Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a lélek és az elme fogalma?

Ay carramba! kérdése:

Mi a lélek és az elme fogalma?

Figyelt kérdés
Tudományos és vallásos szempontból is.

2017. jan. 28. 18:48
 1/8 KZitus ***** válasza:

Szia

A Szentírásban a „lélek”-nek fordított héber (neʹfes [נֶפֶשׁ]) és görög (pszü·khéʹ [ψυχή]) szavak utalhatnak egy személyre, egy állatra vagy azok életére.

Elme.Az agynak az a képessége, mely lehetővé teszi az információgyűjtést, az érvelést és a következtetést. Olyan rokon értelmű görög szavakat fordítanak „elmé”-nek, melyek az elme egy-egy jellegzetességét fejezik ki. Ilyenek például a gondolkodóképesség, értelmi képesség, felfogóképesség, intelligencia, gondolkodás, gondolat, szándék, emlékezőképesség, gondolkodásmód, szemléletmód és vélemény.

2017. jan. 28. 19:19
 2/8 anonim ***** válasza:
És az elmét melyik szóval írja le a Biblia?
2017. jan. 28. 19:51
 3/8 anonim ***** válasza:
Azon kívül amit a wiki ír? Nem hinném, hogy a tudomány elfogadja a lélek szót vallási értelemben. Általában a szellemhez, éntudathoz kötik, amolyan felettes én, a tudat része. Az elme, talán a tudat "gondolkodó része" de ezt csak az elmélkedik szóból gondolom. A tudomány sem az elmét, sem a lelket nem fogja tudni a testtől különállóként kezelni, a vallás viszont a lelket képes elkülöníti a testtől, az elmét nem tudom, talán néhány vallás elfogadja, hogy képes különválni a testtől. Szerintem ahány vallás, annyi értelmezés van erre. Néhánynál a lélek és az elme "működése" is elég hasonló.
2017. jan. 28. 19:55
 4/8 anonim ***** válasza:

Vallásos szempontból ez igen sokrétű lehet.

Például Buddha szerint az emberi én, nevezzük léleknek, nem egy örök szubsztancia. Hanem néhány mulandó alkotóelem(szkandha) ideiglenes összetétele. Ugye itt kijön hogy a buddhizmus alapvetően nem ismeri el egy ilyen különálló lélek létezését, mint a kereszténység.

Szóval, ezek a szkandhák pedig nem mások mint:

a szanszkárák (testiség,érzékekés,észlelés,karmikus formáló erők)

vidzsnyána (tudat,elme)

A tudatot,elmét pedig nagyon egyszerűen úgy lehetne összefoglalni, megint mondjuk buddhista szempontból hogy az a mentális erő mely nélkül a fizikai test élettelen.

Bonyolultabban itt ki van fejtve:

[link]

2017. jan. 28. 19:57
 5/8 A kérdező kommentje:
Hm, érdekes információk. Nem tudom, ha belegondolunk, akkor az elmének vannak szintjei, mint az értelmi képességek (gepárd-ember pl.), tehát valószínű, hogy a lélek hasonló lehet.
2017. jan. 29. 07:01
 6/8 Alex Fly ***** válasza:

Az elme kifejezést szokták használni a lélek értelemben is. Mindkettő a görög pszükhé magyar megfelelője -de a pszükhé ennél tágabb értelmű, aminek a kettő közül inkább a lélek felel meg. Magában foglalja az értelem, érzelem, akarat megnyilvánulásait is.

Sajnos a magyar nyelv régebben nem tett különbséget a lélek és a szellem között, így az elterjedt bibliafordítások mindkettőt ( a görög pszükhé és pneüma kifejezést) a lélek szóval említik, ami sok félreértés forrása, de a hagyomány miatt általában nem változtatnak ezen. Vannak azonban olyan fordítások (Vida, Csia, a készülőben levő Szent Pál), melyek -az idegen nyelvű fordításokhoz hasonlóan- megkülönböztetik ezeket.

De ha komolyabban érdekel a téma, akkor ajánlom Csia Lajos Bibliai lélektan c. művét, ahol elég részletesen tárgyalja az általad feltett kérdést.

2017. jan. 29. 13:04
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező.

Én úgy látom és úgy gondolom, hogy a lélek, az maga az ember, a jellemével együtt, az érzelmeivel együtt, az egyéniségével együtt.

A szellem pedig a tudás, az információ, az ismeret, a világosság, az értelem.

Nos, hogy az elmét ki hogy értelmezi és határozza meg azt nem tudom. Lehet akár csak a szellem, de lehet akár a lélek és a szellem összefoglaló megnevezése is.

2017. jan. 31. 11:04
 8/8 A kérdező kommentje:
Lehet; És ha állati értelemben vesszük ezt a kettőt? Van különbség?
2017. jan. 31. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!