Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyi időbe telik áttérni...

Mennyi időbe telik áttérni római katolikus vallásról ortodoxra?

Figyelt kérdés

Mindig is közelebb éreztem magamhoz az ortodoxiát mint a római katolikus vallást, és elhatároztam, hogy áttérek.

Ez mennyi időt vesz igénybe?

Ausztriában élek, a közelemben szerb ortodox templom van. Szóval ez nem probléma.

Baj az, ha katolikusként voltam elsőáldozó, és meg is vagyok bérmálva?

Még nem tudok érdeklődni, mert még nem mentem vissza, (itt vagyok Magyarországon jelenleg), de így kíváncsiságól kb mennyi időt vesz igénybe a betérés? Illetve jobban fogalmazva áttérés. Egyáltalán foglalkoznak ilyennel?

Vagy a betérés után adnak valami papírt/bejegyeznek valahova, hogy az egyházukhoz tartozom? Kíváncsi vagyok, persze nem ez a fontos.

2016. júl. 3. 21:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

na írták már, h ez változó lehet, már az idő, nekem nem telt el kerek 1 év, de ugyna oda ahova járok van akit több mint 3 év után kereszteltek meg, igaz ő volt az aki ennyit akart várni, meg ő teljes ateizmusból keveredett oda, én meg ugye egy tök más fajta ember is vagyok aki ha érdeklődik valami felől akkor abba rövid időn belül nagyon bele tudja magát ásni

ezért is írtam, egyéntől függ, nekem ugye már nem kellett intellektuális felkészítés, van akinek meg csak az kell már :D

az adott nemzetiségi egyházak között elvben csak a nyelv tér el + esetleg arra a nemzetre jellemző 1-2 sajátos szokás, pl ahova én járok ott 2 görög van csak, mégis végunk szilveszterkor vasiliopitát, de ha szerbekhez jársz biztos tanítanak majd táncolni :D Vízkeresztkor nálunk(görög) a püspök egy feszületet dob a dunába, mi meg versenyt úszunk ki hozza ki, a bulgároknál ilyen nincs hanem bemennek a viazbe és egy körtáncot járnak benne

gyakorlatban viszont azért van több különbség is, pl a zene is kicsit más, tehát ugyan azt a szöveget másképp énekli egy orosz (itt pl visszacsenghet kicsit a gregorián zene hangulata) meg egy görög, vagy mondjuk szerb, és ha pl németül vagy akár magyarul megy a szertartás akkor is az adott nemzetiségi egyház zenéjének a dallamára hasonlít majd

+ sajnos vannak szemlélet beli különbségek is, pl az oroszok kicsit átvettek a katolikusoktól, pl monumentális templomok, nagy papi tekintély, stb stb

hasonlóak ilyen szempontból a románok

de máshol meg a pap teljesen közvetlen, sőt a püspök is (aki oroszoknál nem is egykönnyen megközelíthető) maradnak a kisebb templomok, liturgia utáni közös ebéd, rendszeres szervezett jótékonykodás, stb stb

és persze ez függ az adott gyülekezettől is, mert mondjuk ha Magyarországon mennél orosz templomba, itt olyan papokkal találkoznál akik azzal kezdik a beszélgetést, hogy megkérnek ,hogy tegezd őket :D

2016. júl. 3. 22:23
 12/21 A kérdező kommentje:
Szerb ortodox templomba mennék, az van a legközelebb a lakhelyemhez. :) A szerbekre ilyen téren mi jellemző? Jellemző a közvetlenség?
2016. júl. 3. 22:28
 13/21 anonim ***** válasza:

hát akiket én ismerek ők hatalmas arcok, de ez azért összességében mindig az adott gyülekezettől függ

gondolj bele, katolikus papok közül is mennyi van aki hatalmaskodik, de mennyi van akivel simán leülhetsz meccset nézni közben isztok egy sört, vagy ilyesmi

vagy pl én református voltam régen, ott is van olyan lelkész akivel a saját fia ne mtegeződhet amikor nyilvános helyen vannak, de van olyan lelkész barátom akit simán meg lehet hívni születésnapi házibuliba

szóval mondom, menj el ,nézd meg a gyülekezetet, milyen a pap, meg az emberek, lesznek e ott barátaid, stb stb

mert ugye a nyugati kereszténységben mindig megy ez a nyavajgás h "Isten miatt kell járni, nem a társaság miatt" ami oké még úgy alapból igaz is, de azért az h egyház, meg gyülekezet az egy család ,a bibliában is ha elolvasod kb úgy élnek mint egy család, sosincs olyan h na én akkor eelmegyek templomba, legrosszab esetben köszönök aztán haza

és ezért van h ortodoxiában ez fontos, szóval ezt is vizsgáld meg, ha van olyan h pl szertartások után kávézás vagy közös ebéd, arra maradj ott, esetleg te is vigyél valami sütit, pogácsát vagy ami jót tudsz csinálni

ha vannak közös programok arra menj el, én pl mikor bekerültem akkor mentem gyerektáborba szervezőnek, mert nekem van már jó pár éves gyerektáboros tapasztalatom máshonnan, és máris lett 5 új barátom :)

2016. júl. 3. 22:49
 14/21 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm! :)

Akkor csak bemegyek és keresem a papot?

Mert pl ahol lakok Magyarországon, ott a katolikus vagy evangélikus paphoz időpont is kell.

2016. júl. 4. 11:32
 15/21 anonim ***** válasza:
egy szertartás után odamehetsz ,de ha van valami elérhetősége amit ugye szokás közzétenni pl valami kifüggesztett papíron akkor keresd úgy
2016. júl. 4. 11:46
 16/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :)
2016. júl. 4. 11:55
 17/21 anonim ***** válasza:
79%

Esetleg szokott a honlapukon e-mail cím is lenni ott is érdeklődhetsz.

Hasonlóképpen vagyok én is római katolikusról nemsokára orthodox leszek!

Szia 😊😊😊

2016. júl. 4. 15:31
 18/21 anonim ***** válasza:
Utolsó, ha Mo-n vagy, akkor melyik gyülekezetnél vagy?
2016. júl. 4. 18:28
 19/21 anonim ***** válasza:

#18.

orosz

2016. júl. 5. 21:29
 20/21 anonim ***** válasza:

den em így értem ,hanem h gyülekezet, pl ha orosz akkor mondjuk miskolcon, vagy budapest-petőfi tér stb stb...

ha nem akarsz persze ne válaszolj

2016. júl. 5. 23:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!