Normális-e, ha egy katolikus pap, maga akarja felnevelni a gyermekét?
Tanítottam együtt egy kollegával ,aki egy lelkigondozottját teherbe ejtette,majd miután ez világos lett,felmondott a püspökénél.(A lelkigondozás apa-gyermek viszony,amely észrevétlenül átváltozhat férfi-nő kapcsolatba.)A püspök,-a gyónás hangsúlyozása mellett- kérlelte,ne lépjen ki,s ha gyermekét nevelni akarja,áthelyezi egy távoli parókiába,ahova házvezetőnőként felveheti gyermeke anyját,csak minden paráználkodásnál meg kell gyónniuk.Kollegám nem vállalta,mert képmutatásnak érezte.
Szerinted,mi a keresztény eljárás?
Szia!
Ezt hívják a felelősség vállalásának. Tisztelet a kollégádnak!
Kérdező!
A pap lemondott a fogadalmáról, önmagáról, két másik emberért. Igen, fontosabb.
Természetesen normális, hogy egy apa szeretné felnevelni a gyermekét. Ennek ez a rendje!
Persze meg lehet oldani ezzel a gyónásos maszlaggal, de a helyes megoldás a házasság volna, nemde?
Én azt érzem keresztényhez méltóbbnak, ha valaki vállalni tudja a felelősséget a döntéseiért, másrészt fel tudja vállalni a saját érzéseiét.
Lehet, hogy a püspök úr rugalmas volt és megértő, de amit javasolt, az én szememben álszent, képmutató magatartás (lenne), ugyanúgy, ahogy a kollégád érezte.
Őszintén, belegondoltál, hogy milyen érzés lenne a nőnek, a gyermeke anyjának azt színlelni a külvilág felé egy életen keresztül, hogy házvezetőnő, meg abba, hogy a kisgyerek mégis hogy nőne így fel?
Őt nevelnék abban a tudatban, hogy a saját édesapja nem az édesapja, vagy őt kényszerítenék arra egészen pici korából, mikor már beszélni tud, hogy a külvilág felé egy hazug látszatot próbáljon fenntartani a szüleivel együtt?
Milyen mintát kapna így a szüleitől őszinteségből, tisztességből, és milyen lelki sérüléseket szenvedne így szerencsétlen?
3.Hsz!
A püspök úr "rugalmassága"pont ilyen"dícséretreméltó"lenne,ha az illető egy rablógyilkost mentene fel-gyónásakor-,biztosítva egy másik országban azon jól jövedelmező foglalkozása másutt való gyakorlását?
Parókia reformátusoknál van. Protestánsoknál viszont lehet felesége a lelkésznek, ahogy a papot hívják.
Kimondottan gyónás viszont a katolikusoknál, ortodoxoknál van.
Szerintem itt kéne kezdeni a kérdést...
8.Hsz.
Az Alföld azon részén,ahol közel 40 évet éltem,a plébániát is parókiának nevezték,és nevezik,a mai napig.
(A "plébánia"szót,különösen a templomi szolgálatra értjük,s nem a pap lakására.)
A Wiki szótár szerint is.
" Paplak; katolikus pap vagy protestáns lelkész lakása és hivatali helyisége, az egyházközség tulajdonában levő házban."
Megkövetlek...
Szerintem, ahogy mondani is szokták, ha elesik az ember (és mindenki eleshet), akkor fel kell állni, leporolnia magát az embernek és továbbmenni. Ennek a megfelelője az említett esetben, szerintem nem az, ha egy pap elhagyja a hivatását. És persze nem is az, hogy rendszeresen folytatja a paráznaságot; ilyen módon "felelősséget vállalva" az illető nőért és a gyermekéért. Alap esetben azt hiszem, hogy függetlenül attól, hogy valaki a kereszténységét papi hivatásban éli meg, vagy laikusként, nem biztos hogy jó, ha bárki mást Krisztus elé helyez. Én az első verziónál (vagyis hogy nem adja fel a papi hivatás gyakorlását) azt látom, hogy ott egyszer hagyta el Krisztust, a másik verziónál pedig nem csak egyszer (ha a papi hivatást feladja). Ezekből a variációkból nem a második a jobb szerintem.
Az, hogy a kvázi családjával, gyermekével mi legyen, az egy másik kérdés, amire gyakorlatilag kizárólag rossz válaszok adhatók (a bűn következményeként).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!