Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Attól, mert a világ végében...

Attól, mert a világ végében nem hiszek, nem vagyok jó keresztény?

Figyelt kérdés
A második eljövetelt hiszem és a Feltámadást is, de szerintem a rosszak (de már halottak) elkárhoztatása és a halott jók elragadtatása után is lesz Föld, folytatódik az akkori emberek élete és ők már Istennek megfelelő életet fognak élni, problémák nélkül, a kizsákmányoló kormányzatok megszűnésével, teljes harmóniában a természettel, demokratikusan, védve és szeretve egymást és az állatokat. Ha ebben hiszek, hitetlen vagyok és pokolra jutok? Egyébként unitárius vagyok.
2016. aug. 27. 20:08
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

"Isten azért csökkentette le legfeljebb 120 évre az életünket, hogy gátat szabjon a gonoszságnak (ld. Özönvíz). Ezért vagyok - ahogy te fogalmaztál - az idő rabja."

Nem azért vagy az idő rabja, mert korlátolt ideig élsz, hanem azért, mert az események bekövetkeztének egymás utáni sorrendiségét idő múlásaként fogod fel.

"Az embereknek pedig valóban szabad akarata van."

Csak a teremtett lehetőségek közül választhatsz, és azok alapján a külső behatások alapján fogsz dönteni, amik a döntés pillanatáig értek. És mindez tervszerű, ebben biztos vagyok. A szabad akaratod lényegében egy tökéletes illúzió!

"Attól, hogy Isten mindenható és mindentudó, nem ő dönt arról, hogy én hogy élek, csupán tudja, hogy megadta nekem a képességet arra, hogy megfelelő életet élhessek"

Azzal, hogy valaki/valahol eldönti, hogy hová, milyen családba szüless, már elég nagy mértékben behatárolja, hogy mivé válhass az életedben. Nem mindenki indul ideális körülmények között és bizony ez jó eséllyel rányomja az egész életére a pecsétjét. Rögzítettek a lehetőségek. A Teremtő rögzítette ezeket.

2016. aug. 27. 21:27
 12/23 A kérdező kommentje:

10-es, ezt a kérdést kihez intézted.

Egyébként minden választ köszönök szépen, Isten fizesse meg!

2016. aug. 27. 21:27
 13/23 A kérdező kommentje:

""Isten azért csökkentette le legfeljebb 120 évre az életünket, hogy gátat szabjon a gonoszságnak (ld. Özönvíz). Ezért vagyok - ahogy te fogalmaztál - az idő rabja."

Nem azért vagy az idő rabja, mert korlátolt ideig élsz, hanem azért, mert az események bekövetkeztének egymás utáni sorrendiségét idő múlásaként fogod fel. "

Továbbra sem értem, hogy mi az összefüggés abban, hogy az "idő rabja vagyok" és hogy üdvözülök-e vagy sem. Igen, az idő rabja vagyok, mert múlik felettem az idő.

"Az embereknek pedig valóban szabad akarata van."

Csak a teremtett lehetőségek közül választhatsz, és azok alapján a külső behatások alapján fogsz dönteni, amik a döntés pillanatáig értek. És mindez tervszerű, ebben biztos vagyok. A szabad akaratod lényegében egy tökéletes illúzió!

Szabadon dönthetek, azaz a külső behatásokat akár el is utasíthatom. Mi van akkor, ha egy ateista családban növök fel, ahol állandóan szajkózzák nekem hogy "a kereszténység hülyeség; Isten mese" és társaik? Én pedig mégis keresztényi életet élek? Erre bizonyosan számtalan példa van. Akkor a külső behatások semmit nem érnek. És az által, hogy Isten teremtett két lehetőséget, még nem leszek kevésbé szabad. Egyébként is, hogyha Isten nem teremt két lehetőséget, akkor is csak ezek a lehetőségek volnának, az ember vagy jó, vagy rossz, vagy hisz, vagy nem. Ez pedig, habár Isten teremtette, lehet tőle független is. Gondolj bele. Adott egy népszavazás. A szavazáson a lehetőségek: igen és nem. A kormány a te kezedbe adja a döntés lehetőségét, de megszabja, hogy vagy igennel vagy nemmel kell szavaznod. Akkor az a szavazás antidemokratikus? Nem. Ugyanez a helyzet az üdvözülés/kárhozat kettőssel is.

"Attól, hogy Isten mindenható és mindentudó, nem ő dönt arról, hogy én hogy élek, csupán tudja, hogy megadta nekem a képességet arra, hogy megfelelő életet élhessek"

"Azzal, hogy valaki/valahol eldönti, hogy hová, milyen családba szüless, már elég nagy mértékben behatárolja, hogy mivé válhass az életedben. Nem mindenki indul ideális körülmények között és bizony ez jó eséllyel rányomja az egész életére a pecsétjét. Rögzítettek a lehetőségek. A Teremtő rögzítette ezeket."

A lehetőségekről már kifejtettem a véleményemet. Az, hogy milyen családba születünk, nem feltétlenül befolyásolja azt, hogy milyen emberek leszünk. Ld. Teréz anya.

Isten áldásával!

2016. aug. 27. 21:33
 14/23 anonim ***** válasza:

"De most a Bibliai Istenről beszélünk"

A bibliai "isten" (JHVH), a neve ellenére nem volt mindenható, de még csak tökéletes sem ez nyilvánvalóan kiderül a bibliai történetekből. Ugyanolyan gyarló tulajdonságai voltak, mint az embereknek: hiú, haragos, féltékeny, bosszúálló. Számomra egyértelmű, hogy nem lehetett ő a világ Teremtője.

"A keresztény Istenről az egyetlen forrás a Biblia, szóval ha az Ő mindenhatósága azzal kéne járjon, hogy előre látja bármely döntésünket, erre Bibliai forrást kérnék."

Jelenések könyve, szemezgess. Jóslatok tömkelege található itt.

2016. aug. 27. 21:35
 15/23 anonim ***** válasza:

"Jelenések könyve, szemezgess. Jóslatok tömkelege található itt."

Amelyek közül melyik szól arról, hogy Isten előre látná, bármely ember bármely döntését?

"A bibliai "isten" (JHVH), a neve ellenére nem volt mindenható, de még csak tökéletes sem ez nyilvánvalóan kiderül a bibliai történetekből."

Vagy egyszerűen te értelmezed máshogy a mindenhatót, mint mások, erre nem gondoltál? Nekem például sosem volt gondom annak elképzelésével, hogy a szabad akarat azt jelentse, hogy Istentől függetlenül hozhatjuk a döntéseink, azaz Isten mindenható, de nem mindent előre tudó.

2016. aug. 27. 21:41
 16/23 anonim ***** válasza:

"Továbbra sem értem, hogy mi az összefüggés abban, hogy az "idő rabja vagyok" és hogy üdvözülök-e vagy sem. Igen, az idő rabja vagyok, mert múlik felettem az idő."

És nem ismered előre a jövőd. A Teremtő ismeri, hiszen az egész teremtés gondosan megtervezett, nem véletlenszerűen alakulnak a dolgok. Hiába van szabad akaratod, rögzített választási lehetőségek adódnak számodra.

"Én pedig mégis keresztényi életet élek?"

Mert ér egy külső hatás, aminek a következtében így döntesz. A terv része.

"És az által, hogy Isten teremtett két lehetőséget, még nem leszek kevésbé szabad."

Szabadon választhatsz kettő lehetőség közül. Az sem kizárt, hogy mindkettőt kiválasztod (párhuzamos univerzumok), csak éppen most az első választást éled meg.

"az ember vagy jó, vagy rossz, vagy hisz, vagy nem"

A jó és a rossz relatív fogalmak. Kinek jó, kinek rossz, milyen nézőpontból. Még csak abban sem lehetsz biztos, hogy amit most jónak hiszel, az valóban jó számodra. Pl van egy munkahelyed, amiben 120 nettót kapsz életed végéig napi 12 óra munka után. Ez jó, mert megszoktad és fix jövedelem, nyugodt élet, nem is kell több.

De ha netán megszűnik ez a munkahely és 1 hónapig nincs munkahelyed, az rossznak tűnik hirtelen. Csakhogy ha 1 hónap után netán találsz egy munkahelyet, ahol dupla annyit keresel fele annyi munkáért és emiatt sokkal jobban él az egész családod, akkor az előző rossz átértékelődik jóvá.

Ugyanez van a jóakarattal: adott egy alkoholista hajléktalan, aki megtalál téged a bevásárlóközpont parkolójában, megkér, hogy segíts rajta. Te úgy döntesz, hogy most nagyon jó akarsz lenni, adsz neki egy nagyobb összeget, 20.000 ft-ot. A hajléktalan nagyon örül, te elégedetten hazamész.

Igen ám, csakhogy a hajléktalan úgy dönt, hogy nem osztja be élelemre a pénzt, hanem elkölti az egészet alkoholra és csap egy jó nagy görbe estét. Alaposan lerészegedik és hajnalban kitántorog az egyik közútra egy kamion elé. Szörnyethal és a kamionsofőrnek is tönkremegy az élete, mert élete végéig azon fog vívódni, hogy ha egy kicsit többet pihen, észrevehette-e volna, elkerülhette-e volna a balesetet.

Mondd meg őszintén, jót tettél?

"Az, hogy milyen családba születünk, nem feltétlenül befolyásolja azt, hogy milyen emberek leszünk."

Nem csak a család, a körülmények is befolyásolnak, más emberek cselekedetei, a környezeted, stb. Az egész egy nagy, bonyolult rendszer része. Nekünk bonyolult. A Teremtő számára nem. Semmi sem véletlen, hidd el. Nem létezik véletlen!

2016. aug. 27. 21:49
 17/23 anonim ***** válasza:

"Amelyek közül melyik szól arról, hogy Isten előre látná, bármely ember bármely döntését?"

Az, hogy végítéletről van szó a a jelenések könyvében, eleve előre vetíti, hogy az emberek egy jó része bűnös lesz (ezért van szükség a pokolra is, ami valószínűleg a mennyországgal egy időben létezhetett, tehát elvileg előre tudhatta a bibliai "isten", hogy szükség lesz rá, nem akkor teremtette meg, amikor az első "bűn" megtörtént). Ha a szabad akarat diktálna, meglenne annak a lehetősége is, hogy még a végítélet előtt mindenki megtér.

"Vagy egyszerűen te értelmezed máshogy a mindenhatót, mint mások, erre nem gondoltál?"

Ez is lehetséges. Én sohasem tudnám úgy elképzelni a Teremtőt, mint egy embert: gyarló, tudatlan, korlátolt. Lehetséges, hogy bennem van a hiba, de én nem tudom elhinni, hogy egy végtelenül összetett és tökéletesen működő világegyetemet tudna alkotni egy ilyen belső harcokkal vívódó teremtő.

2016. aug. 27. 21:59
 18/23 anonim ***** válasza:

"Lehetséges, hogy bennem van a hiba, de én nem tudom elhinni, hogy egy végtelenül összetett és tökéletesen működő világegyetemet tudna alkotni egy ilyen belső harcokkal vívódó teremtő."

Tényleg fura, én meg pont ebből, hogy képes a Teremtő maga is bánkódni, haragudni, örülni, ebből is arra következtetnék hogy nem láthatja előre minden döntésünket. Hiszen pl haragra gerjedni csak akkor tud valaki, ha váratlanul éri valami negatív esemény.

2016. aug. 27. 22:03
 19/23 anonim ***** válasza:

"Tényleg fura, én meg pont ebből, hogy képes a Teremtő maga is bánkódni, haragudni, örülni, ebből is arra következtetnék hogy nem láthatja előre minden döntésünket. Hiszen pl haragra gerjedni csak akkor tud valaki, ha váratlanul éri valami negatív esemény."

NAGYON JÓ meglátás! Pontosan ezért kezdtem el én is kételkedni a bibliai "isten" isteni mivoltában. Alapvető logika.

Ha nem látja előre a döntéseinket, akkor nem mindentudó. Ha nem mindentudó, nem mindenható és az egész világ egy próbálkozás csupán, mint amikor a kezdő kémikus elkezdi összelötykölni a különböző oldatokat.

Véleményem szerint a világot csak egy tökéletes harmóniában létező, mindenható, hihetetlenül intelligens és szeretetteljes, önzetlen létező (nem anyagi, mert az anyag már a teremtés eredménye) teremthette. Én egy ilyen Istenben hiszek. A bibliai "isten" nyilvánvalóan nem ilyen.

2016. aug. 27. 22:17
 20/23 anonim ***** válasza:

# 19

"Alapvető logika."

Az a baj, hogy mindketten olyan teológiai szakszavakkal jöttök elő (pl. mindenhatóság, szabad akarat) aminek nem vagytok tisztában a pontos teológiai jelentésével. A felvezetett gondolataitokból ez egyértelműen kiderül.

Mindezek után "alapvető logikára" hivatkozni - maradjunk annyiban, hogy aranyos. Jót mosolyogtam magamban :)))

2016. aug. 28. 13:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!