Vallásos válasz érdekelne, hogy mi történik, amikor az embrió kettéválik tehát iker lesz belőle. Ilyenkor a lélek is kettéhasad vagy utána megy bele az embrióba? Néha előfordul, hogy két embrióból egy lesz (kiméra), itt mi történik a lélekkel?
A nem az anyagi határozza meg a szellemit (jelen esetben a "lelket"), hanem a szellemi az anyagit.
Azért válik ketté, mert eleve két lelket kapott, illetve azért olvad össze, mert csak egy lelket kapott.
Mi? "kettéhasad"?
Istenem, Istenem.
Kedves KÉrdező!
Sajnos az a lélek, amit az emberek egy különálló valaminek tart, ami visszaszáll Istenhez, egy erő, amit Isten mindenre ad ami él. Röviden, az élet maga a lélek. Ahogyan a gyertya világít amíg ég a lángja, ha azt elfújjuk a láng sem megy sehova, meg a gyertya sem. Az ember is ha meghal, akkor meghalnak a gondolatai is:
Zsoltárok 16:4 Kimegyen a lelke; visszatér földébe, és aznapon elvesznek az ő tervei.
Logikus, ha az ember (az agya meghal) nem tud már gondolkodni, elvesznek tervei, akkor a halál után nincs élet. Azt, hogy egyes vallások ezt hogyan képzeli az már más (emberi okoskodás) kérdés.
Esetedben az embrió kettéhasadásában maga az életerő - ami személytelen, hiszen a gének hordozzák a személyiségjegyeinket - nem releváns. Mindenki kap, még az állatok is, ebből az isteni éltető erőből.
Érdemes a lélek, szellem, szent szellem kérdéssel azonban mélyebben foglalkozni, ha gondolod írok róla, de itt most nem ez a téma.
Amit a lélekről írtál, azt mivel tudod alátámasztani?
Persze, kettéhasad.
Ezáltal az ikrek tudathasadásban fognak szenvedni, azaz skizofréniások lesznek.
És "a lélek belemegy az embrióba"? Hol? Milyen úton?
Micsoda kérdés!
A lélek vagy szellem egészen más, mint az anyag, csak mi óhatatlanul valami anyagszerűként gondolunk rá.
A szellem nem hiszem, hogy tud hasadni vagy egyesülni. Isten ha akarna tudna mondjuk, olyan emberi testű lényeket is teremteni, amelyekben több szellem vagy akár személyiség is lakik. Végül is a megszállottak is ilyenek.
Amikor egy megtermékenyített emberi petesejt spontán vagy ezt mesterségesen előidézve osztódik eleve annyi lélek teremtődik, ahány tényleges ember lesz, mert Isten eleve tudja, hogy hány lesz.
A kiméra ha egyáltalán jól értem egy DNS szennyeződés vagy keveredés. Gondolom akkor az egyik magzat úgymond meghal és a DNS-ei bejutnak a testvérébe.
"Én úgy tudom, hogy a komplex agyműködésünk generálja a "lelket"..."
Ez a materialista felfogás. Én még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek dialektikus materializmusból is kötelezően vizsgázni kellett, akármit is tanult, úgyhogy jól ismerem. :)
A kérdés viszont a vallásos megközelítésre vonatkozott, és én azt ismertettem az 1. válaszomban.
Vallásos szempontból egyértelműen a szellemi határozza meg anyagit; materialista szempontból meg értelmetlen a kérdés, mert a materializmus nem fogadja el a szellemi valóságot, a materializmus szerint "lélek" nincs is.
Az személyes meggyőződés kérdése, hogy ki melyikkel azonosul, de keverni a kettőt nem lehet. Vagy azt mondod, hogy lélek egyáltalán nincs; vagy ha elfogadod, hogy van lélek, akkor a zigótának azért kell ketté válni egypetéjű ikerterhesség esetén, mert eleve két lelket kapott. Vagy az egyiket vallod, vagy a másikat, de harmadik lehetőség nincs.
# Julianna
"És "a lélek belemegy az embrióba"? Hol? Milyen úton?
Micsoda kérdés!"
Kérlek szépen ez egy vallási kérdés, mivel a vallási kategóriában vagyunk. Ki hitte volna, ugye?
Akitől meg ez az egész távol áll, annak nagyon szépen megköszönjük a látogatást és az érdeklődést, de tisztelettel megkérjük, hogy tartsa meg a véleményét magának.
Majd kiírjuk kérdésben, ha kíváncsiak leszünk rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!