Katolikus vagyok barátom úgyszintén, nem lehet templomi esküvőnk mert neki már volt, de elvált?
Házasságkötés után megcsalta barátodat volt felesége és így született a gyerek, vagy már korábban terhes volt és erről nem tudott a barátod?
Keressétek meg a helyi plébániát és van rá esély, hogy érvénytelenítik a házasságot. Utána természetesen lehet esküvőtök. Azonban ez a folyamat nem valami rövid, mivel alaposan körbejárják az esetet.
Lehet kérvényezni az egyházi bíróságot, hogy vizsgálja meg érvényes volt-e a házasság, s ha nem akkor érvénytelenítse. A procedura egy kicsit hosszú, de úgy tudom az esetek többségében kimondják a semmisséget.
Ha valaki megcsalja a házastársát az még önmagában nem teszi érvénytelenné a házasságot, de ha már a házasságkötéskor sem tartotta bűnnek vagy megengedhetetlennek a hűtlenséget vagy akár a válást, a házasság eleve semmis. Tehát ha a házasságkötés pillanatában teljesen komolyan gondolta a hűséget és a halálig való kitartást, akkor a házasság érvényes még ha most mást gondol is.
Persze a bíróság meg fogja vizsgálni, hogy mitől változott meg a hűtlen fél véleménye a hűséget illetően. S ha úgy látják, hogy az illető igazából fel se fogja, hogy mi az a jóban-rosszban való végső hűség, ki fogják mondani a semmisséget.
Hát elvileg nem lehet templomi esküvőtök, mivel a pasid egyházilag még mindig a volt feleségéhez tartozik, s ezt csak a halál oldhatja fel.
Azonban van egy jogi kiskapu, ez pedig az "érvénytelenítés". Én kicsit nevetséges dolognak tartom, hogy a házassági dolgokat annyira szigorúan veszik, hogy rengeteg embert kirekesztenek emiatt az egyházból, de ha meg akarják oldani, akkor mégis megoldják az újraházasodást, csak más nevet adnak a procedúrának.
Szóval a pasid régi házasságát nem "felbontanák", hanem azt mondanák rá, hogy már a megkötés pillanatában is "érvénytelen" volt. Ezt ha jól tudom, hosszasan kivizsgálják, "okokat" keresnek, na de mondjuk meg őszintén, ha akarnak találni, úgyis találnak valami mondvacsinált okot.
Szóval én a helyedben utánajárnék a dolognak. Gondolom, az sok sokat nyom a latba, hogy mennyire vagytok vallásosak. Mert ha azért szeretnétek ezt lefolytatni, mert nagyon fájna a szívetek, hogy Jézussal nem egyesülhettek többet az Oltáriszentségben, akkor nyilván az egyházi vezetés is úgy áll hozzátok, hogy találjon "okokat" az érvénytelenítésre. Ha azonban nem vagytok vallásosak, s csak a pompa és az élmény miatt akartok templomi esküvőt, akkor nem hiszem, hogy esélyetek lenne. Mindenesetre érdeklődjetek illetékes embereknél, és tegyétek meg amit csak meg lehet az ügy érdekében. Sok boldogságot! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!