A buddhizmus öt fogadalmát mennyire pontosan kell betartania egy átlagos vallásgyakorlónak?
én mindig is úgy láttam a buddhizmust, illetve sok utánaolvasás után is arra a következtetésre jutottam, hogy nincsenek "szabályok". mármint vannak olyan előírások amelyek tesznek igazi buddhistává, de ezeknek a betartását nem vesszük olyan szigorúan. például a ne ölj, amelyhez hozzátartozik a húsfogyasztás kizárása- számomra lehetetlen ezt teljesíteni, a közeg amelyben élek kizárja a húsnélküli étkezést. másrészt a ne hazudj- törekszem a tiszta és erkölcsös viselkedésre, viszont szerintem az is az erkölcs része, hogy például nem bántok meg valakit, hanem kegyes, apró hazugsággal kímélem meg a fájdalomtól. és miután a buddhizmusban az is fontos hogy ne okozzunk másoknak fájdalmat, szerintem ez így a megfelelő cselekedet.
csak láttam olyan hozzászólásokat is különböző fórumokon, amelyek görcsösen ragaszkodnak az 5 fogadalomhoz, hogy még a kegyes hazugság és a húsevés is minden esetben bűn.
de én nem így látom a buddhizmust és szerintem a buddhisták nagy része sem. a buddhizmust számomra a tisztaság és jó emberi viselkedésre törekvést is jelenti, korlátok nélkül, ám útmutatással
lehet hogy félreértelmezem a buddhizmust? ti mit gondoltok?
igaz
viszont sok buddhistát ismerek akik úgyszintén esznek húst, sőt igazából kevés olyan buddhistát ismerek aki vegetáriánus életmódra tért. viszont én mégis buddhistának tekintem őket és ők is magukat, ami szerintem teljesen jogos, miután aránylag kevés buddhista tartja magát ehhez az életmódhoz, plusz amikor bármi kérdésnek utánaolvastam a buddhizmusról, akkor a válaszok kb mindig azok voltak, hogy ajánlott betartani, viszont ez nem feltétlen lételeme a vallásnak, a lényeg az hogy Buddhát követed, és törekszel a nirvanára, megtisztulásra. sőt kezdjük ott, hogy vannak buddhisták akik az újjászületésben sem hisznek, de attól még követik Buddhát és a tanait, és ettől ők is buddhisták lesznek. legalábbis szerintem.
lehet rossz példa, de engem például katolikusnak neveltek, és szinte az összes korábbi barátaimat/ismerőseimet is, de egyikünk sem tartott be szabályokat, még csak nem is igyekeztünk, mégis megkérdőjelezés nélkül katolikusnak voltunk mondva, és nagyjából senkit sem érdekelt a be nem tartott törvények, pedig a kereszténységet pont hogy mindig szigorúbbnak láttam, a buddhizmusban a végső boldogság keresését és a saját utunk megtalálását láttam.
várom a további véleményeket!:)
"A théraváda szerzeteseknek határozottan meg van tiltva bizonyos állatok húsának fogyasztása, de ennek az oka nem vezethető közvetlenül vissza az ölésre vonatkozó szabályra."
"(bár a korai buddhisták, köztük Buddha is elfogadta a húsos ételt, ha azt az állatot nem kizárólag az ő számára vágták le). Buddha erkölcstani alaptétele az, hogy ne bántsunk senkit: se másokat, se önmagunkat. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!