Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a szüleim Jehovások, de én...

Ha a szüleim Jehovások, de én nem beleszolhatnak e abba hogy kapjak vérátömlesztést?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok,én 12 korom óta nem járok el szüleimmel a jehovás gyülésekre,sokat imádkoznak miattam hogy vissza találjak.

Mütétem lesz,kell szolnom az orvosnak hogy ha kell adjanak vért? Vagy szüleim döntik el? Ők azt mondanék nem kaphatok,nehogy megszolják őket

2016. nov. 9. 20:38
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
És megint dúrva félreértésbe estünk! NEM ÉN MONDOM EZT! Én Jehova Tanúinak a szemszögéből írtam az első válaszomat a kérdezőnek! NEM ÉN akarom, hogy meghaljon az ÉN gyerekem, hanem a Jehova Tanúi sajnos így gondolkodnak. EZT írtam. :)
2016. nov. 12. 10:28
 32/40 Molyember ***** válasza:
89%
Balinhun, értem, mit akarsz mondani, de nincs igazad. A vérről nem a szülők döntenek, hanem az orvos, és ha az orvos véleménye az, hogy kapnia kell (hiába van rá esély, hogy a hiánya nem járna halállal), akkor a szülőnek kötelessége beletörődni ebbe, mert nincs az a vallási előírás, ami miatt veszélyeztethetné valaki a gyerekét. Érted? A gyerek ebben az esetben nem a szülő felé tartozik engedelmességgel, hanem a doki felé, aki minimum egy évtizednyi tanulás és tapasztalat alapján mondja, hogy kell a vér. És ha a szülő ennek ellenére sem akarja, akkor a gyereknek nemhogy nem kell engedelmeskednie, hanem a saját, jól felfogott érdekében segítséget kell kérnie a megfelelő állami szervtől. Persze, ez csak elméleti vita, én még nem hallottam ilyenről a valóságban. Nyilván, mert aki ezt ennyire komolyan veszi, attól már vagy elvették a gyereket, vagy nincs is neki. Elolvasnám egy tanú véleményét is a kérdésben.
2016. nov. 12. 12:07
 33/40 anonim ***** válasza:

Kedves Bálinhun!

# 28-as válaszod:

"a kivétel természetesen, hogy ha NINCS életveszélyben, ha abban van, akkor igen is kell a vérátömlesztés!" - Tudod, ott a probléma, hogy honnan van életveszély? Mert a szülő megítélheti úgy, hogy szerinte nincsen, pl LabiCsabi meg a "fényevő" családok esete.

2016. nov. 12. 12:16
 34/40 anonim ***** válasza:
hiaba vallasosak, ha a helyzet ugy kivanja, akkor ugyis adnak vert. ne aggodj!
2016. nov. 13. 06:11
 35/40 anonim ***** válasza:

Akkor én most leírnám a véleményem neked Molyember!

Szóval,még mindig nem fogják fel az emberek,hogy ahhoz hogy ne haljon meg egy ember vérveszteség miatt NEM KELL vért kapnia!!!Mégpedig azért nem mert van egy olyan készítmény ami ugyanúgy szállítja az oxigént...stb-t mint a vér!

Minden mentőautóban megtalálható már ez a készítmény.

Az orvosok szimplán csak kényelmi okokból használják inkább a vértranszfúziót,mert az a készítmény aminek a rövidítése EPO ,transzfundálása valamivel körülményesebb!

Ugyanúgy megfelel a célnak mint a vér.Nem beszélve arról,hogy sokkal veszélytelenebb mint a vér,mivel vannak még betegségek amikre nem is vizsgálják a vért ,azon egyszerű okból,hogy nem tudnak ezekről a betegségekről!

Van olyan ismerősöm akit vér nélkül műtöttek,pedig nagy műtétje volt,mégis hónapokkal hamarabb felépült mint a mellette fekvő beteg aki kapott vért a műtét alatt.

Nagyon sok amerikai orvossal,professzorral készült már interjú erről a témáról,és "láss csodát" mindegyik a jobbnak tartotta a vér nélküli műtéteket,és a betegeiknek is ezt a fajta módszert ajánlják!

Kicsit hosszúra sikerült a válasz,de mindenféleképp szerettem volna ezt leírni nektek.

Kedves kérdező!

Ha van rá módod kérdezz rá az orvosodtól,hogy tud-e neked ebben segíteni,és ezzel a műtéti megoldással műteni.Ha nem tud akkor,hátha tud ajánlani neked olyan orvost aki elvégezné a műtétet véradás nélkül.

Sok sikert hozzá,és írj majd a fejleményekről!

2016. nov. 16. 21:59
 36/40 Molyember ***** válasza:
100%
Az EPO nem helyettesíti a vért, olvass utána, hogy mi az. Vér nélküli műtét lehetséges, ugyan, de a kérdés nem ez volt. Ha az orvos szerint kapnia kell, akkor a szülő a világi törvények szerint bűncselekményt követ el, ha a vallási meggyőződése miatt nem engedi beadni. Igaz, mivel nem lesz bent a műtőben, megakadályozni úgysem tudja. A megkérdezett orvosok példája meg hülyeség: ha én interjút csinálok egy csomó olyan emberrel, akik csak a csokifagyit szeretik, akkor szerinted a többi fagyira nincs szükség? (Nem vagyok benne biztos, hogy ezt érted.)
2016. nov. 16. 22:28
 37/40 anonim ***** válasza:
0%

Molyember!

Ha nem dolgoztam volna kórházban műtőben akkor lehet,hogy leállnék veled vitázni,de úgy érzem hogy felesleges,mert nem vagy tisztában a dolgokkal!

2016. nov. 17. 23:15
 38/40 anonim ***** válasza:
100%

"...Az orvosok szimplán csak kényelmi okokból használják inkább a vértranszfúziót,mert az a készítmény aminek a rövidítése EPO ,transzfundálása valamivel körülményesebb! ..."

Érdekelt, amit írtál így kissé utána néztem. bevallom kissé hitetlenkedik az ember, amikor olyat hall, hogy egy mesterséges másolat jobb mint amit a természet alkot.

Szóval átnéztem magyar oldalakat és utána angolul is rákerestem, de az EPO sehol nem szerepel úgy, hogy ajánlanák műtét alatt hirtelen jelentkező vérpótlásként. Mindenhol inkább terápiás anyagként szerepel műtét előtt vagy daganatos betegeknél lassú pótlásként vérkészítmény helyett.

Tudsz esetlege forrásokat linkelni erről a műtét közben fellépő vérzés esetén való EPO alkalmazásról?

Jöhet angolul is ha már külföldi professzorok ajánlják.

Tényleg érdekel a dolog.

2016. nov. 18. 03:48
 39/40 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen és orvosi forrást írj légyszíves ne valami Jehovás propagandát. :)
2016. nov. 18. 03:53
 40/40 anonim ***** válasza:
Van egy lehetőség még amit nem propagálnak, nem is tudom miért. Az Auto-log véradás, ami azt jelenti, hogy a ha tudod pl., hogy 4 hét múlva műtét lesz és mondjuk 2 egység vér kell, akkor a saját véredet a műtét előtti hetekben leveszik neked pár naponként, és azt kapod vissza. Vérellátóban ezt megtudják mondani hogy megy, de szerintem kell hozzá szülői belegyezés .Ezt általában a tanúk is hagyják, legalább is akiket ismerek. Amúgy nyugi, mindenképpen kapsz vért. : Egyrészt, mindig rendelnek be vért ha olyan a műtét, hogy amennyiben bármi komplikáció van kéznél legyen. A másik, nincs az az orvos aki kockáztatna vallás ide, vallás oda. A saját lelkiismerete is azt diktálja, hogy életet mentsen. Egy ilyen miatt nem nézi végig, hogy meghal valaki. Max. nem tud róla páciens, vagyis biztos, hogy nem tudja meg, hogy kapott. Nem, nem fogják megbüntetni az orvost, ha ad Magyarországon. Akkor büntetik meg, ha ez miatt hal meg valaki a keze közt. EPO-val az a gond, Magyarországon baromi drága. A költsége úgy van elszámolva, hogy a havi gyógyszerkeret költségére megy, menne a kórházi osztályokon (mivel ugye nem kimondottan vér, más a besorolása). Legalább is nálunk úgy menne, de mi nem használjuk. Most még az igazgatóság úgy döntött a megyére van elég vér, de bizony rezeg a léc. Folynak azonban kalkulációk, hogy viszonylag sok vérkészítmény megy pocsékba, az sem olcsó, annak az éves árán lehetne EPO-t is venni. De ezt intézményekre ki kell kalkulálni. Januárban adják le a kórházak az éves transzfúziós jelentéseiket. Ebben mindent. A szövődményektől elkezdve, milyen vérkészítményt használtak mennyit. Hát elég sok fajta van, de amúgy szövődmény nem sok, és tényleg kivizsgáljak ha van. Január végén vannak bizottsági ülések a vérellátók vezetőivel. Lehet jövőre már változnak a dolgok, tény több vérmentő készülék is kellene, EPO is, mert nagyon kevés a vérkészítmény. A nyugtai megyékben pláne, mert kijárnak Ausztriába vér plazmát adni, mert ott kapnak érte pénzt.
2016. dec. 7. 15:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!