Katolikus keresztelőre baptista vallású keresztszülők nem kérhetők fel?
Az egyik templomban sztem nem lehetne a masikban a papot ismerjük, de a plébánián a néni elég mogorva volt.
Illetve még a kereszt szülőket sem kerdeztem meg. Világ életemben úgy gondoltam őket kérem meg, sose gondoltam bele h más a vallásuk. Ma utána olvastam, és a baptisták pont a keresztségről is másképp vélekednek. Azt hittem könnyebb lesz
A baptista egyháznak alaptanítása, hogy a leöntéses keresztelés nem érvényes, és alámerítéssel kell keresztelni. Még az egyház neve is ebből ered (baptizo = alámerítés), van batista imaház, ahol még külön keresztelőmedence is található.
Tehát ez egy nehéz ügy, mind a két oldalról (szerintem nem szabad meglepődni, ha esetleg a baptista ismerőseid sem vállalják el).
Mi baptisták vagyunk és a gyermekeink keresztszülei evangélikus lelkészpár :)
Igen, szerintem is a saját döntésen alapuló keresztség a lényeg, de ahogy keresztapu mondta, a gyermekkeresztség egy meghívó, de nem ad üdvösséget. És ebben teljesen egyetértettünk. Testvérek vagyunk Krisztusban, és én ezt fejeztem ki ezzel, meg persze a szeretetemet irántuk, hogy őket kértem fel keresztszülőségre. Igaz, nekünk ez komoly döntés volt, mi tényleg Isten szeretetére neveljük közösen a gyerekeink.
Hivatalosan ilyenkor csak mint keresztelési tanú lesznek berögzítve az anyakönyvbe, aztán, hogy a családban hogy hívjátok, az a ti dolgotok. A keresztelő keresztszülő nélkül is érvényes, azért nem nézik mindenhol, hogy meg vannak-e keresztelve.
Inkább az a gond, hogy a baptisták máshogy állnak a keresztséghez, mint a katolikus: nálunk szigorúan alámerítés van, és úgy tudom, hogy nincs gyermekkeresztség sem. Tehát a katolikus keresztelés jó eséllyel ellenkezik a keresztszülők véleményével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!