Vallásos vagyok-e, ha hiszem létezik Isten, de tagadok mindenféle körítést?
Szerintem az Ószövetség meg az Újszövetség is egy összetákolt agymenés (akárcsak a többi vallás szövegei), viszont én úgy vélem, hogy van egy olyan pozitív energiahalmaz a világmindenségben, amely hajt minket a jóra, és ennek ellentéteként egy olyan negatív valami, amely a mélybe ránt minket?
Lehet, hogy ez csak babona, de ha rosszat tettem, hasonló rossz történt velem is, ha jót cselekedtem, akkor ugyanazt a jót (akár többszörösen is) visszakaptam másoktól.
Itt vannak fogalmi gondok: a bizonyságtétel nem azonos a bizonyosággal és nem bizonyíték. Én az elsőről beszéltem, nem az utóbbiakról.
A bizonyságtétel során emberek mondják el megtérésük történetét, emberek elmondják a tapasztalataikat. Ezt úgy hívjuk bizonyságtétel, ez a kifejezés definíciója, fel lehet lapozni az értelmező kéziszótárt is. Ha tiszteletben tartod az önszugesztió minden formáját, akkor elvileg ezt is kellene. Én nem arra hoztam fel ezeket a beszámolókat, hogy ez bárkit meg kellen győzzön hanem arra hoztam fel példaként, hogy a felnőtt fejjel megtérők zöme nem a Biblia olvasása, vagy egy pap/lelkész beszéde nyomán tér me, hanem valami egyéb élmény, vagy tapasztalás vezeti erre, és nem az, amit te feltételezel. Csak ennyit mondtam, nem többet.
Hiába hivatkozol rám, mert nem tudsz rólam semmit. Ez az én esetemben is így volt, megrendítő események sora után tértem meg. Az más kérdés, hogy amióta ez megtörtént, azóta mint hívő ember rendszeresen olvasom a Bibliát, és járok istentiszteletre. Nyilván ezek folyamatosan formálnak, de ezek már utólagos hatások és semmi köze a megtérésemhez, ami előbb történt. Nagyon sok felnőttként megtérő számol be hasonlókról. Én ezt "belülről" látom, a vallásosak közül, te pedig kivülről állítod, úgy hogy sztereotípiáid vannak, nem tudom hány vallásos emberrel beszélgetsz renszeresen.
Ezzel együtt sem az én megtérésem, se másé nyilvánvalóan nem bizonyíték neked, meg senki másnak, de nem is kívánom ekként beállítani, mert tudom hogy aki nem tapasztal, az úgy sem tudja, miről beszélek, már pedig aki zárva tartja az ajtót, arra csak rátörni lehet, Isten pedig ilyesmit nem tesz.
Ugyanakkor úgy állítottad be a válaszodban, mintha a kérdező valami magasabb szintű Isten ismeret birtokában lenne, mint azok, akik vallásosak.
Ez az állítás pedig minden alap nélküli, és látod ez az, amit te sem tudsz bizonyítani.
Kedves Kérdező!
Igen, vallásos vagy. A vallásod neve dualizmus... Személytelen egymásnak ellentétes erők. Hol van ebben Isten?
Flogeir!
Először is, vallástalan ember nincs. Még akkor sem, he ez a "különleges vagyok" ábránd bárkinek legyezgeti az egóját. Mindamellett Te kötöttél bele az írásomba, most pedig eljátszod, hogy én piszkállak téged.
Egyébként, szerintem összekevered a megtérést azzal, hogy valamit hosszú ideig hibásan működtettél, aztán kijavítottad és hozzáolvastál egy könyvből valamit, ami csupán mások gondolata. Függetlenül attól, hogy az csupán egy szekunder ismeret, Te biztosan állítid, hogy az ISTEN.
Valójában Te sem tudsz semmit Istenről, csak olvastál róla és azt elhiszed. Nem tudom érthető-e? Ha nem, az sem baj.
"vallástalan ember nincs"
Ekkora butaságot rég hallottam.
Még a hívők se mind vallásosak: a vallás ugye SZERVEZETT hitet jelent. Az ateisták meg ugye egyáltalán nem vallásosak.
"Szerintem az Ószövetség meg az Újszövetség is egy összetákolt agymenés (akárcsak a többi vallás szövegei)"
Nagyon bénán maradt a kérdés ,valóban.
De a válasz: nem
Üdv!
Flogeir!
Teljesen mindegy, hogy mit gondolsz, mert bár a véleményed az én véleményemről nem az én véleményem, Te kitartasz mellette.
Egyébként most is arról írsz, hogy elfogadsz valamiféle hitvallást.
Nem értjük egymást, úgyhogy minden jót neked!
#15!
Nem baj, ha butaságnak gondolod. Mindamellett továbbra is úgy gondolom, hogy nincs vallástalan ember, mert mindenkinek az a vallása ahogy mozog, ahogy kenyeret szel vagy a szeretteire gondol, autót vezet vagy sorban áll...!
Pietrosol,
Nem csak Istenről alkotsz különbejáratú saját képet, hanem olyan fogalmakat is újraértelmezel, amelyeknek van egyezményes jelentése. Attól hogy egy fogalomnak van 2 elfogadott jelentése aértelmezőkézi szótárban, és te kreálsz egy harmadikat, azzal csak azt éred el, hogy valóban nem értjük miről beszélsz. De az vicces, hogy szerinted emiatt a mi készülékünkben van a hiba.
"mindenkinek az a vallása ahogy mozog, ahogy kenyeret szel"
Szerintem meg jobban járnál, ha megtanulnál rendesen magyarul, és a magyar szavakat az eredeti jelentésében használnád.
A fogalmaink arra valók, hogy különbséget tegyünk a dolgok között. Vannak vallásos, és vannak vallástalan emberek. Ha szerinted minden ember vallásos, ezzel a szó értelmét veszti.
Amúgy meg nem is igaz, mert "vallás" alatt KIZÁRÓLAG a vallásos hitet értjük!
A kenyérszelés az nem tartozik bele ebbe a fogalomkörbe!
Flogeir!
Nem alkottam új fogalmat Istenről, mert Istenről nincs fogalom. Egyébként a vallásról is csak ködös gondolatok vannak, pl a szenttel való találkozás, amelyet Te sem tudsz megmagyarázni és nem értem, hogy amit én gondolok az miért lenne kevesebb, mint amit más gondol.
Az lehet, hogy Te nem érted, de ez számomra nem fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!