Tudtok megtérő imát amitől újjászülethet valaki, akinek nyitott erre a szíve?
Az őskeresztény kortól kezdve a hitvallások a megtérő imák:
# Roland G.
Szépen és összeszedetten megfogalmazott imádság, de ebben a formában az őskeresztények ezt nem tekintették volna érvényes megtérő hitvallásnak. Két ok miatt sem:
1. Nem szentháromságos imádság, csak az Atya és a Fiú szerepel benne, a Szentlélek nem. Megtéréskor pedig a teljes Szentháromságot meg kell vallani. Ha csak a lezáró doxológiában megemlíted (Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek!) az már elég.
2. Krisztust nem hívjuk "Názáretinek", az őskeresztények sem hívták annak. Krisztus megszólításai fixek: Úr; Krisztus; Jézus Krisztus; Krisztus Isten; Isten Fia, stb. Még a Jézus sem volt szokásban, csak a Krisztussal együtt. A Názáretit meg a keresztények egyáltalán nem mondták, főleg nem imában; a zsidó szóhasználatban pedig volt egy pejoratív felhangja.
De ha ezt a két dolgot javítod, akkor teljesen korrekt imádság lesz belőle.
A tanulság az egészből az, hogy nem kell erőszakosan megújítani a dolgokat. A régi szövegek beváltak, azok tökéletesen megfelelnek az adott célokra. Aki újít, az még a legjobb szándék mellett is könnyen tévedésbe esik.
Egy imától nem fog senki sem újjászületni. Én is azt hittem évekkel ezelőtt, hogy újjászülettem, amikor elmondtam a "bűnösök imáját". Megtértem teljes szívemből Istenhez, az Úr megtisztított, átéltem azt, hogy akiket Ő megszabadít, azok valósággal szabadok lesznek. Egy rövid ideig tudtam bűn nélkül élni, de aztán ez elmúlt, és jött a bukdácsolás.
János apostol azt mondta, hogy aki Istentől született, az nem vétkezik, hanem aki Istentől született, az megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt!
És mindig frusztrált, amikor ezt elolvastam. Nem tudtam befogadni azokat a magyarázatokat, amik azt mondták, hogy ezt nem úgy kell érteni, ahogyan az oda van írva. Mert a bennsőmben tudtam, hogy ez pontosan azt jelenti, ami oda van írva. Mert János pont arra gondolt, amikor ezt leírta, amit leírt. Ő a tapasztalatairól beszélt, ő arról tett bizonyságot, amit látott és hallott és megtapasztalt. Ő azt mondta, hogy aki Őbenne marad, az egy sem esik bűnbe, aki bűnbe esik, az egy sem látta Őt, sem meg nem ismerte Őt.
Nem rég értettem meg, hogy a megtérésemkor még nem születtem újjá. Akit érdekel részletesen, az írjon privátot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!