl. 18. 22:42
 9/21 anonim ***** válasza:

"A nőnek kell fizetnie a férfinek hogy elválhasson?"

Nem.

2016. júl. 19. 14:13
 10/21 A kérdező kommentje:
Nem igazán győztél meg. Akárhogy is nézem ez hátrányos megkülönböztetés.
2016. júl. 19. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!