A katolikusok és ortodoxok picit eltérő mozdulatsot tesznek és msképp tarják a kezüket kereszvetéskor, ez miért van? Mióta? Mit jelképeznek a mozdulatok és a kéztartás?
A katolikus egyházban a hüvelykujjal a homlokra rajzolt kereszt (ma már csak misén, az Evangélium előtt szokásos) az apostolokig nyúlik vissza.
A másik apostoli keresztvetés a görög módra vetett kereszt:
Ez a katolikus egyházban fokozatosan a 12-13 században megváltozott (az ortodox egyházban megmaradt), akkor jött szokásba a nyújtott ujjakkal, balról jobbra keresztvetés.
A változás oka valószínűleg az volt, hogy a Szentföldön (a keresztes háborúk idejéről van szó) könnyebben különbséget tudjanak tenni a helybéli őslakos ortodox keresztények, és az új államalapító katolikus keresztesek között.
és nincs olyan jelképrendszere a nyújtott újjaknak és a fordított vízszintes iránynak mint az ortodoxiában?
Úg tudom az örmények is másképp tartják a kezüket, illetve sokáig az oroszoknál is más volt
Az oroszoknál valóban kialakult egy másfajta keresztvetés (nem tudom mikor és miért), ez megmaradt az óhitűeknél, míg a hivatalos orosz ortodox egyház visszatért az eredeti görög formához Nagy Péter cár idejében. (Ez egy tudatos visszatérés volt az ortodoxia gyökereihez.)
Az óhitű kéztartás a következő:
- mutatóujj nyújtva
- középső ujj behajlítva keresztezi a mutatóujjat (ez kicsit nehéz)
- a kisujj és a gyűrűsujj behajlítva, hegyével érinti a hüvelykujj hegyét.
Itt is tehát megvan a 3-as és a 2-es szimbolikája, plusz még a kereszt motívuma is megjelenik.
Az örmény keresztvetést konkrétan nem ismerem, de a szírek és a koptok ugyanúgy görög módra vetnek keresztet, csak a khalkedoni egyházszakadás óta nem jobbról balra, hanem balról jobbra. Ennek is a megkülönböztetés volt az eredeti oka.
Később azonban kapott szimbolikus magyarázatot is: a jobb oldal a jó oldal :) az üdvösség oldala, a bal oldal a rossz oldal, a kárhozat, az örök halál oldala. A balról jobbra mozdulat tehát Krisztus feltámadását jelképezi. Ez szerintem latin vonatkozásban is nyugodtan értelmezhető így.
értem, köszönöm
a nesztoriánusokra is igaz, hogy így vetnek keresztet? Hisz az ő fogalmaik pl a kettős természetről durván eltérnek a többiekétől
vagy egyszerűen az adott szimbólumat más tartalommal töltik fel?
Jól tudom ,hogy az óhitűek csak formailag térnek el az ortodoxiától?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!