Mit tennél, ha megjelenne neked a szűz anya vagy Jézus Krisztus, és olyan dolgot kérne tőled, ami tilos?
A.) Bűnteti a törvény.
B.) Az elveidnek ellent mondó.
Kiugranál az ablakon ha hívna? Vagy molesztálnál egy gyereket?
Az utolsó mondat felháborító lehet, de Ábrahámmal is megtehette volna. Előképe Jézus megfeszítésének...
Tehát most gondolhattad, hogy ilyet csak egy démon kér, nem biblikus. Ábrahám nem tette. Boldogok akik nem látnak és hisznek...
Vidiripi
"Kedves Vidiripi, az elotte levo hozzaszolasodban irtad, hogy Abrahamnak Istenbe vetett hite kicsi volt es en arra vagyok kivancsi, hogy te ezthonnan tudod? Az, hogy mit tett Abraham meg ezek ebben a kategoriaban nincs jelentoseguk, mert a kerdes az, hogy honnan tudod, hogy Abraham hite keves volt."
Ha nincs jelentősége annak hogy Ábrahám mit tett, akkor annak sincs jelentősége hogy én ezt honnét vagy miből tudom.
"Amikor irttam, hogy "ha Isten formalni akar, miert mindig verengzo modon akar formalni?", azt nem csak Abrahamra ertettem.
A helyzet az hogy Ábrahámnak nem kellett a fia vérét ontania! Tehát ebben az esetben nem beszélhetünk vérengzésről. S így már az is bukik hogy mindig vérengző módon akar formálni.
S ebből kifolyólag az sem mindegy hogy kit is akar Isten formálni.
"A tortenet veget is olvastam de viccnek is rossz ez."
Viccnek na ná hogy rossz, mivel ez nem vicc volt hanem komoly dolog. Nem vette lazán senki sem!
"De a Bibliai Isten miert olyan verengzo olyan ertelemben, "hogy old meg ezt, old meg azt, irtsd ki ebbol es abbol a vasrosbol az osszes embert, not ferfit, gyereket csecsemot, tevet, szamarat, tehenet meg minden allatot." Ezekre celzok."
Azért mert abban a korban szükség volt ilyesmire és azt is vedd hozzá hogy Isten választott népéről van szó. A többi népet nem választotta isten csak ezt az egyet. Aki csatlakozott Isten választott népéhez annak be kellet tartania azokat a törvényeket amelyek akkor érvényben voltak. Volt is olyan nép amely csatlakozott.
De olyan népek is voltak amelyek tényleges feláldozták gyermekeiket égő áldozatul az istenüknek. Na pl. az ilyen népeket irtatta ki Isten az ő választott népével. Persze ez csak egyetlen példa és te mint aki jobban ismeri a Bibliát biztosan tudsz még ilyeneket!
"Ezekre celzok. Meg amikor az egyiptomi faraonak a szivet megkemenyiti h mutassa meg milyen kemeny hatalma van. meg egyebekre."
Azért mert a fáraó nem akarta elengedi a népet.
"Tudom, hogy Isten nem kert ilyesmit de honnan tudod, hogy Isten nem fog kerni toled ilyesmit? Nem arrol szol a kereszteny tanitas, hogy Isten tervei kifurkeszhetetlenek es sose lehet tudni mikor mit akar es mire ker teged?"
Azért mert én nem vagyok zsidó! Az a baj hogy te kevered a judaizmust a kereszténységgel. Igaz hogy van közük egymáshoz de nem ugyan az a kettő.
Keresztény azt jelenti hogy Krisztus követő. Na de hogy követhette volna Ábrahám Krisztus amikor Krisztus akkor még nem is született meg a földre? A zsidóknak kellet égőáldozatot bemutatni a keresztényeknek nem kell! Ugyan is Jézus volt az aki bemutatta az áldozatot minden emberért. Így az embereknek már csak az a dolguk hogy ezt az áldozatot elfogadják és kereszténnyé legyenek!
S nem! A keresztény tanítás nem erről szól. A keresztény tanítás mint ahogyan nevében is benne van arról szól hogy Jézust kell követni hogy törekedni kell rá hogy életünk minél jobb hasonlítson ahhoz az életpéldához amelyet Jézus mutatott! Természetesen egyetlen olyan ember sincs a Földön nem is volt aki 100% képes lenne rá. De ez nem is elvárás.
Barátom lehet hogy te jobban ismered a Bibliát mint én és simán megállnád a helyedet mint vallásos ember. De hogy nem vagy hívő ember az vitán felül áll!
"Es amugyis NEM EZT kerdeztem, szerinted teged fogja-e mondani Isten azt, hogy aldozd fel a gyerekedet neki, hanem az volt a kerdes, "HA Isten azt mondana, hogy gyujtsd fel a gyereked akkor megtenned?"
Isten nem fog ilyet mondani nekem. Jézus sem kért soha ilyesmit a tanítványaitól és az apostolai sem tanítottak ilyesmit. Innét tudom hogy keresztényként nekem sem kell ezzel a kérdéssel vagy lehetőséggel szembenéznem. Jézus Krisztus óta már nem a kiválasztott népnek adott törvények és szokások szerint kell élni hanem keresztényként kell élni! Istennek nem kell égőáldozatot bemutatni mert Jézus áldozata eltörölte ezt az áldozati formát. Így nem kell ilyesmit tennem.
"nehez elkepzelni ezt a helyzetet?"
Keresztényként igen, nehéz. Mert akkor felmerülhetne a kérdés hogy akkor miért is halt meg Jézus Krisztus ha az ő áldozata nem elegendő! (Jézus áldozata teljesen elegendő)
"Inkabb kiteresz a kerdesrol, mert tul kenyes es nem adod meg a valaszt,..."
Inkább csak kíváncsi voltam arra hogy mit is tudsz valójában. De neked csak pusztán információid vannak a Bibliából. Nem kapcsolsz össze dolgokat amiket kellene és nem választasz szét dolgokat amiket kellene. Az áldozat és Jézus Krisztus téma körben!
"...mert evvel az erovel en is azzt mondhatom, hogy szerintem az egesz Istenes sztori egy mese..."
Ezt nem is kell mondanod mivel ez teljesen egyértelmű a tetteid alapján. Igaz azoknak elvileg nincsen jelentősége elképzelésed szerint a tettek azok nem relevánsak. Oké de akkor mi is az ha egy ember veszünk alapul?
"Ezert kertelek, hogy legyel nyitottabb."
Te mennyire vagy nyitott? Eltudod képzelni azt hogy egy 3 napja halott ember feltámad?
"Jepthath (magyarul Jefte) tortenetet nem ismered, nem emlekszel probatetelre, a vicc az, hogy ott nem volt robatetel, hanem egyszeruen megolte Jepthath a lanyat. Birak konyve 11:1-40 (az egesz tortenet)."
Ez sem vicc. Én logikának nevezném. Azért nem emlékeztem próbatételre mert ott nem is volt és ezt te magad is írod. Ha ezt tudtad akkor egyáltalán miért hoztad fel a 17. kommentben?
Hiszen te magad megadod rá a választ hogy nem próbatétel volt. Ha nem az volt akkor értelem szerűen semmilyen próbatétel nem volt!
"A rabszolgasaggal hidd el en nagyon alaposan uttananeztem amit a Biblia ir, es arra kovetkeztetsre jutottam a te elozo kommented alapjan, hogy megint nem voltal oszinte sot igazsagos sem!"
Akkor magyarázd el hogy mit is vársz tőlem!
"A rabszolgasaggal hidd el en nagyon alaposan uttananeztem amit a Biblia ir, es arra kovetkeztetsre jutottam a te elozo kommented alapjan, hogy megint nem voltal oszinte sot igazsagos sem! Hogyan tudod magad hivonek vallani de megse vagy oszinte magaddal szemben sem es igazsagtalan? Leirsz egy sort es abbol mondod, hogy kifizeti az adossagat holott semmi adossagrol szo sincs. Elsosorban SEMMI ADOSSAGROL NINCS SZO! Ez egy torveny amit az emberek azt mondjak, hogy Isten adta aki a torvenyeket!"
Akkor megint nem értem hogy mire akarsz rávilágítani. Napjainkban is van rabszolgaság. Én ezt állítottam szembe azokkal a törvényekkel amit a Bibliában olvashatsz. S mivel te alaposan utána néztél te jobban is tudod. Oké akkor ne legyen adósság akkor mi legyen vagy mi van? Nem értem hogy mit akarsz ebből az egészből kihozni!
"A masik idezetben megint leirsz egy sort, hogy "aki ugy megveri a rabszolgajat, hogy meghal azt meg kell torolni." De a vagany reszeket megint kihagytad :)"
Nem csak hogy kihagytam néhányat egy csomó részt kihagytam és még rengetek olyan rész van amit még csak meg sem említettem. Ugyan is csak szemezgettem a sok közül. Nézd el nekem de nem tudtam hogy mindet végig akarod elemezni. Elemezzük végig az egészet de akkor írd le hogy ez a szándékod mert én meg nem vagyok gondolat olvasó.
"Te hivokent muszaj elhinned, hogy ez a torveny ISTENTOL JOTT! Es neked ez moralisan nagyszeru, hogy valakit lehet birtokolni, szolgakent, mint a sajat tulajdonodat?"
Igen hívőként elhiszem hogy ez a törvény Istentől jött. Az viszont a te állításod hogy ez morálisan nagyszerű lenne ezek a te szavaid és én nem értek velük egyet. De hívőként nekem nem is kell ebből morális kérdést csinálnom egyszerűen azért mert én keresztény vagyok. Galata 3. fejezet! Nem idézek külön verset mert még azt hiszed hogy ki akarok hagyni valamit. Újszövetség, Biblia!
"Nem erdekel, hogyha ugy bansz a szolgaddal, mint egy angyallal, az immoralis dolog, hogy valakit birtokolhatsz, mint a sajat tulajdonodat!"
Ezt az adott történelmi kor szokásai, törvényei, törvényhozói döntik el. S természetesen ugyan ez igaz a társadalomra is. Elfogadja avagy sem. Szolgaság és rabszolgaság az mindenütt és minden korban volt és lesz is. Mindig lesznek szolgák és urak legyen az morális vagy immorális ez ellen nem tudsz tenni semmit sem. Itt a szép új világ de még is vannak rabszolgák legyen az USA vagy az Európai Unió vagy a világ egyéb része teljesen mindegy.
Pedig sajnos így van nagyon sok ember úgy gondolja hogy birtokolhatja a másikat! És bizony van is olyan akit birtokolnak. De akiben ott van a Krisztus azok nem úgy gondolkodnak hogy birtokolhatják embertársaikat! Hogy kiben van ott a Krisztus azt nem az én dolgom eldönteni!
"Bar mondod, hogy Jezus nem tamogatja a kegyetlenkedest, de eleg kegyetlen volt a fugefaval, amikor elszaritotta."
Te is kegyetlen vagy kivágsz egy fát leszakítasz egy virágot vagy akár megveszed valahol?
De azért had említsem meg hogy te is csak egy részt idéztél ebből a történetből és nem az egész történetet.
"Ugyancsak o Isten ostoranak is nevezte magat."
Mikor? János evangéliumában sok mindennek nevezi magát Jézus de az ostor az nincs közte!
"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége."
Én ezt nem hiszem hanem tudom. Átéltem!
"Tovabba muszaj eladnod mindenedd es kovessed ot,..."
Nem, nem muszáj eladnod mindenedet de ha akarod akkor megteheted. Ezt az adott ember dönti el szabad akaratából!
"Mennyire monddhatod, hogy Jezus nem tamogatja a kegyelmet amikor o jott ezekkel, hogy "vessetek el, ott lesz siras es fogcsikorgatas"?"
A kegyelmet nem támogatja Jézus? Ezt hogy érted?
"Tudod ha oszinte akarsz lenni magaddal elsosorban akkor nem jo ha csak kivalasztod a szep dolgokat a Bibliabol es ignoralod a rossz dolgokat."
Ha te azt hiszed hogy a hívő emberekkel csak csupa jó dolog történik akkor te tényleg egy mesevilágban élsz! Te tényleg azt hiszed hogy én azért mert hívő vagyok még semmi bajom nem volt? Vagy hogy teljesen tökéletes az életem és mindenem meg van és semmi ért nem kell szenvednem vagy esetleg küzdenem meg ilyesmik? vagy még is mit gondolsz? Hogy milyen egy hívő ember élete?
A hívő emberek ezeket a dolgokat megélik, átélik őket is ugyan úgy érik bajok mint bármelyik másik embert az egész földön. Nincsenek burokban, senki!
"Ha a Biblia tokeletes akkor a rosszat is meg kell nezni es azt kerdesre vonni es belatni, hogy azert a Bibliaban a szepp dolgok mellettt ott van a sok szornyu dolog is amivel konnyen kiovetkeztethetunk, hogy egy tokeletes Isten nem tenne ilyet, igy akkor csak emberek irhattak semmifele Szentlelek ihlet nelkul."
Igen emberek írták ez egy köztudott dolog. Az pedig hogy ihletet az hit kérdése! Bár azért nem egészen. De mivel ismered a Bibliát ezzel neked nem mondtam újat. Hogy tökéletes e a Biblia? Szerinted mi a tökéletes? Ha te magad nem vagy az akkor honnét tudod hogy mi a tökéletes? Mihez hasonlítod? Mivel veted össze hogy kiderüljön hogy tökéletes a Biblia vagy nem az.
Isten tökéletes, de ne ess abba a hibába hogy azt gondold a világ is tökéletes. A világ nem tökéletes így az itt történő dolgok sem lesznek azok. Majd eljön az idő amikor tökéletes lesz minden. Van az Isten általi tökéletesség és van az emberi tökéletesség. De egyiket sem ismerjük pontosan hogy milyen. Mivel tökéletlenek vagyunk. Így nem is lehet meghatározni hogy mi a tökéletes teljes egészében. Ne legyenek szörnyű dolgok. Isten parancsba adta a népének hogy - Ne gyilkolj!" De még is gyilkoltak akkor is amikor úgy mond nem volt rá Istentől engedélyük. Miért nem hallgattak az Isten parancsára?
Ahonnan Ábrahám kijött, ott volt emberáldozat, úgyhogy Ábrahám nem biztos, hogy érezte, hogy ez rossz.
Lehet, ha nem akarta volna feláldozni a fiát, akkor Isten azt emelte volna ki, hogy: mivel szerettél, megtartottad parancsomat.
22.Hsz!
Ez igaz.Ábrahám szülővárosában természetes volt az elsőszülött fiúgyermek feláldozása.
Nem hiszek bennük, így minden bizonnyal meg sem jelennének nekem.
Semmit, otthagynám őket, és elsétálnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!