Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Papképzés mellett lehet még...

Papképzés mellett lehet még mást is tanulni? Mondjuk egy tudományos doktorit?

Figyelt kérdés
2016. aug. 11. 17:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
25%
Gondolom lehetséges, ha van rá időd meg energiád. Más kérdés, hogy mennyire tudod összeegyeztetni a vallási nézeteket a tudományos nézetekkel. Valamelyikből engedni kell, mert a kettő üti egymást.
2016. aug. 11. 17:29
 2/12 anonim ***** válasza:
33%
Ezt a kérdést fogalmazd át még egyszer.
2016. aug. 11. 17:29
 3/12 anonim ***** válasza:
Bármilyen doktorátust csak az egyetemi diploma megszerzése után szerezhetsz. De a Teológiai Egyetem után is lehet doktorálni. A Teológiai Főiskola mellett nem biztos, hogy eltudnál végezni egy másik egyetemet. Legfeljebb utána.
2016. aug. 11. 17:54
 4/12 A kérdező kommentje:

1: A kettőnek mi köze van egymáshoz? Azt a csak a Dan Brown-féle barmok mondják, hogy a vallás elveti a tudományt.

2: A kérdés egyértelmű volt, de ahogy egy már törölt kommentben leírtam de szándékosaan jöttél ide kötekedni.

3: Magától értetődik, hogy itt már egy eleve meglévő egyetemi MA melletti papi szemináriumról van szó.

2016. aug. 11. 19:10
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Kánonjog nem tiltja, viszont a bentlakásos szeminárium elég kötött dolog. Szerintem ez a papképző atyáin múlik, hogy hogyan állnak a dolgokhoz.

Jezsuiták például általában véve támogatják, ha a növendékeiknek világi tudományos képzettségük is van. A kamalduliakról ezt már nehezebben képzelem el :) Világi papképzésnél pedig szerintem intézménye válogatja, milyen a hozzáállás.

2016. aug. 11. 20:30
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A katolikus egyháznak nincsenek problémái a tudománnyal. Amelyik egyházban vannak ilyen problémák, ott nincsenek papok.

Vannak, akiknek már van egy diplomájuk, amikor megkapták az elhívást, illetve eszükbe jutott, hogy papok legyenek. Nem tudom, milyen nehéz egy doktori, bár azt már tényleg abból a témakörből végzi el az illető, ami a tudományterületén belül érdekli. De a szeminárium elvégzése után teológiából is doktorálhatnak.

2016. aug. 11. 22:03
 7/12 anonim ***** válasza:

gyakorlatban nehéz egyszerre két dolgot tanulni, ez nem csak a papság esetében igaz de elvben lehet, inkáb egymás után jó :)

én is ismerek számos papot/lelkészt akinek van más végzettsége is, a pápáról is köztudott, hogy vegyész

2016. aug. 12. 00:43
 8/12 anonim ***** válasza:
Hova tűnt a többi komment? :O
2016. aug. 12. 09:04
 9/12 anonim ***** válasza:
Elvi akadálya szerintem nincs, szerintem inkább csak idő és energia kérdése.
2016. aug. 12. 09:45
 10/12 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Néhány évvel ezelőtt szegeden biológia- teológia szakpárt is indítottak a tanárképzőn.

2016. aug. 12. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!