Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy hívő, újjászületett,...

Egy hívő, újjászületett, megszentelődés útján lévő keresztény "politizálhat"?

Figyelt kérdés

Kizárólag magát újjászületettnek valló keresztények válaszát kérném, figyelembe véve ezeket az Igéket: Róma 13.1-7; Titus 3.1-2!

Azt tapasztalom, hogy a keresztények egy része aktívan szidalmazza, gúnyolja a kormányt, ami ütközik a fenti Igékkel. Nem FIDESZ-es vagyok, hanem kíváncsi a testvérek véleményére. A kérdésben lévő "politizálhat" szót ennek fényében értelmezzétek, kérlek

2017. márc. 30. 12:22
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

""Ha nagyon szeretnéd beleerőszakolni az adott versekbe, akkor a parlament, a kormány és bíróság együtt, egységesen az a hatalom, amiről idéztél. Nem pedig a fidesz, ami még csak így önmagában nem is kormány." "

Ehhez még annyit, hogy azért hagytam ki ezeket, mert a kormányra nézve tettem föl a kérdést, nem a pontos definíció tisztázása kedvéért;)

2017. márc. 30. 13:41
 12/34 A kérdező kommentje:
Várom még több keresztény testvér véleményét is, remélem írtok!
2017. márc. 30. 13:41
 13/34 anonim ***** válasza:

Bár én nem nagyon használom a fészbukot, de az is a kommunikáció egyik formája. Régebben kiültek az emberek délutánonként a házak elé és ott beszélték meg a napi dolgokat, most FB-n történik ez.

Ha kulturált hangnemben, nem anyzázva írja ki, miért ne. Például hangot adhatok annak, ha nem értek egyet az egykulcsos adóval. Ez kritika, nincs benne semmi kivetnivaló. Ha leírom, hogy ezért és ezért szerintem a többkulcsos adó a jobb, az pedig már építő jellegű kritika és szerintem pozitív dolog.

Valamint nekem a kérdésben megnevezett versekből úgy tűnik, hogy ott is a nyílvánosság előtti szidalmazásról írnak. Elképzelhetetlen lett volna, hogy elmegy valaki a római császárhoz és képébe vágja véleményét. Így szerintem normális hangnemben elmondott kritikánkat, mi is a közvélemény elé tárhatjuk.

+

Utána idéztél még két verset, ott egyiknél egyértelműen a törvényhozó hatalomról ír (ami parlament jelenleg), másik pedig a bírói hatalomról. De, mint írtam ezek akkor sokszor egy kézben összpontosultak, nem úgy, mint ma.

2017. márc. 30. 14:10
 14/34 A kérdező kommentje:

@13, sajnos az FB-n nem az ilyen építő jellegű kritika a jellemző.

"Például hangot adhatok annak, ha nem értek egyet az egykulcsos adóval. Ez kritika, nincs benne semmi kivetnivaló. Ha leírom, hogy ezért és ezért szerintem a többkulcsos adó a jobb, az pedig már építő jellegű kritika és szerintem pozitív dolog. "

Ezt pedig azért nem értem, mert egy hívőnek nem mindegy, hogy hogyan adózik? Én hívő vagyok, az Úr minden esetben gondoskodni fog rólam. Kifejtenéd, szerinted miért egyezik a hívő életmóddal? Nem kötekedni akarok, komolyan érdekel, hogy mit gondolsz erről, és nem feltétlen gondolom, hogy nekem van igazam. Inkább a véleményemet mondom el

2017. márc. 30. 14:19
 15/34 anonim ***** válasza:

Én úgy gondolom politizálhat (bizonyos módokon), szerintem nincs olyan ige a Bibliában, amely kategórikusan tiltja a politizálást. Dánielre pl. mondhatjuk, hogy politikusként dolgozott egy pogány országban (és pl. Józsefre is), de mikor istentelen dolgot kívántak tőle, azt már nem tette meg.

Isten 3 szolgálati vonalat helyezett el a földi életbe, ezek az apostoli, a prófétai és a királyi (a hatalom mind a 3 szolgálati vonalon minden szolgálati szerepkörhöz a neki megfelelő mértékben társul). Úgyhogy ha valaki a királyi szolgálati vonalon (amely a politika terepe) szeretné szolgálni az embereket, szerintem miért ne tehetné? Kategórikusan szerintem ez nincs megtiltva.

Azonban ... :))

A poltizálással kapcsolatban valóban egy sor probléma merülhet fel egy hívő számára.

Először is csak megfelelő módon teheti (amint erről már többen írtatok), tehát bűnök elkövetése nélkül (úgy ahogy erről már irtatok, így tehát pl. szidalmazás, gúnyolódás bűnök, de a hibákról azért mondhatok véleményt). Azonkívül nem állhat Isten szerint helytelen célok szolgálatába, sőt helyes vagy semleges célok érdekében való fellépés során is szerintem lehet már olyan pont, amin túl az már túlságosan önző, erőszakos, méltánytalan vagy unfair másokkal ill. mások jogos érdekeivel szemben.Nyilvánvalóan az sem jó, ha a politika szenvedéllyé v. bálvánnyá válik, ha túl sok időt tölt el vele az ember, pl. többet, mint az Úr dolgaival ill. szolgálatával. (az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel).

De az ilyen problémák elkerülése mellett miért ne lehetne politizálni? A kübekházi polgármester pl. szerintem jól csinálja :) Vagy pl. Hack Péter is jó volt, sok értelmes dolgott mondott. Szerintem ők mindketten használtak az országnak.

De ez csak az én magánvéleményem.

2017. márc. 30. 14:23
 16/34 A kérdező kommentje:
@15 köszönöm
2017. márc. 30. 14:33
 17/34 anonim ***** válasza:

#15-höz még kieg.

A legfontosabbat elfelejtettem leírni, amit akartam: szerintem ez tipikusan egy olyan terület, ahol nagyon fontos az Úr vezetését figyelni, és kérni. El tudom képzelni, hogy az Úr Jézus Krisztus sokszor úgy irányítja (vagy szeretné irányítani az embert), hogy ebben a helyzetben ill. ezen a módon ne politizáljon.

2017. márc. 30. 14:35
 18/34 A kérdező kommentje:

Igen, ez is így van (#17). Ha szőrszálhasogató akarok lenni, akkor mondanám, hogy minden területen fontos az Úr szava alapján menni:)

Nekem konkrétan az nem tetszik, hogy keresztény testvéreim gúnyos posztokat tesznek ki az FB-n, pont olyat, mint a világi társaik. És szerintük ez helyes...

2017. márc. 30. 14:39
 19/34 anonim ***** válasza:

Az adónem csak egy példa volt, írhattam volna mást is.

Szerintem alapvetően hibás a politikáról kialakított képed, ráadásul ezt néhány kiaragadott vers alapján teszed.

Tételezzük fel, hogy egy x államban minden ember megtért hívő lesz. Ilyen esetben mi történik elméleted alapján? Elvileg megszűnne a törvény, mondhatnád jó, a hívők úgy sem fognak olyan bűnöket elkövetni, amivel foglalkozni kéne az igazságszolgáltatásnak. Nem ölnek, nem lopnak stb. De megszűnne az adózás, nem lenne aki kirója az adókat és behajtsa, nem lenne aki szétossza, nem tudnának működni a korházak, az iskolák, nyugdíjak, szociális háló. És így tovább...

Szóval összeségében a politika nem ördögtől való és a politikusok is lehetnek keresztények, hívők.

Az Ószövetségben is, bár Isten adta a törvényt, de kellettek emberek, akik azt betartatták.

2017. márc. 30. 14:46
 20/34 anonim ***** válasza:

#15, 17 újabb kieg

Korrigálnom kell magamat.

Közben úgy érezm, kaptam egy jelzést a belsőmben, hogy nem teljesen jót írtam (csak részben). A helyes kép pedig az, hogy ezeknek az embereknek (Hack Péter, kübekházi polgármester) megengedte az Úr, hogy politizáljanak, de általában (ill. többnyire) azért inkább azt szeretné, ha a keresztények nem poltizálnának.

2017. márc. 30. 14:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!