A Honfoglaló magyaroknak volt valami vallása? Amiről fenn maradt valami írásos emlék, vagy például faragott "totem"?
# Lady Lavender
"nos matriarchátizmus volt, azaz a nők voltak elismerve jobbára, de egy Istenben hittünk,azaz,monoteizmus volt"
Nos ez nem igaz. először is a matriarchátus nem vallás, hanem társadalmi berendezkedés.
Másrészt meg nem az volt. A honfoglaló magyaroknál férfiak voltak a családfők, a nemzetségfők, a törzsfők és a fejedelmek is. (Törióra? Kimaradt?)
Kifejezetten keveset tudunk az ősvallásról. Rengeteg kérdőjel van még ezen a téren (de a szent állatos dolog feltehetően humbug), de az őseink feltehetően a sámánizmus és a táltoshit közt mozogtak, hiszen hittek például a szellemekben.
Az ősmagyar történet tanárom Pócs Éva és Klaniczai Gábor munkásságát ajánlotta ezen a téren. Egész jó egyébként Voigt Miklós és Ipolyi Arnold munkája is, bár ezek elég régiek.
Egy megjegyzés: a népünk, a szent állat mind-mind kisbetű.
nem maradt, mert a selyemruhás aggastyánok minden rovott botot, szobrot ledöntöttek, nagy szellemi vezetőinket, a táltosokat pedig rejtőzködésre kényszerítették.
A világ teremtője Tengri, az ég ura, és mellette a föld istennője, Boldogasszony. Kettejük nászából született az élet a földön.
Tengri jóságos isten, de büntetheti azokat, akik rosszat cselekedtek.
Alattuk szolgálnak még "kisebb istenek" mint például a hadisten, "Hadúr" az őseink szellemei, és az állatok szellemei, akik védenek minket.
A vallás két legfontosabb tanítása:
1: a legfőbb cél, hogy harmóniában éljünk a természettel, és az emberekkel
2: nincs kollektív megváltás (nem úgy mint a judeo-kereszténységben haha) mindenki maga felel a cselekedeteiért
De ez csak az, amit én összeszedtem sok év alatt, illetve ténylegesen ezt a hitet vallom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!