Buddhizmusban nem világos valami, aki ért a témához, írjon? + Lent.
Az világos, hogy magunk vagyunk felelősek önmagunkért, megvilágosodásunkért, hogylétünkért.
Azt is érteni vélem, hogy a buddhista filozófia szerint az istenek még nem léptek ki a szamszárából. (Tehát nem olyan értelmű az isten szó, ahogyan pl. a keresztények használják.)
Ami a kérdésem: Gautama Sziddhártha, a Buddha mit mond arról, hogy van-e egy "legfelsőbb lény"? Olyasmi, mint pl. a kereszténységben a Teremtő.
Erről mond-e valamit?
Úgy rémlik, hogy Indra kérésére forgatta meg a tan kerekét.
Akkor itt "kilyukadunk" egy hindu "eredetre"? Ísvara?
Ha nem, akkor hogy van ez?
Nincs. Az istenek is alavetettek a szenvedesnek, a szamszaraban elnek. A buddhista kozmologiaban hat letsik van, melyek kozott bolyonganak az erzo lenyek, es halaluk utan a hat letsik valamelyikere szuletnek ujra. (Az emberi letsik is ilyen.) Istenkent is ujra lehet szuletni, ha valaki nagyon sok jo karmat halmoz fel eleteben. De ez a nagyon sok jo karma is kimerul egy ido utan.
A buddhista kozmologia a buddhizmus keletkezesekor Indiaban elterjedt brahmanizmusbol szarmazik, ezert a hasonlosag a hinduizmussal.
Köszönöm.
Egy előadásban hallottam - úgy rémlik - hogy az előadó azt mondta, hogy Sziddhártha nem akart tanítani, de Indra kérlelte Őt és végül megtette.
Akkor ez honnan jöhetett? Ti nem hallottatok erről?
Én úgy tudom feltették neki ezt a kérdést, de nem válaszolta meg.
Korlátozott tudatom alapján én viszont úgy értelmezem ezt hogy ha elég "tiszta ,, minőségű tudatot sikerül elérnünk (vagyis elég közel kerülünk saját Buddha természetünkhöz), akkor megtudjuk erre a kérdésre a választ. Vagyis azért nem válaszolt rá, mert nem segítene semmiben a válasz, de mikor valakinek elég képzett lesz hozzá a tudata akkor meg már úgyis mindegy, mert tudni fogja a választ is a saját tapasztalata alapján.
A kérdés tehát kizárja a választ.
Viszont így aki meg kíváncsi rá, annak ösztönző erejű lehet a gyakorlásra.
Amúgy is Buddha azt mondta egyszer ha jól emlékszem (bocsi de emlékezetből írom):
~Egy őszi erdőben voltak és Buddha azt mondta: -látjátok itt minden felé a lehullott faleveleket?
Majd felvett egy marékkal és azt mondta.
Ez itt a kezemben amit tanítok nektek mert ez visz el a szenvedéstől való megszabaduláshoz.
De ha körbenéztek az erdőben lévő összes levél lenne akkor a tudásom, de többit nem tanítom mert felesleges a cél eléréséhez.
Vagyis tudta a választ de nem tartotta szügségesnek hogy elmondja, mivel aki eléri a Buddha állapotot rendelkezni fog a többi tudással is.
Bocsi ha kicsit kicsavartam a témát, jelenleg ennyit tudtam erre reagálni.
További szép estét. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!