Jézus születésekor 3 KIRÁLY indult betlemenbe?
Szerintem nem. Mikor volt olyan hogy egy király több száz vagy akár több ezert kilómétert gyalog tett meg?
Vagy nem királyok voltak vagy nem gyalog mentek!!
Nem királyok voltak, hanem a mai nyelven szólva asztrológusok.(gör.: maʹgoi; „mágusok”, Kat., lábj.; Csia, 1978) A maʹgoi-ról a The Imperial Bible-Dictionary (II. köt. 139. o.) kijelenti: „Hérodotosz szerint a mágusok a médek egyik törzsét alkották
(Máté 2:1, 2) . . .íme, keleti vidékekről való asztrológusok jöttek Jeruzsálembe, 2 és ezt mondták: „Hol van a zsidók királya, aki megszületett? . . .
S biztos, hogy nem gyalog jöttek, hanem valamilyen állat hátán, mondjuk Teve háton.
Ami "tényként" kezelhetünk Máté és Lukács összevetése alapján:
Nem királyok, hanem bölcsek a protestáns újfordításban.
Máté sehol sem írja, hogy mennyien lennének.
Napkeletről, vagyis Mezopotámia és környéke beli nomádok voltak (egyes felvetések szerint hunok-magyarok).
A bölcsek nem szenteste jöttek, azok a pásztorok. Ők Jézus bemutatása (Gyertyatartó boldogasszony napja) utánni két évben bármikor jöhettek.
Amitől a "tények" "tények":
Az evangéliumok történetei hàrom csoportba sorolhatóak: tényszerűek, messiási cselekedetek, az evangélista bemutatja Jézust.
Három olyan személyről van szó, akik országaik királyai és vallási vezetői is voltak egy személyben. Mint akkoriban minden művelt ember, az asztrológiához is értettek, hiszen abban az időben az égitestek állásából határozták meg az ünnepeiket.
Természetesen nem egyedül utaztak, hanem népes kíséretükkel, fő embereikkel és karavánnyi szolgáló személyzettel.
A történettudomány leginkább valószínűsíthető hipotézise szerint a három királyok a következők voltak:
- Gáspár: I. Gondofárész, Pahlavasz (indo-párthus birodalom) királya
- Melkhior (Menyhért): Malik, azaz IV. Aretász, Nabatea királya
- Baltazár (Boldizsár): Bazén, Axum királya
"...vagy nem gyalog mentek!!"
Még ma is a karavánokban leginkább gyalog mennek, a tevék mellett, a teve elsősorban a teher-cipelésre kell. Persze, öregek, gyerekek, meg időnként a többiek is felülnek a tevére, de leginkább csak gyalogolnak a tevék mellett.
"living witness nevű felhasználó válasza:
kiállok a Bibliában leírtak mellett.
Egyetlen egy csoporton teljesednek a Bibliában leírtak, és Ők a Jehova Tanúi nevet viselik, ami szintén Bibliai prófécia."
Minek nem irod ki egy új kérdésben ezt és kérded hogy igaz vagy nem ez az állítás?Én amugy értem hogy miért írod ki mindenhova.
Forditott pshiho- zöld pacsi
Kérdező
Inkább a királyokrol vagy keleti bölcsekröl vissza kellene terelni a szót Jézusra hogy miért kellet Ő megszülessen és meghaljon az én bünömért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!