Jézus vajon hustesttel támadt fel, és ilyen teste van most a mennyben?
"A test feltámadásának kérdése semmivel sem másabb, semmivel sem könnyebben vagy nehezebben érthető, mint a föld átszellemülésének tana. sőt nagyon is összefügg a kettő. Mitől föld az átszellemült föld?"
Szabad a gazda, na mitől? Úgy beszélsz, mintha te tudnád, miközben lényegében semmit sem tudunk arról sem. Még azt sem, hogy lesznek e egyáltalán állatok vagy növények. Csupán annyit tudunk, hogy mennyeihez hasonló lesz, valószínűleg megszűnnek a jelenlegi fizikai törvények, nem lesz szükségünk napfényre, mert az Úr Isten fénylik majd fölöttünk. Illetve lesz ott egy hatalmas város, az Új Jeruzsálem, ami végülis a tejes új földet hivatott jelképezni, ha nem tévedek, s erről tudunk még pár adatot.
"Valaki vagy testi vagy szellemi lény, vagy ember vagy angyal, s a dolog el van intézve. Azért nem lehet így elintézni, mert mást mond a Biblia és a folyamatos értelmezés."
A Biblia azt mondja, hogy a fizikai/érzéki és romlandó test helyett szellemi testünk lesz. Te szoktad azt mondani, hogy a por szükségszerűen porrá lesz, s ebben igazad is van, vagyis a jelenlegi testünk nem alkalmas az örök életre. "Test és vér nem örökölheti Isten országát" Itt már csak az a kérdés, hogy Jézusnak akkor és ott milyen teste volt? Ha olyan, mint most nekünk, akkor bizony az csak egy felvett test volt, amit az angyalok is megtettek a Bibliában. A bizonyítékok pedig azt mutatják, hogy az pont ugyanolyan test volt, ami nekünk van most. Hús-vér test, aminek ugyanolyan fizikai szükségletei voltak. Elég egyértelmű, hogy Jézusnak ez egy felvett teste volt, amit bármikor eltüntethetett illetve felvehetett.
"Tehát nem azt mondja, hogy a halandó embert, hanem a halandó testet, azt ami meghalt."
Még egyszer leírom: én is hiszem a test feltámadását, de ez a test más lesz, mint a mostani. Lényegesen más, én úgy hiszem, Jézus nem véletlenül hasonlított minket az angyalokhoz házasság kérdésében.
"Ha nincs húsa, vére csontja, gyomra, tüdeje, keze, lába a feltámadott testnek, akkor tulajdonképp mi támad fel belőle?"
Ez jó kérdés. Na ez az, amiről nem tudunk szinte semmit. De miből gondolod, hogy a feltámadt testünknek lesz vére pl.? Vagy hogy szüksége lesz tüdőre a légzéshez? Ha minden szervünk meg lesz és lesz nemi szervünk is, akkor pedig érthetetlen, hogy miért nem lesz házasság.
@ Úgy beszélsz, mintha te tudnád, miközben lényegében semmit sem tudunk arról sem.
Nem, egyáltalán nem úgy beszélek. Csak azt tudom, hogy mind két dolog ugyanazért nehezen érthető, ugyanazért misztérium. Mitől föld az átszellemült új föld, ha egészen más, mint a jelenlegi? Mitől test a feltámadt átszellemült test, ha egészen más, mint a jelenlegi. Mitől Jeruzsálem az égi új Jeruzsálem, ha egészen más, mint a mostani.
@ Itt már csak az a kérdés, hogy Jézusnak akkor és ott milyen teste volt? Ha olyan, mint most nekünk, akkor bizony az csak egy felvett test volt, amit az angyalok is megtettek a Bibliában.
A válaszom a Biblia, a hagyomány és a katolikus hit alapján egyértelmű nem. Jézus a "halandó testével" támadt fel halhatatlan módon:
"Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő, aki Krisztus (Jézust) feltámasztotta a halottak közül, halandó testeteket is életre kelti bennetek lakó Lelke által." (Róm 8,11)
Ugyanaz a teste megváltozva, átszellemülve.
@ lesznek e egyáltalán állatok vagy növények.
Valamiképp a növény és az állatvilág is tehát maga természet is megdicsőül:
"Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását. A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, nem mert akarja, hanem amiatt, aki abban a reményben vetette alá, hogy a mulandóság szolgai állapotából majd felszabadul az Isten fiainak dicsőséges szabadságára. Tudjuk ugyanis, hogy az egész természet (együtt) sóhajtozik és vajúdik mindmáig. De nemcsak az, hanem mi magunk is, akik bensőnkben hordozzuk a Lélek zsengéjét, sóhajtozunk, és várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását." (Róm 8,19-23)
@ valószínűleg megszűnnek a jelenlegi fizikai törvények, nem lesz szükségünk napfényre, mert az Úr Isten fénylik majd fölöttünk.
A csillagok lehullanak az égről, a nap és a hold nem áraszt világosságot, nem lesz többé éjszaka. Ugye ezt olvassuk? Mégis máshol több helyen is azt írja: "éjjel-nappal". Például:
"Ezért vannak Isten trónja előtt, és éjjel-nappal szolgálnak neki templomában; és aki a trónon ül, fölöttük" (Jel 7,15)
Nem csak új földet, hanem új eget is várunk, tehát valamiképp az egész univerzum: csillagok, nap és a hold is megdicsőül, átszellemül megváltozik. Abban tökéletesen igazad van, hogy a jelenlegi fizikai törvények megszűnnek.
@ A Biblia azt mondja, hogy a fizikai/érzéki és romlandó test helyett szellemi testünk lesz.
Igen, de mégis csak test. Az angyaloknak semmilyen teste nincs, mindössze látszat testük van, amikor megjelennek. A test anyagi valóság, a "szellemi test", az "angyali test" fából vaskarika, csak átszellemült test van, ezt kell érteni a "szellemi test" alatt.
@ "Ha esznek, mint Ábrahám történetében, valójában csak látszólag esznek."
@ Ez hülyeség. Azért ettek, mert éhesek voltak, mert egy fizikai testet táplálni kell. Ez egyértelmű.
Szerintem inkább az a hülyeség, hogy az Isten esetében a "kell" szót használjuk. Ha Jahve fáradt és éhes vándorként akart megjelenni, megteheti anélkül, hogy a legcsekélyebb mértékben is fáradt vagy éhes lenne. Természetesen akár az Atya is megtestesülhetne, emberré válhatna, s így valóságosan megéhezhetne és elfáradhatna, de ilyet csak a Fiúval kapcsolatban szoktunk állítani.
@ "Ha nincs húsa, vére csontja, gyomra, tüdeje, keze, lába a feltámadott testnek, akkor tulajdonképp mi támad fel belőle?"
@ Ez jó kérdés. Na ez az, amiről nem tudunk szinte semmit.
Látod, te se tudod, tehát akkor akár nekem is igazam lehet.
@ De miből gondolod, hogy a feltámadt testünknek lesz vére pl.?
Csak azért gondolom, hogy lesz vére, mert ha csontja van akkor vére is lehet.
@ Vagy hogy szüksége lesz tüdőre a légzéshez?
Azt nem mondtam, hogy szüksége lesz, de attól még lehet tüdeje, s akár levegőt is vehet. Az emberek például sokat játszanak, olyan dolgokat tesznek, olyan dolgokat birtokolnak, amire nincs szoros értelemben szükségük.
@ Ha minden szervünk meg lesz és lesz nemi szervünk is, akkor pedig érthetetlen, hogy miért nem lesz házasság.
Jézus feltámadása után is ember és férfi maradt, mint férfi fogja megítélni a világot:
"Azért rendelt egy napot, amelyen igazságos ítéletet mond majd az egész földkerekség fölött egy férfi által, akit erre kiválasztott, akiről bizonyságot adott mindenki előtt azáltal, hogy feltámasztotta a halálból." (ApCsel 17,31)
Azért nem lesz házasság, mert olyan formában mint eddig nem lesz rá szükség. De ez nem jelenti, hogy akik a földön házasok voltak, azok az üdvösségben közömbösek lennének egymás iránt, a már meglévő szeretetük alakul át másmilyen formájú szeretetté.
@ Még egyszer leírom: én is hiszem a test feltámadását, de ez a test más lesz, mint a mostani. Lényegesen más,
Jól van, nem is mondtam, hogy nagyon eretnek vagy csak azt, hogy kicsit. (Vagy pont fordítva a te szemszögedből nézve) A hagyomány és a katolikus hit mindenesetre jobban hangsúlyozza a meghalt és a feltámadt test azonosságát, anélkül hogy a lényeges megváltozását tagadná. De végül is te sem érted, én sem értem.
Mint mondottam én valahogy úgy képzelem, hogy a feltámadt test magán hordozza az egész történetét. Látszik rajta, hogy mi történt vele, mi mindenen ment keresztül, hogyan szenvedett, hogyan küszködött s hogyan ért célba. Ott vannak például Jézus sebei. Azok nem azért látszódtak rajta csupán, hogy felismerjék, azok nem látszat sebek. Azért vannak rajta, mert keresztrefeszítették, mert sebei örök sebek. De ez nem jelenti azt, hogy ne tudna úgy megjelenni, hogy ne látszódjanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!