Most akkor melyik könyv melyik valláshoz tartozik?
Én római katolikus vagyok, elvileg nálunk a Biblia, az Ó és Újszövetséggel együtt.
Zsidóknál úgy tudom, hogy náluk csak Ószövetség.
De hallottam hogy nekik van a Tóra meg a Talmud is.
A mohamedánoknál a Korán van.
A buddháknál milyen könyv van?
Az a baj, hogy elég sok irányzat van, nem is látom át.
Zsidók, izraeliták, muszlimok, ortodoxok, mormonok meg a többi. Kerestem könyvet, ami próbálja rendszerezi a vallásokat, nincs.Vagyis nem találtam, pedig elég nyitott vagyok és szeretném ezeket jobban megismerni.
Valaki tiszta vizet öntene a pohárba, ha szépen megkérem?
buddhaknal nem tudom de a hinduknal a Vedak az alapmu (4 "nagy konyv") de ehhez sok egyeb szent konyv kapcsolodik
tul hatalmas a hindu vallasi irodalom meg akkor is ha csak a "legszentebb"eket nezed is
ajanlom olvasd el a Bhagavad Gita -t ez szamit alapmunek, nemn tu, hoszu, ne csak egy forditast olvass el (a mek oszk n levo torzitott)
Tora a teremtes 5 konyvenek neve a talmud a hozatsrtozo magyarazatok
Koran t is erdemes lehet olvasni itt gyakorin csak ugy olvasni valonak lattam mar parszor ajanlani
en meg sose olvastam
de az ujszovetseget ajanlom hogy olvasd el akar legeloszor, utana terj at a tobbire elsonek a Bhagavad Gita
kinaiaknak is van szent konyve cime nem jut eszembe fejbol
a vallas a taoizmus (mara mar talan majdnem halott lehet, nem olvasgatam reszletesen ezutan)
Köszönöm.
Arra még tudod a választ, hogy mi a különbség a muszlim, az iszlamista meg a mohamedán között?
Ezen kívül van még Lao-ce könyve A Tao tö csing az Út és Erény könyve
erre gondoltam kinabol hogy ezt erdemes elolvasni (elsonek a tobbi kozul)
szerintem egy gyokeru vallasok de jo sok agra szetszakadtak
ha megnezed itt iszlam alatt emlitik a mohamedanokat es a muszlim (akik muzulmanokkal egyenloek csak mas a szo kicsit, mas nyelbol van)
a gond ezekel ez hogy volt egy osvallas mindenutt de a kor haladtaval egyre jobban szetbomlottak
igy a kereszteny vallas is sajnos erre a sorsra jutott
nem erdekes hogy a kulonbozo hivok azt mondjak a szentirasok csak egyfelekeppen ertelmezhetok es nem ellentmondasosak?
akkor miert partoskodnak? amit maga a biblia az ukszovetseg is ir hogy ne partoskodjatok
megis ezt teszik
egy fovallason belul is
no de mindegy
Nekem is van egy saját elképzelésem, ezért is szeretném jobban elmélyedni.
Köszi!
Ha el akarsz igazodni a vallások világában, akkor Mircea Eliade Vallási hiedelmek és eszmék története c. könyvét ajánlom. Közérthető nyelven írja meg az alapvető infókat a vallásokról, történelmi sorrendben.
(Talán lesz aki az Öt világvallást fogja ajánlani Glasenapptól, de azt én semmi esetre sem ajánlom, több okból sem. Az Eliade viszont tuti.)
A Tóra az Ószövetség része, konkrétan Mózes öt könyve. A teljes Ószövetséget héberül Tanakh-nak hívják. A Talmud a Tórához írt kommentárok gyűjteménye.
Buddhisták szent "könyve" a Tripitaka vagy Tipitaka, de ez valójában nem egy könyv, hanem három gyűjtemény (a szanszkrit illetve páli neve is ezt jelenti), az összterjedelme kb. harmincezer oldal.
Az előző hozzászóló jól írja, a hinduknál a Védák és a Bhagavad Gíta számít alapműnek. Ez utóbbi a Mahábhárata c. eposz része, maga az egész eposz szent könyvnek számít, akárcsak a másik eposzuk, a Rámajána.
Az 5 világvallást megtaláltam, elég terjedelmes. Igazából nem csodálom hogy nincs rendszerezve nagyon, elég elolvasni :)
Köszönöm a válaszokat.
amerikai oslakosoknak is voltak vallasaik
Popol Vuh a majak szent konyve (maja-kicse)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!