Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Konkrét, gyakorlatias válaszok...

Konkrét, gyakorlatias válaszokat kérnék: Miért jobb a protestáns-pünkösdista hitelvek szerint élni, mint a katolikus hitelvek szerint?

Figyelt kérdés

Olyan hívők válasza érdekelne, akik nagyon határozottan tudják, konkrétan, hogy miben hisznek és miért. A gyakorlati része érdekelne a dolognak, tehát hogy a konkrét személyes életében az embernek miért lesz jobb, vagy esetleg az ember környezetének.

Miért lesz nekem jobb, ha Máriához is és a Szentekhez is imádkozom közbenjárásért? Miért lesz nekem jobb, ha szobrok, képek is vannak templomban, ahova eljárok?

Miért lesz nekem jobb, ha nyelveken szólok és elesek a Szentlélek jelenlététől?

Vagy ugyanígy a többi hitbeli sajátosságra gondolhatunk, most csak pár központit emeltem ki.

Nem az érdekel, hogy ez az igazság, meg az az igazság, meg hogy ez van a Bibliában meg az van a Bibliában, vagy a hagyományok szerint ez vagy az a helyzet, hanem konkrét gyakorlati rész érdekel. Pl. sikeresebb, kiegyensúlyozottabb, türelmesebb, stb. leszek, ha valamelyik irányzat hitelvei szerint élek.

Az üdvösség is más kérdés, elvileg mindkettő hitélet vezethet üdvösségre, de ebbe ne menjünk bele.

Ha lehet, szeretettel indokoljuk meg, miért jók a saját hitelveink gyakorlati szempontból, ne a másik oldal kritizálása legyen a cél, főleg ne személyeskedés.

2016. dec. 25. 20:26
1 2
 11/17 imakommandós ***** válasza:
a kérdésre légyszi.
2016. dec. 26. 16:24
 12/17 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudtam, hogy a felügyelőbizottság tagja vagy, bocsi.
2016. dec. 26. 16:45
 13/17 anonim ***** válasza:
Csak az nem jut el hozzád, hogy ha a nyelveken szólás nem bibliai, sőt, teljesen értelmetlen, akkor ezért biztos, hogy nem jobb pünkösdistának lenni. Így a kérdéshez tartozik.
2016. dec. 26. 16:46
 14/17 anonim ***** válasza:
4-es én voltam az első hozzászóló Írtál a szoborkészítésről és azt írtad hogy Isten megparancsolta hogy ne készíts magadnak faragott képet se a földiekről se az égiekről, akkor vajon Isten miért mondta Mózesnek hogy a frigyláda tetejére készítsen 2 arany kerubot?
2016. dec. 26. 18:12
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem azt mondta, hogy ne készíts, hanem hogy ne készítsd, hogy azt imádd.
2016. dec. 26. 18:49
 16/17 Vortrekker ***** válasza:

Nekem annyiból jobb ma katolikusnak lenni mint anno protestáns pünkösdista, hogy...

- a katolikus tanítás logikus, nincsenek benne ellentmondások a leglényegesebb területeken

- rá vagy kényszerítve arra, hogy új életet kezdj. Amott azt sulykolták, hogy "te jó vagy így is, nem kell tenned semmit", stb. Hát az üdvösség lehetőségéért tényleg nem lehet tenni semmit se, az ingyenes és kiérdemelhetetlen, de mi van azzal a 80 évvel amit itt töltünk? Engem nem inspirált ez a passzivitás.

- rá vagy kényszerítve arra hogy minden rosszal szakíts ami a kegyelmek és az életed kibontakozását akadályozza: nagyon nehéz fél szívvel katolikusnak lenni, bűnöktől terhelten. Meg kell térni minden szinten.

Szóval ha valaki annyira gyarló és állhatatlan mint amilyen én vagyok/voltam, és világos vezetésre van szüksége, akkor azt a katolikusoknál megkapja.

HÁTRÁNYOK:

az egyház nem csak természetfölötti entitás, hanem intézmény is. Emiatt sok pap (imádkozzunk értük) egyedül visz egy plébániát meg mondjuk mellette egy kollégiumot és egy iskolát is: le vannak terhelve, nem tudnak teljesen osztatlan szívvel az Úrra összpontosítani. Kb minden ötödik templom olyan, ahol van karizma is, nem csak intézmény.

2016. dec. 30. 18:04
 17/17 anonim ***** válasza:

Egyszer hallottam egy nagyon bölcs embert aki felnőtt megtérő volt hogy azt mondta: "A katolikus hit kíván engem a legjobban hogy részt vegyek benne."

És én is így gondolom mert elvégre a katekizmusban az első sorok azzal kezdődnek régies nyelvjárással hogy: mi végett vagyunk a világon? A végett vagyunk a világon hogy megismerjük Istent, és az Ő élete példája által elnyerjük az üdvösséget.

Engem katolikusként egyébként leginkább a zenei örökség az ami megfogott és ahogy múlt az idő, jöttek hozzá a tanítások is. És emellett mostanra egy egész jó énekes lettem.

Azonban nekem nagyon tetszik az ortodox kereszténység is mert abban jobban él a misztika és csodaszépek az ikonok is meg a zenéjük is.

2017. jan. 2. 19:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!