Hol van ilyen a Bibliában?
Egy válaszoló írta ezt:
"Igen, Isten mindenkinek megbocsát a halál pillanatáig. Lehetsz a legnagyobb gané, ha a halálod pillanatában bűnbánatot tartasz, mennybe jutsz."
Nekem a lator jutott eszembe, de ő nem bánta meg tettét, hanem felismerte Jézust, és arra kérte, emlékezzen meg róla a visszajövetelekor.
Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben, ahogy mondani szokták, a zuhanó repülőn nincs ateista.

Én írtam, a katolikus hit szerint van így. Szerintem a jobb lator megbénta tettét, hiszen azt mondta, mi méltán szenvedünk itt. Elismeri, hogy bűnös volt. Péter háromszor tagadta meg Jézust, de megbénta, és ő lett az első pápa. Saul irtotta a keresztényeket, de megbánta, és ma Szent Pálként tiszteljük. Hosszasan lehetne sorolni. A zuhanó repülőn nincs ateista, de senki nem tudhatja, hogy a halála előtti percekben, másodpercekben lesz-e lehetősége bűnbánatot tartani. Lehet, hogy egy pillanat alatt elüti egy autó. Szóval ez kockázatos játék. Jézus figyelmeztetett. Azt mondta, virrasszatok, mert nem tudhatjátok, mikor érkezik a gazda. Jaj, azoknak, akik alszanak, mikor megjön. Lehet említeni a balga szűzeket is, akik éppen elmentek olajat vettek a lámpásukba, mikor jött a vőlegény.
.
Van, akinek megadatik, hogy fel tud készülni a halálra, van, akinek nem. Igazságtalanság? Igen. Mehetsz ezzel is az ombuccmanhoz. Mint ahogy igazságtalan, hogy az egyik ember magas, a másik alacsony, az egyik Svájcba születik, a másik Etiópiába.
"Szerintem a jobb lator megbénta tettét, hiszen azt mondta, mi méltán szenvedünk itt. Elismeri, hogy bűnös volt."
Ez nem megbánás csak elismerés, nem ugyan az.
"Péter háromszor tagadta meg Jézust, de megbénta, és ő lett az első pápa. "
Én ilyenre nem emlékszem Péter azért üdvözülne, mert megbánta. Ez valamiféle csúsztatott érvelés a kérdésemre.
" Saul irtotta a keresztényeket, de megbánta, és ma Szent Pálként tiszteljük. "
A kérdésem ugyan az. Saul azért nyert a Biblia szerint üdvösséget mert megbánt bármit is?
A Bibliában ezek szerint a példák szerint egyetlen helyen sem szerepel, hogy bárki is bűnbánat által nyert volna üdvösséget.

"Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben"
De bizony, ez óriási kunszt, ugyanis nem formális bűnbánatról beszélünk (mint a zuhanó repülőn szokás), hanem ŐSZINTE bűnbánatról.
Aki az egész életét úgy élete le, hogy szembe ment Isten akaratával, az élete utolsó pillanataiban sem fog tudni másképp működni, mert a saját beidegződéseinek a csapdájában reked. Van szabad akarat, de aki ezt egész életében nem gyakorolja (vagy rosszul gyakorolja) az pánikhelyzetben főleg nem fogja tudni azt helyesen gyakorolni.
Aki legalább egyszer tartott már életében tudatos lelkiismeret-vizsgálatot, az pontosan tudja, hogy ez bizony nem egy egyszerű művelet, amit csak úgy egy zuhanó repülőn is meg lehet tenni. Elvileg persze igen, de a gyakorlatban az emberek 99,9 %-a ennél lelkileg sokkal gyengébb és esendőbb.

""Amúgy szerintem nem kunszt bűnbánatot tartani az utolsó percekben"
De bizony, ez óriási kunszt, ugyanis nem formális bűnbánatról beszélünk (mint a zuhanó repülőn szokás), hanem ŐSZINTE bűnbánatról. "
Nem kunszt! 10 perccel ezelőtt nem bánta meg a bűnét, most, hogy halálfélelme van, rögtön bűnt bán. De teljesen mindegy a kérdésem szempontjából, hogy ezt Te vagy én hogy gondoljuk. A Bibliai ismételten elmaradt. Duma az van bőven, meg okoskodás, de bibliai idézet valahogy mindig elmarad, pedig a kérdés csak annyi, hogy hol van a Bibliában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!