Olvasta mèg rajtam kìvül valaki az "örökkè èlhetsz paradicsomban a földön" cìmű könyvet? Vèlemènyek? Ezek szerint csak 144. 000 ember kerülhet a menyorszàgba?
A hívőknek egy, közös reménységük van (Ef 4:3-6), az apostolok és a hívők hite azonos értékű (2Pt 1:1). Mt 24:45-51 a példázat a 24-25. fejezet egészével együtt vigyázásra és sáfárkodásra int, nem a 20. századról jövendöl. A Jel 7 és 14-beli 144 000 nem lehet az elmúlt 2000 év folyamatosan elhívott összes felkentje, ui. egységes csoportként megéli a "nagy nyomorúság" elejét. A Jel 7. "nagy sokasága" is a jövőben jön ki "a nagy nyomorúságból": a mai Tanúk nem tartozhatnak közéjük (7:13-14). Lk 12:32 a 12 apostol kicsinysége nem a számukra, hanem a helyzetükre utal (Ne félj...! Lk 12:22, 25,29). Az "ország" itt nem helyre utal (a mennyre), hanem szívbeli állapotra (Róm 14:17-18, Lk 12:31). Jn 10:16 Jézusnak már az 1. században vannak más juhai, ti. a nem zsidó népek, és nem 1935 után lesznek (Mt 10:5-6, 15:24 vö. Mt 28:19, Ef 2:14).
Isten országában nincs első és másodosztály. Aki hisz, azt Isten a gyermekévé fogadja (Jn 1:12-13), az Isten fia (Gal 3:26, 4:6, Róm 8:15-16), Istentől született (1Jn 5:1, Jn 3:1-8), vette a Szentlelket (Jn 7:37-39), a Messiás elpecsételte a Lélekkel (Ef 1:13-14, 2Kor 1:22), megkeresztelte és meg-tatta a Lélekkel (1Kor 12:12-13), abban Krisztus vett lakozást (Ef 3:17), az a Lélek templomává lett (1Kor 6:19-20). A 144 000 a megtérő zsidókról szól; a Társulat szerint azért nem lehetnek zsidók, mert a törzsek névsora nem egyezik az egyik ószövetségi listával, de egyrészt az Ószövetségben található húsz törzslistából csak három egyezik (!), másrészt Dán és Efraim a bálványimádás miatt hiányzik. A Lk 12:32-ben a tizenkét tanítvány mint új Izrael valóban „kicsiny nyáj" volt, amely rászorult az Isten gondviselésébe vetett bizalomra (lásd a szövegkörnyezetet). A Mt 22:14 előtti példázatból kiderül, hogy ki a „sok meghívott" és ki a "kevés választott"; a meghívottak (a kortárs zsidók) nem jöttek el a királyi menyegzőre, az utcáról behívott vendégek (a népek) viszont a korabeli szokás szerint vendéglátójuktól kapnak ünneplő ruhát. A hallgatag „vendég", aki csak fogyaszt, de nem kér az ünnepségből, megsérti a házigazdát, joggal dobják ki: akik bent maradnak, azok a választottak - nem a 144 000. A Jn 10:16 „más juhai" sem JT „földi osztályára", hanem a népekre vonatkozik. A Jel 7:9-ben a ..nagy sokaság" igenis a mennyben van, „a trón előtt" (enópion), nem csupán a trón „látóterében" (NWT), akárcsak a Jel 14:3-ban a 144 000 (enopion itt is. kétszer). A 2Thrssz 2:13-14 sem arról szól. hogy a 144 000 lenne kiválasztva a „Krisztus [mennyei] dicsőségében való részesedésre". Az előző versek azokról szólnak, akik nem hisznek az igazságban. hanem a hamisságban gyönyörködnek, akiket Isten ezért kiszolgáltat a tévelygesnek, és a Sátán el is csábítja őket; ezzel szemben a thesszalonikai hívöket Isten „kezdettől fogva üdvösségre" (megmenekülésre) „választotta ki". Itt nem az előre kiválasztásról van szó (nem az eklegomai áll perfectumban), hanem Istennek az evangelizáció során végzett válogatásáról (a haireó áll aorisztoszban, ami két lehetőség közüli egyszeri választást jelent); a hitetlen engedetlenség és a hívő engedelmesség áll egymással ellentétben, nincs szó a 144 000-ről. Az 1Pt 1:5-8 sem a 144 000 üdvösséget garantálja: Péter a világban szétszóródott (1:1-2), újjászületett (1:3) hívőknek ír. akik az övével „azonos értékű hitet" vallanak, akik e hit révén isteni természet részesévé váltak, és megmenekültek a pusztulástól (2P1 1:1.4). A Zsid 12:22-24-ben az „elsőszülöttek ünnepi seregé"-nek neve fel van írva a mennyben, az „élet könyvében" (vö. Jel 20:11-15); ha ez az „ünnepi sereg" a 144 000-re vonatkozna. akkor csak ők üdvözülnének - senki más.
Az Újszövetségben a mennyei és a földi osztályok létezése egyértelmű utalásokat tett volna szükségessé arra vonatkozóan, hogy melyik ige, szakasz vagy levél kikről szól, és kiknek szól. Ilyen utalások nincsenek, tehát vagy az Újszövetséget kell kidobnunk a szentírók döbbenetes, félrevezető gondatlansága miatt, vagy pedig a szétválasztásról szóló tant. Különben a 144 000 állítólagos kiváltságait tekintetbe véve a Tanúk tömege teljesen fölöslegesen veszi a kezébe a Bibliát, hiszen annak csak töredéke szól róluk és nekik. A többi milliónyi Tanúnak valóban csak az „Őrtorony" olvasása marad...
Kérdéses ezenkívül, hogy ki tudhatja. hányan tértek meg az első keresztény generáció alatt a 144 000-ből. és hogy hányadiknál állt a számoló Russell és hívei fellépésekor?
Április 24-A felszabadulásom napja
Kedves Olvasó! Jubileumhoz érkeztem személyes (hit)életemben…. Emlékezem a felszabadulás(om) napjára. 15 éve,1995 április 24-én megírtam elkülönülő levelemet a Magyarországi Jehova Tanúi Vallás-szervezet felé. Egy hosszabb folyamat,és vívódás előzte meg ezt az eseményt,nem volt könnyű. Számomra sokáig a hiteles,helyreállított kereszténység a Jehova Tanúival volt egyenlő,és a legnagyobb Reformátor Charles Taze Russell volt,az Őrtorony Társulat alapítója,és első elnöke. Ahogy minden “érdeklődő” (azaz leendő Jehova Tanúja) én is tanulmányoztam a Bibliát,-egy Őrtorony Társulat által kiadott könyv segítségével: “Örökké élhetsz a paradicsomban,a Földön” 1986-ban. Még ugyanebben az évben volt a bemerítkezésem. Ahogy tanulmányoztam tisztán a Szentírást,úgy egyre inkább elszomorított hogy több témában különbözik a Biblia tanítása az Őrtorony Társulat tanításától,és erről beszélgetni egyenlő volt a lázadással,a “Jehova szervezete” iránti bizalmatlansággal. Persze,nem minden Tanú volt merev felfogású,de ők is csak arra buzdítottak: jobb,ha hallgatok. (Ugyanez a mondat “teokratikus”-azaz- belső nyelvezettel megfogalmazva:”Várj Jehovára”.) Ez a szellemi légkör jellemez minden olyan vallást,ahol az üdvösség esélye csak egy adott felekezet kereteiben lehetséges. Félnek az őszinte kérdésektől,az egyenes párbeszédtől. Ha kizárnak ilyen gyülekezetből valakit,akkor esélye sincs az üdvösségre. Ezért inkább a “ne szólj szám,nem fáj fejem” meghunyászkodó mentalitás a jellemző az “egyedül-üdvözítő” felekezeteknél. 1993-ban vásároltam egy kis füzetet,amiben három tanulmány van:”Krisztus Istenségéről”, “Az Igazság szabaddá tesz titeket” , és “Tagságom az Őrtorony-Társaságban” (Evangéliumi Kiadó,Stuttgart) Vajon mit írhatnak rólunk….!? Az Igazság természetesen Jehova Tanúi oldalán van,ezért nem lehetnek benne igazán komoly érvek,cáfolatok-gondoltam. Bármennyire nem voltam fanatikus,végletekig elfogult Tanú,nem éreztem hogy a füzet szerzőinek lenne igaza. Egy dolgot azonban elért ez a füzet: Elkezdtem témák szerint tanulmányozni a Bibliát-összehasonlítva,mit tanítanak Jehova Tanúi,és mit a többi felekezet. (Jehova név,Jézus személye,üdv-bizonyosság,Izrael…) Döbbenten tapasztaltam,hogy az sokszor az Őrtorony Társulat Biblia-érvelései figyelmen kívül hagyták a bibliai szöveg-környezetet. Egyik vasárnap elmentem a budapesti Ó utcai Keresztyén Testvérgyülekezet imaházába,ahol az Istentiszteleti alkalom előtt/után lehet vásárolni Bibliákat,és keresztény kiadványokat. Magamban abban reménykedtem,hogy sikerül egy felkészült vitapartnert találnom-akkoriban éppen a Szentháromság volt nálam a fő téma. Egy ’80 év körüli bácsi szólított meg. Bemutatkoztunk egymásnak. Kérdezte,melyik gyülekezetből vagyok…próbáltam kerülni a témát…. nem akartam megütközést kelteni. Erősködött barátságosan… én a szelíd unszolására elmondtam,hogy a Jehova Tanúihoz tartozom. Nem akartam tényleg balhét,el akartam kerülni a “farkas jött a juhok közé” típusú riadalmat. Erre az történt,amire azt merem írni,hogy Isten adott bölcsességet,és szót a bácsinak. Megkérdezte: “Fiatalember,van e magának örök élete?” Micsoda fura kérdés….! Mit lehet erre mondani? “Ezt nem lehet még tudni. Sokat kell prédikálni a Királyság jó hírét,és tisztának kell maradni,hogy méltó lehessek a kegyelemre….ez majd Armageddonkor derül ki.” Ezt hittem én-ezt tanultam. Nem vitatkozott a bácsi velem,udvariasan elköszöntünk egymástól. Hiszem,hogy imádkozott értem. Talán hónapok teltek el…. az a találkozás is elhalványult. Rendszeresen olvastam a Bibliát-akkor még az Őrtorony kiadványokat is,-és hallgattam a Magyar Evangéliumi Rádió műsorait ( [link] ) Az egyik műsorban az Igehirdető az üdv-bizonyosságról beszélt,arról,hogy tudhatjuk azt hogy örök életünk van! Gondoltam:”ugyan már ez a szokásos amerikai vallásos szöveg,senki sem tudhatja,hogy üdvössége van!” Miközben így kételkedtem,felolvasta a János apostol első levelének 5.fejezet 13.versét: “Ezt azért írtam nektek,akik hisztek Isten Fia nevében,hogy tudjátok:örök életetek van.” Gyorsan felírtam egy papírra,és kikerestem a rádióműsor után a Bibliámból. Mint egy torpedó-találat….miért nem tanította ezt az igazságot egyszer sem a “Hű és bölcs rabszolgaosztály”? (Jehova Tanúi “tanító-hivatala”.) A legközelebbi Őrtorony-tanulmányozó összejövetel végén megmutattam ezt a Biblia-idézetet néhány kevésbé merev Tanú-társamnak. Látszott még az ő arcukon is: inkább hagyjuk az egészet,bármiben különbözni az Őrtorony Társulattól az túl veszélyes. Mindenki félt a “vének elbeszélgetésétől”,ami inkább egy bírói kihallgatáshoz hasonlít. Fel kellett ismernem: Bármennyire is úgy tanít az Őrtorony Társulat,hogy ők a Biblia védelmezői,és az igazi kereszténység “helyreállítói”,sajnos – a gyakorlatban- egy Jehova Tanúja számára mindig az Őrtorony Társulat aktuális kiadványaik a Szentírás! Világossá vált előttem:ha igazán (a Társulathoz) lojális Jehova Tanúja akarok lenni,akkor a Bibliát tanulmányozni,és azt Szentírásnak tekinteni veszélyes. Hiszem,hogy ezért is van sok gyülekezeti program,és ezért küldenek “boldog-boldogtalant” a missziós munkába,hogy ne foglalkozzanak behatóan a Bibliával. Egyszerűen ne legyen rá idő,és erő. 1994-ben ismertem meg a csepeli baptista gyülekezetet,akik elfogadtak úgy,hogy sok mindenben különbözök tőlük. Ha vitára is került sor,tudtak higgadtak,és türelmesek lenni. Nem akartak “átgyúrni”-nekem ez kellemes csalódás volt. Az akkori lelkipásztorral,Újvári Ferenccel sokszor estig bújtuk a különböző nyelvű,és fordítású Bibliákat,és néztük meg a számítógépén:egy bizonyos héber/görög szó hol fordul elő a Bibliában,és milyen jelentésekkel. Meglepetés volt szelídsége,és higgadtsága. Pedig felkészült volt mindig a teológiában,és-sportnyelven szólva-Ő “hazai pályán” volt. Ami nagyon fontos volt: Nem akartuk egymást győzködni,nem ellenséget láttunk egymásban. Ahogy mások nem mondták nekem,úgy én sem mondom/írom: “Hagyd ott a Jehova Tanúit!” Teljesen felesleges. Akik vágynak megismerni Jézus Krisztust,aki megszólítható,akivel kapcsolatba lehet kerülni,és vágynak a bűnbocsánatra,és az üdv-bizonyosságra,akik hisznek abban,hogy a Teljes Szentírás elég ahhoz,hogy teljesen felkészített legyen az Isten embere,azokat -hosszú távon-úgy sem látják szívesen az Őrtorony Szervezetben. Kényelmetlen,és kellemetlen figuráknak tekintik őket,”belső ellenzéknek.” Ahogy a legtöbb ember,én sem szeretek nem kívánatos személy lenni. Ezért is volt nagy felszabadulás,amikor megírtam a kilépő nyilatkozatomat. Mégis -ennyi idő távlatából-ezt tudom írni: Bár az eltelt nyolc évet nem tudom visszahozni,szeretettel és tisztelettel gondolok Jehova Tanúira-az emberekre. Sok őszinte,és egyenes ember él a Jehova Tanúi Egyházban,akik látva a különböző egyházak hibáit,bűneit azt gondolják: mégis jó helyen vannak. Vannak őszinte,igazság-kereső sorstársak,akik megismernék az Őrtorony Társulat múltját-az eredeti kiadványokból-amit nem adnak ki többé-a kínos,be nem teljesedett próféciák miatt. Amíg a Társulat által hangoztatott “szellemi paradicsom” kielégíti a Krisztust kereső embert,addig a Szervezetnek nyert ügye van. Amikor már nem elégíti ki a Tanút az Őrtorony Társulat által parancsolt egyoldalú tájékozódás,és elkezdi tanulmányozni a Bibliát,elkezd más forrásokból is tájékozódni,mint a Brooklyni,akkor jöhet el a felszabadulás napja….mindenkinek,aki az Igazságot keresi! “Boldogok,akik éhezik,és szomjazzák az igazságot,mivel megelégítik őket” “Én vagyok az út,az igazság,és az élet. Senki sem jut az Atyához,csakis énáltalam” (Máté 5:6, János ev. 14:6-Új Világ fordítás.) [Zsotza]
a heti aktuális jehovás álkérdés...
szánalmas
Te is szanalmas vagy hallod.
Az ilyen embereket vegkepp nem ertem. Ha zavar, akkor ne olvasd oket.
ha nem olvasom, honnan tudjam, hogy zavar te okos?
nem tudtam, hogy már az is baj, ha zavarja az embert a hazugság...
20:37
nem èrtem miről fecsegsz O_o
ezt a könyvet olvasom most ès èrdekeltek màsok vèlemènyei is ezzel kapcsolatban..ès kèpzeld nem vagyok zsidò
magyar vagyok
1. Nem vagyok a kedvesed
2. a paranoia súlyos betegség... hogy jönnek ide a zsidók? mert hogy nekem eszembe se jutott említeni őket
ez egy jehovás álkérdés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!