Igaz hogy a zsidó vallás szerint a feleség csak a férj engedélyével válhat el? Ha a férfi nem akarja nincs válás?
A házasságlevél rögzíti, hogy a válás esetén mekkora összeget kell hogy fizessen a férj, nem biztos, hogy ez megegyezik a hozománnyal. De igen, fizetni kell valamennyit.
A férjnek ki kell adnia az elbocsájtólevelet, mert az számít válásnak. Izraelben ez elég problematikus, mert sok férj visszaél ezzel kapcsolatban. Pontosabban a válófélben lévő feleségek értékelik úgy, hogy a férjük visszaél a helyzettel ;) Egy cikk erről:
"Úgy tudom ennek oka ..."
Úgy tudod, mert Neked csak a pénz számít.
A valóságban sok oka lehet.
A válás úgy történt, hogy a férj válólevelet ( "get" ) adott a feleségnek, ezzel az asszony szabad lett, férjhez mehetett.
Valóban nem volt szó arról, hogy a feleség is adhat válólevelet, így felületesen azt lehetne gondolni, hogy, ha a férj nem akarja, akkor nincs válás.
Ez nem így van.
Ha a férj nem akaja, akkor az asszony fordlhat a rabbinikus bírósághoz és ha indokoltnak találják, elválasztják és persze jár a pénz, ami jár. Ennyi.
"Úgy tudod, mert Neked csak a pénz számít."
Nekem csak a pénz számít? Nem tudom ezt miből gondolod, én nem vagyok zsidó :) Olvastam erről ezért gondoltam felteszem itt a kérdést hátha zsidó vallásuak elmondják mi az oka.
Egyébként ez a nők szempontjából hátrányos megkülönböztetés mert a férfi bármikor elválhat egy válólevéllel, addig a nő nem válhat el ha a férfi nem akarja csak biróság útján.
"Nekem csak a pénz számít? Nem tudom ezt miből gondolod, én nem vagyok zsidó :)"
Ezért a beszólásért kapsz tőlem egy elismerő vállveregetést. :DD
Amúgy nneduddgi félre értett valamit. Azt hitte ,hogy rossz szándékból tetted fel a kérdést ,ami gondolom nem így van. Szóval a nevébe elnézést a félre értésért. ;) (remélem ő is így látja)
Ami azt illeti ez a "zsidók és a pénz" csak egy hülye sztereotípia.
"Egyébként ez a nők szempontjából hátrányos megkülönböztetés mert a férfi bármikor elválhat egy válólevéllel, addig a nő nem válhat el ha a férfi nem akarja csak biróság útján."
Nem hátrányos. Egyáltalán nem.
"Nem hátrányos. Egyáltalán nem."
Miért nem? Férfi bármikor elválhat, a nő viszont csak a férfi beleegyezésével. Ez igazságos?
"1.) a bíróság ilyen esetkor a nőnek segít 2.) ő is kap pénzt ,ha felbontja a ketubát."
Ez a része nem egészen érthető. Ha a bíróság a nőnek segít miért nem válhat el a nő is simán, ahogy a férfi? A nőnek kell fizetnie a férfinek hogy elválhasson?
"A nőnek kell fizetnie a férfinek hogy elválhasson?"
Nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!