Miért parancsolta meg az Úr Mózesnek, hogy kövezzék meg a szombaton fát szedegető embert? Számok könyve 15,35
Ha ez a fát szedegető ember az Újszövetség korában élt volna, akkor nem kövezték volna meg, hisz Jézus megmentette ily módon a házasságtörő asszonyt is.
Akkor miért parancsolta meg az Úr Mózesnek, hogy kövezzék meg a szombaton fát szedegető embert? Számok könyve 15,35
nem akartam offolni, ezért új kérdést írtam ki:
"Miért maradt büntetlenül Áron?"
mindenkinek szép napot
Kedves szp72!
Végülis Isten,csak úgy viccből adta a 10 törvény Mózesnek,mondván:"Tegyetek jó belátásotok szerint!Ha tetszik,lopjatok,vagy gyilkoljatok,ünnepeljetek szombatot,vagy ha nektek úgy tetszik vasárnapot...."
Te ezt így gondoltad?
munyamunya!
Érdekes a fejtegetésed, bár inkább egy ügyetlen kimagyarázásnak tűnik. Eddug úgy tudtam, hogy van valamiféle tízparancsolat, amely tartalamaz egy 'ne ölj' tételelt. Apróbetűs kiegészítés nélkül. Ehhez képest a fát szedegető ember legyilkolása éppen 180 fokkal megy szembe e tétellel.
@ Végülis Isten,csak úgy viccből adta a 10 törvény Mózesnek,mondván:"Tegyetek jó belátásotok szerint!Ha tetszik,lopjatok,vagy gyilkoljatok,ünnepeljetek szombatot,vagy ha nektek úgy tetszik vasárnapot...."
A kisgyerekekkel szigorúan betartatjuk, hogy ne nyúljon a késhez, ollóhoz. A törvény értelme egyáltalán nem az, hogy semmiképp sem szabad az ollóhoz nyúlni. Aki megérti miért nem szabad az ollóhoz nyúlni, az már igazából hozzá is nyúlhat, mert tud magára vigyázni.
A szombat törvénye arravaló, hogy legyen időd Istenre, s a törvény szellemét tekintve igazából tökmindegy, hogy mikor. Tulajdonképp a szombat attól szombat, hogy valaki a tökegyforma napok közül, az egyikről kitalálta, hogy az szombat. A dátumvonal környékén mindmáig vitatkoznak, hogy mikor van szombat vagy vasárnap, mert a hatóságok gazdasági okokból megváltoztatták. Amerikában ugyanis amikor szombat van Ázsiában már vasárnap így a köztük lévő szigeteken praktikusan úgy érdemes számolni az időt, amely földrésszel szorosabb kapcsolatot ápolnak.
Ha pedig valaki körbe utazza a földet, mint Phileas Fogg a híres regényben, akkor a körbeutazás irányától függően neki eggyel több vagy kevesebb napja (pontosabban éjszakája és napalja) lesz, mint akik egy helyben maradtak. A sarkvidékeken pedig teljesen értelmét veszti a nappalból és éjszakából álló nap. A szombat kijelölése egy mesterséges dolog, pusztán megegyezés kérdése.
A Krisztus vasárnap támadt fel, szombaton pedig egész nap halott volt. Ennek mély szimbolikus értelme van. Vasárnap a hét első napja, tehát amikor a hatnapos elbeszélés szerint Isten elkezdett teremteni, elsőként a világosságot. Krisztus feltámadása az új teremtés kezdete, ő az új világossága a világnak.
A szombat pedig a régi teremtés és a régi törvény lezárása, amely a halálé. Nem a szombat betartása ad új életet, hanem Krisztus. Persze a szombat parancs szelleme az jó, azt meg kell tartani. A keresztények vasárnapot, Krisztus feltámadását, az új teremtés kezdetét ünneplik, s ezen napon tartják meg a szombat lényegét, de aki tényleg nem tudja megtartani vasárnap az megtarthatja máskor is.
Kedves szp72!
Tévedsz!
Isten nem csak úgy blindre kiszúrt egy napot,hanem a teremtés emléknapját kiválasztotta a 7 nap közül:
"Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt."
Nem mindegy,hogy az Isten által kiválasztottat szenteljük meg,vagy egy tetszésed szerintit.
A szombat,az Isten szerinti szent nap,s a vasárnap az ember szerinti.Kit szolgálsz Istent,vagy embert?
Kedves Pietrosol!
Ugyanaz az Örökkévaló Isten adta parancsba a 'ne ölj't mint aki utasította Izraelt, hogy mit tegyenek a törvényszegővel. Ez van. Nem mintha neked kívülállóként nem lenne tökmindegy...
munyamunya!
Ez a másokon azt követelem, amit magam nem teszek a farizeus mentalítás. Ez az önmeghasonlás. Tehát nem ez van, hanem Te azt hiszed, hogy a farizeus által a Bibliába belecsempészett, isten parancsának hazudott tétel valóban istentől származik.
Egyébként miért vagyok kívülálló? Illetve, miért gondolod magadról, hogy Neked kiosztott valaki, valamiféle tisztet, hogy dönts az emberek hovatartozásáról?
Kedves Pietrosol!
A válaszaid alapján - és az ember a beszédéből ismertetik meg ilyennek vagy olyannak - úgy tűnik, hogy inkább provokálni és szétcincálni igyekszel az Írásokat, nem pedig megérteni az Örökkévaló akaratát. Tapasztalatom szerint sokan vannak, akik próbálják saját szájízük szerint válogatgatni a bibliai szövegeket, egyes helyekre, amik túl nehéznek látszanak, rásütik, hogy "betoldás", "becsempészett hazugság", stb. Ez a gondolkodásmód a megtéretlen szív hangja, amikor az ember még próbál kiskapukat keresni, nehogy el kelljen ismerni, hogy tényleg olyan komoly a helyzet, nehogy valóban el kelljen hagyni a törvénytelenségeinket, nehogy az Isten előtt igazán megalázzam magam, hiszen hát én mégis jobban tudom, mit akart mondani az Örökkévaló, majd én megállapítom, mi az eredeti és mi nem az Írásokban. Ez a hozzáállás az, ami alapján azt mondtam, nem vagy - még - Isten népének a része, azaz kívülállóként piszkálgatod csak a Bibliát, hogy magadat igazolhasd belőle. Sajnos az Írás nem erre való, hanem pont ellenkezőleg: elválasztja a lelkit, a földit a szellemitől, és az Úr szerint nem felbontható. Még neked sem.
Ez egyébként nem "döntés a hovatartozásodról", hanem a jelenlegi(!) állapotod felismerése a részemről. Szükséges, hogy a hívők képesek legyenek különbséget tenni igaz és hamis között. Én is erre igyekszem.
munyamunya!
Nem akarok semmit szétcincálni, nem is kell. Csak rámutattam, hogy rozoga filozófia az, ami ilyen önellentmondáson alapszik. Isten nem kérhet olyant, amelyet maga nem tart meg, mert ebben az esetben a maga képére teremtett ember is nyíltan lehet hitvány, aki követel, de maga másként tesz. Ebben az esetben Isten is hitvány lenne. Ellenben az emberben van hitványság és a legjobb fedezéknek Istent használni.
A másik dolog, amit elfelejtettél a mondandódban, hogy amit leírtál az a véleményed. Nem objektív valóság, hanem amit gondolsz. A Biblia egy könyv, semmi több. Az a Te véleményed, hogy abban minden helyes és Isten akaratát közli. Az meg az enyém, hogy az az Isten, akinél nincs változás vagy annak árnyéka köszönő viszonyban sincs azzal, aki az Ószövetségben megjelenik és barbár gyilkolászásra, kultúrák lerombolására, rablásra buzdít. Az a Te hozzáállásod, hogy csak azért mert ezt mondják ezt hiszed. Más meg azt gondolja, hogy azért mert egy teríken szerepel macskaürülék, rigótetem és temesvári sertéstokány az nem jelenti azt, hogy mindent meg kell enni.
A harmadik pedig, hogy, ha számodra a megtérés azt jelenti, hogy a macskaürüléket és a madártetemet egy napon említed a temesvárival, akkor a Te megtérésed egy könyvbe vetett hit, semmi több. Nem Istenben hiszel, hanem egy mások által eléd tárt szekunder ismeretben. Felhívom a figyelmed azokra az evangéliumi részekre, ahol Jézus Krisztus az Ószövetség igazságnak vett tételeit forgatja fenekére. Vagy az embergyilkosra, mert tudtommal embergyilkosságra az Ószövetség Istene buzdított. Legalábbis nem igazán olvastam más entításról, aki erre buzdított volna bárkit.
Egyébként értelek! Könyvistenben hiszel és könyvistennek igaznak kell lennie.
Kedves Pietrosol!
Tökéletesen illusztráltad, miért mondható el rólad mindaz, amit az előbb leírtam. Amiről beszélsz, az egy nagyon ősi hamis tanítás, már az apostolok is ismerték, és könnyen hatalmába keríti azokat, akiknek viszket a fülük. Az Isten azonban irgalmas és mindenki megmenekülését munkálja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!