Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol van ilyen a Bibliában?

Hol van ilyen a Bibliában?

Figyelt kérdés

Egy válaszoló írta ezt:

"Igen, Isten mindenkinek megbocsát a halál pillanatáig. Lehetsz a legnagyobb gané, ha a halálod pillanatában bűnbánatot tartasz, mennybe jutsz."

Nekem a lator jutott eszembe, de ő nem bánta meg tettét, hanem felismerte Jézust, és arra kérte, emlékezzen meg róla a visszajövetelekor.

Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben, ahogy mondani szokták, a zuhanó repülőn nincs ateista.

2017. jan. 13. 23:50
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
És nem igazságtalan, hogy van, akinek ez megadatik, és van, aki hirtelen hal meg? Nekem a Biblia alapján ez hamis tanítás. Sem Jézus nem tett ilyen kijelentést, sem egyetlen próféta sem. Főleg, hogy Jézus tanítása szerint nem bűnbánat által üdvözlünk.
2017. jan. 13. 23:53
 2/12 anonim ***** válasza:
35%

Én írtam, a katolikus hit szerint van így. Szerintem a jobb lator megbénta tettét, hiszen azt mondta, mi méltán szenvedünk itt. Elismeri, hogy bűnös volt. Péter háromszor tagadta meg Jézust, de megbénta, és ő lett az első pápa. Saul irtotta a keresztényeket, de megbánta, és ma Szent Pálként tiszteljük. Hosszasan lehetne sorolni. A zuhanó repülőn nincs ateista, de senki nem tudhatja, hogy a halála előtti percekben, másodpercekben lesz-e lehetősége bűnbánatot tartani. Lehet, hogy egy pillanat alatt elüti egy autó. Szóval ez kockázatos játék. Jézus figyelmeztetett. Azt mondta, virrasszatok, mert nem tudhatjátok, mikor érkezik a gazda. Jaj, azoknak, akik alszanak, mikor megjön. Lehet említeni a balga szűzeket is, akik éppen elmentek olajat vettek a lámpásukba, mikor jött a vőlegény.

.

Van, akinek megadatik, hogy fel tud készülni a halálra, van, akinek nem. Igazságtalanság? Igen. Mehetsz ezzel is az ombuccmanhoz. Mint ahogy igazságtalan, hogy az egyik ember magas, a másik alacsony, az egyik Svájcba születik, a másik Etiópiába.

2017. jan. 14. 00:22
 3/12 A kérdező kommentje:

"Szerintem a jobb lator megbénta tettét, hiszen azt mondta, mi méltán szenvedünk itt. Elismeri, hogy bűnös volt."

Ez nem megbánás csak elismerés, nem ugyan az.

"Péter háromszor tagadta meg Jézust, de megbénta, és ő lett az első pápa. "

Én ilyenre nem emlékszem Péter azért üdvözülne, mert megbánta. Ez valamiféle csúsztatott érvelés a kérdésemre.

" Saul irtotta a keresztényeket, de megbánta, és ma Szent Pálként tiszteljük. "

A kérdésem ugyan az. Saul azért nyert a Biblia szerint üdvösséget mert megbánt bármit is?

A Bibliában ezek szerint a példák szerint egyetlen helyen sem szerepel, hogy bárki is bűnbánat által nyert volna üdvösséget.

2017. jan. 14. 00:29
 4/12 anonim ***** válasza:
63%
Az nyer üdvösséget, aki Istent követi. Követte a jobb lator ("emlékezz meg rólam..."), követte Péter, követte Saul alias Szent Pál, és még sokan mások.
2017. jan. 14. 00:46
 5/12 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint mégsem bűnbánat által nyertek üdvösséget. Kérdésem továbbra is az, hogy hol találok a Bibliában olyan részt, ami igazolja a tanításodat, hogy halál pillanata előtti megbánás üdvösséget nyer. Saul kontra Pál esetében valami tudás hiányt vélek felfedezni, Saul a héber Pál a római neve megtérés előtt és megtérés után is. Nem kapott más nevet megtérése után, Pál volt már születése óta.
2017. jan. 14. 08:54
 6/12 anonim ***** válasza:

"Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben"

De bizony, ez óriási kunszt, ugyanis nem formális bűnbánatról beszélünk (mint a zuhanó repülőn szokás), hanem ŐSZINTE bűnbánatról.

Aki az egész életét úgy élete le, hogy szembe ment Isten akaratával, az élete utolsó pillanataiban sem fog tudni másképp működni, mert a saját beidegződéseinek a csapdájában reked. Van szabad akarat, de aki ezt egész életében nem gyakorolja (vagy rosszul gyakorolja) az pánikhelyzetben főleg nem fogja tudni azt helyesen gyakorolni.

Aki legalább egyszer tartott már életében tudatos lelkiismeret-vizsgálatot, az pontosan tudja, hogy ez bizony nem egy egyszerű művelet, amit csak úgy egy zuhanó repülőn is meg lehet tenni. Elvileg persze igen, de a gyakorlatban az emberek 99,9 %-a ennél lelkileg sokkal gyengébb és esendőbb.

2017. jan. 14. 10:41
 7/12 anonim ***** válasza:
Ha szerinted nem nagy kunszt, akkor neked nem volt még. Én majd bele döglöttem, annyira fájt.
2017. jan. 14. 10:56
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
A kettő - a bűnbánat és Isten követése - összefügg. Istent csak úgy követheted, ha igyekszel ellentmondani a bűnnek a múltban a jelenben és a jövőben egyaránt. A "tanításom" nem az enyém, hanem a katolikus egházé. Konkrét kérdésedre, hogy hol találjuk meg a Bibliában az adott részt, nem tudok válaszolni. Én nem vagyok sem pap, sem hittanár. Ha mélyebben érdekelnek a vallások, vagy egy konkrét vallás, javaslom, iratkozz be valamelyik hittudományi főiskolára. Ott sokkal képzettebb embereket találsz, mint itt a GYK-n, így feltehetően számos kérdésedre tudnak majd válaszolni.
2017. jan. 14. 11:33
 9/12 A kérdező kommentje:
Látod, Kolompár, hármat válaszoltál ide, és mi volt a kérdés? Hol van ilyen a Bibliában. Tudod? Nem! Évtizedekig voltam vendége én magam is hittanóráknak és miséknek, tudom, hogy semmiféle tudás átadás nincs a katolikusoknál, csak dogma átadás, ezért pontosan tudom, hogy ezt nem tudhatod, csak a dogmákat terjeszted. Na mindegy, ha nem tudod, akkor megint csak azt mondom, hogy nem volt kötelező válaszolnod. Nem is értem, hogy miért tetted?
2017. jan. 14. 13:26
 10/12 A kérdező kommentje:

""Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben"

De bizony, ez óriási kunszt, ugyanis nem formális bűnbánatról beszélünk (mint a zuhanó repülőn szokás), hanem ŐSZINTE bűnbánatról. "

Nem kunszt! 10 perccel ezelőtt nem bánta meg a bűnét, most, hogy halálfélelme van, rögtön bűnt bán. De teljesen mindegy a kérdésem szempontjából, hogy ezt Te vagy én hogy gondoljuk. A Bibliai ismételten elmaradt. Duma az van bőven, meg okoskodás, de bibliai idézet valahogy mindig elmarad, pedig a kérdés csak annyi, hogy hol van a Bibliában.

2017. jan. 14. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!