Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Református egy katolikus...

Református egy katolikus templomban?

Figyelt kérdés
Szükségem van egy pappal való beszélgetésre és szeretnék gyónni is. Református vagyok, ez nem jelent semmi gondot? Lehet olyat csinálni, hogy csakúgy bemegyek és beszélgetek a pappal?
2010. máj. 1. 07:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
83%
2010. máj. 1. 11:00
 12/20 anonim ***** válasza:
75%

első te most valóban ennyire hülye vagy, vagy csak szívatsz bennünket.

Luther alapgondolata (és a reformáció alapgondolata) is többek közt a gyónás eltörlése volt, hiszen közvetlen kapcsolat áll fenn Isten és ember közt- nem kell közvetítő. Plusz a bűnt egyedül Isten bocsájthatja meg.

Így a katolikusoknál eltejedt a gyónás teljesen feleslegs, mert tíz miatyánkkal még nem lehet bűnbocsánatot nyerni.

És bűneimet elmondhatom Istennek magam is, hiszen ő mindent lát és tud.

Miért irigyelnék ezért a katolikusokat, hiszen pont ezért nem katolikusok, hanem reformátusok. Nyilván nem ők választják, de mindkét vallásnál van konfirmáció/bérmálás, amikor megerősítik hitüket és a valóban a közösség teljes jogú tagjává válnak. Ha egy református konfirmált, kifejezte, hogy református akar lenni, MI A FENÉÉRT irigykedne?????????

2010. máj. 2. 23:16
 13/20 anonim ***** válasza:
33%
Luther azért törölte el a gyónást, (legkésőbb törölte el ezt a szentséget) mert a papok sokszor besúgók is voltak.
2010. máj. 3. 19:54
 14/20 anonim ***** válasza:
78%

Kedves tegnap 23:16!

Kicsit mellbe vágott, hogy hülyének titulálsz, holott én sem ócsároltalak le amiatt, mert más felekezethez tartozol. (egy kis ökumenizmust nem ártana gyakorolnunk, s egy kis toleranciát)

Luther egyébként is a búcsúcédulák árusítása miatt lépett fel, mert helytelen dolgokra használták, s nem arra, amire valóban szolgált volna.Nem a bűnbocsánatot tartotta hülyeségnek, hanem azt, hogy egy papírdarabot, melyet pénzért vesznek, s nincs mögötte valódi megbánás, megbocsátja bűneiket.

Az csak természetes, hogy Isten mindent tud és mindent lát. Miért kell, hát mindent meg is vallani a gyónásban? Mert sokan tudják, hogy rosszat tesznek, csak eltusolják magukban, hogy "ó, hát más is vesz el ezt - azt a munkahelyéről, akkor én is megtehetem, ez nem bűn" vagy "nem öltem meg senkit, nincs nekem bűnöm". Holott nem csak a gyilkosság a bűn.

Nagyobb dolog egy bűnt bevallani, kimondani, hogy hibáztam, viselni annak a következményeit, mint magamban elmotyogni, hogy "bocsika Istenem, ezt nem kellett volna". Mert, ha Jézus vállalta értünk a keresztáldozatot, akkor nekünk is vállalnunk kell bűneinkért a felelősséget. S fel kell vállalnunk a bűneinket is. S amikor te magad "négyszemközt" bevallod Istennek, hogy vétkeztél, akkor eszedbe jut, hogy Isten eltörli a bűneidet, újra tiszta lapot ad az életben, te is bebizonyítottad Isten iránti szeretetedet? Mert amikor én kijövök a gyóntatószékből, akkor a bennem lévő lélek temploma újra szép és fel van újítva, nincs benne gaz, szemét, mocsok, megkönnyebbülök, hálát és szeretetet érzek Isten iránt.

S egyébként az ember, bármely olyan emberhez elmehet lelki beszélgetésre, akit tisztel, függetlenül attól, hogy katolikus vagy református, pap vagy világi. Az a fontos, hogy ha lelki vezetést kér, akkor a választott személy hitben előrehaladottabb legyen, tudjon segíteni.

2010. máj. 3. 20:28
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
első voltam
2010. máj. 3. 20:28
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Ja és az irigységről annyit, hogy a katolikus hittanra (felnőtt hittanra is) sok református járt, s ők mondták.
2010. máj. 3. 20:30
 17/20 anonim ***** válasza:
33%

1 Most tök mindegy miért, de eltörölte.

2 Nem tartozunk külön felekezethez, de nem gyónok sem papnak sem Istennek. (nem is igen tudom mit kéne meggyónnom, hogy lehülyéztem valakit, akinek annyi a bűne, hogy hiányzott a történelem óráról, amikor a reformációt tanították. Vagy esetleg a libát őrizted iskola helyett? Mert akkor elnézést kérek túlzás volt tőlem) De a mai világban mindent el tudok képzelni és hinni, hogy vannak reformátusok akik irigylik a katolikusokat a gyónás miatt. De azok az emberek is rendelkezhetnek valamilyen intelligenciával.

2010. máj. 3. 23:18
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Biztos igazad van, ha ilyen tudálékos vagy! Erre már nem tudok mit írni és én nem akarlak meggyőzni semmiről. Mindenki maga tudja, hogy neki hogy jobb.

Én sosem aggitáltam senkit, hogy ilyen vagy olyan vallású legyen és sosem tenném, ugyanúgy meghallgatok mindenkit. Elég lelki sérült lehetsz, ha ilyeneket vágsz egy vadidegen szemébe és felbosszantod magad, s mellesleg még csak nem is a kérdésre válaszoltál. Egyébként pedig lehet, hogy te hiányoztál a töriórákról, én nem, de higgy amit akarsz!

Szép napot!

2010. máj. 4. 04:56
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

"ennyire hülye vagy,"

65%

Aki embertársát ostobának nevezi méltó a gyehenna tűzére.

Jól teszed ha beszerzel egy tűzbiztos koporsőt.

2010. máj. 4. 08:11
 20/20 anonim válasza:
33%

Ha bármi bajod van, ne paphoz menj, semmi értelme. Inkább próbálj meg beszélgetni valakivel a gondjaidról, akiben megbizol.

Az meg egyébként is milyen pap, aki nem lenne hajlandó meggyóntatni, mert nem az ő felekezetéhez tartozol? Elkéri a katolikus igazolványodat, vagy mi? A vallásoktól a szőr feláll a hátamon.

2010. máj. 26. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!