Konkrét, gyakorlatias válaszokat kérnék: Miért jobb a protestáns-pünkösdista hitelvek szerint élni, mint a katolikus hitelvek szerint?
Olyan hívők válasza érdekelne, akik nagyon határozottan tudják, konkrétan, hogy miben hisznek és miért. A gyakorlati része érdekelne a dolognak, tehát hogy a konkrét személyes életében az embernek miért lesz jobb, vagy esetleg az ember környezetének.
Miért lesz nekem jobb, ha Máriához is és a Szentekhez is imádkozom közbenjárásért? Miért lesz nekem jobb, ha szobrok, képek is vannak templomban, ahova eljárok?
Miért lesz nekem jobb, ha nyelveken szólok és elesek a Szentlélek jelenlététől?
Vagy ugyanígy a többi hitbeli sajátosságra gondolhatunk, most csak pár központit emeltem ki.
Nem az érdekel, hogy ez az igazság, meg az az igazság, meg hogy ez van a Bibliában meg az van a Bibliában, vagy a hagyományok szerint ez vagy az a helyzet, hanem konkrét gyakorlati rész érdekel. Pl. sikeresebb, kiegyensúlyozottabb, türelmesebb, stb. leszek, ha valamelyik irányzat hitelvei szerint élek.
Az üdvösség is más kérdés, elvileg mindkettő hitélet vezethet üdvösségre, de ebbe ne menjünk bele.
Ha lehet, szeretettel indokoljuk meg, miért jók a saját hitelveink gyakorlati szempontból, ne a másik oldal kritizálása legyen a cél, főleg ne személyeskedés.
Fordítva is kérdezhettem volna: Miért jobb a katolikus hitelvek szerint élni, mint a protestáns-pünkösdista hitelvek szerint?
Csak hogy ne legyen sértődés.
Én 16 éves katolikus fiú vagyok, én azért szeretem a katolikus liturgiát mert van egy olyan feltöltő éltető ereje ami engemet megnyugvással tölt el, nagyon szeretem az egyházi énekeket, láttam már pünkösdista istentiszteletet és nekem nem jöttek be azok a zenék, mert azok az emberi ösztönökről szólnak a liturgikus zenék pedig számomra léleképítőek, továbbá nem hiszek abban hogy valakit úgy tölt el a szentlélek hogy elkezd ugrándozni, a tanítványokat se így töltötte el, miután megkapták a szentlelket bementek a templomba dicsőítették és magasztalták az Istent.
Számomra csodálatos dolog a liturgia mely könyebben segít átélni a krisztusi életutat, ha pl krisztus keresztútját járjuk végig akkor a liturgia egy kicsit komorabb szomorkásabb, de ha húsvét vasárnapot ünneplünk a liturgia mindig nagyon méltósággal teljes melyhez nagy mértékben hozzájárul a templomi orgona
Én csak simán protestáns vagyok.
Mindenki más és nem okoz bennem megbotránkoztatást, ha a másik ember nem úgy imádja Istent, mint én. Ő nem én vagyok, én pedig nem ő.
Ha valakinek a katolikus liturgia tetszik, akkor azzal sincs semmi baj, ahogy azzal sem, aki élvezi amikor a Szentlélek betölti.
Nem vagyunk egyformák.
Nálunk van aki felemelt kézzel imádkozik, én összekulcsolttal. És akkor mi van?
Isten nem azt nézi, hogy ki mit csinál kifelé, hanem azt, hogy befele mit talál. Vagy épp mit nem.
" Miért lesz nekem jobb, ha nyelveken szólok és elesek a Szentlélek jelenlététől?"
A nyelveken szólás ajándékát elsősorban szolgálatra kapjuk. Azért, hogy amikor másokat Krisztushoz kell vezetni, abban sikeresebbek tudjunk lenni. A rajtunk lévő kenet végzi ezt a munkát.
"Pl. sikeresebb, kiegyensúlyozottabb, türelmesebb, stb. leszek, ha valamelyik irányzat hitelvei szerint élek."
A hívők jellemét nem valamelyik irányzat hitelvei, hanem Isten Szellemének a munkája tudja csak befolyásolni, ami Krisztusba való belekeresztelkedéssel kezdődik el. Ami az újjászületés. Ha olyan papok vannak egy egyházba felszentelve akik maguk is elhiszik, hogy formális színházi játékokkal utánozható az újjászületés, és maguk sem tartják azt valóságos természetfeletti megtapasztalásnak, akkor nem tudják ők sem az embereket sem üdvösséghez, sem újjászületéshez segíteni, hanem csak vallásos cselekedetekhez amiknek semmi hasznuk nincs.
Az igazi újjászületés, az a Vigasztaló belénk költözése. Gondolhatod, hogy megváltozik valakinek a jelleme, ha tudja, hogy a Mindenható Isten benne lakozást vett. Már a jelenléte is vígasztal és erőt ad bármilyen nehéz helyzetben. Minél többet engedi vezetni magát valaki a Szent Lélektől, annál jobban elváltozik a jelleme Krisztusivá.
"A nyelveken szólás ajándékát elsősorban szolgálatra kapjuk. Azért, hogy amikor másokat Krisztushoz kell vezetni, abban sikeresebbek tudjunk lenni. A rajtunk lévő kenet végzi ezt a munkát."
Főleg ha az élő nyelv lenne, és nem hablaty, ahogy elő nyelveken szólaltak meg az apostolok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!